Prima pagină » Eveniment-Social » Moment comemorativ, în Parcul Copou din Iași, dedicat poetului Grigore Vieru
Moment comemorativ, în Parcul Copou din Iași, dedicat poetului Grigore Vieru

Moment comemorativ, în Parcul Copou din Iași, dedicat poetului Grigore Vieru

11 feb. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Pe data de 14 februarie 2021, poetul Grigore Vieru ar fi împlinit vârsta de 86 de ani. Pentru a marca acest important eveniment, Primăria Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a municipiului, organizează un moment comemorativ

Pe 14 februarie 2021, celebrul poet Grigore Vieru ar fi împlinit vârsta de 86 de ani! Pentru a marca acest eveniment aparte, Primăria Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a municipiului, organizează un moment comemorativ. Totul va avea loc duminică, 14 februarie, începând de la ora 11:30, cu depuneri de jerbe la bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou.

După depunerile de jerbe, invitații vor participa la un recital de poezie și la o serie de dialoguri culturale

După depunerile de jerbe, invitații vor participa la un recital de poezie și la o serie de dialoguri culturale despre ceea ce a însemnat Grigore Vieru pentru Literatura română. Întregul program cultural se va desfășura în Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, cu respectarea normelor epidemiologice actuale. La eveniment vor participa scriitori atât din țară, cât și din Republica Moldova: Daniel Corbu, Iulian Filip, Paul Gorban, Mircea Radu Iacoban, Emilian Marcu, Nicolae Panaite, Cezar Popescu, Aurelian Silvestru și Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), filiala Iași.

La bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou va fi prezent și Consulul General al Republicii Moldova la Iași, Alexei Țurcan

La momentul de la bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou va fi prezent și Consulul General al Republicii Moldova la Iași, Alexei Țurcan. Moderatori sunt Adi Cristi (directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi”) și Daniel Corbu. Instituțiile partenere: Instituția Prefectului Județului Iași, Consiliul Județean Iași, Primăria Iași, Consulatul General al Republicii Moldova, Uniunea Scriitorilor din România – filiala Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, Ateneul Național Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Editura „Cartea Românească Educațional”, Asociația „Dreptul”.

Grigore Vieru debutează editorial în anul 1957 cu o plachetă de versuri pentru copii

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, în familia lui Pavel și Eudochia Vieru. A absolvit școala de 7 clase din satul natal, în anul 1950, după care urmează școala medie din orașul Lipcani, pe care o termină în 1953. În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma”, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea Filologie și Istorie. Până la moartea sa fulgerătoare, în 2009, Grigore Vieru a creat valoroase lucrări și volume lirice, fiind unul dintre cei mai mari oameni de cultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`