Prima pagină » Eveniment-Social » Moment așteptat de 2 ani, la Iași! Mii de studenți revin la cursuri și în căminele din marile Universități ale orașului
Moment așteptat de 2 ani, la Iași! Mii de studenți revin la cursuri și în căminele din marile Universități ale orașului

Moment așteptat de 2 ani, la Iași! Mii de studenți revin la cursuri și în căminele din marile Universități ale orașului

09 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

După 2 ani, a venit momentul mult așteptat și la Iași! Mii și mii de studenți revin la cursuri și în căminele din marile Universități ale urbei. Dacă la Medicină și Farmacie, respectiv Universitatea de Științele Vieții activitatea a fost reluată normal de ceva timp, la Arte, Tehnică și ”Cuza” se fac toate pregătirile pentru ca activitatea didactică, examenele și cazarea să se deruleze normal, cu prezență fizică

Momentul mult așteptat a venit! Mii și mii de studenți revin la cursuri și în căminele din marile Universități din oraș. Dacă la Medicină și Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa”, respectiv de Științele Vieții (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” activitatea a fost reluată normal de ceva timp, la Naționala de Arte ”George Enescu” (UNAGE), Tehnică (TUIASI) ”Gheorghe Asachi” și ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) se fac toate pregătirile pentru ca activitatea didactică, examenele și cazarea să se deruleze normal, cu prezență fizică.
Pe de altă parte, oficialii instituțiilor de învățământ superior arată că, până la revenirea la totală normalitate, va fi o perioadă scurtă de tranziție.

Mii de studenți revin la cursuri și în căminele din marile Universități din Iași

Așadar, la UMF Iași activitatea se derula normal în acest an academic.

”La Universitatea de Medicină și Farmacie, în acest an academic, activitatea a demarat normal și nu avem probleme. Totul a decurs față în față și cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Nici în cămine nu au fost probleme”, a precizat Ivona Burduja, purtător de cuvânt la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.

Pe de altă parte, o decizie în acest sens a fost luată la TUIASI.

”Am luat o decizie legată de revenirea la normalitate. În câteva zile, activitatea se va derula ca înainte de pandemie. De luni, 14 martie 2022, întreg personalul didactic și administrativ va fi la lucru, după program normal. În cămine nu avem, probleme deoarece am cazat doar studenții noștri”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector la Universitatea Tehnică din Iași.

La UAIC, conducerea instituției a arătat că revenirea va fi precedată de o etapă de adaptare la normalitate și una de tranziție.

Viața universitară ieșeană revine la normalitate

De asemenea, la UNAGE Iași se fac pregătiri pentru reluarea procesului didactic, administrativ și de cazare în cămine, într-o manieră normală.

”Da, ne pregătim de revenirea la normal, dar asta treptat. Și în singurul nostru cămin, dacă până acum aveam cazați maximum 2 studenți în cameră, acum vom caza patru-cinci, pentru a derula activitatea educațională față în față. Avem nevoie de o perioadă de tranziție pentru a reașeza lucrurile firesc”, precizează și prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul de la Arte.

La USVIași, cursurile și seminariile aveau loc față în față, situația sanitară fiind foarte bine gestionată.

”Se vor relua fluxurile de intrare și ieșire normal, vom avea dezinfectant, tocmai pentru ca în spații închise să fie totul bine. Am gestionat foarte bine perioada și nu am avut cazuri de infectări”, a menționat și prof. univ. dr. ing. Vasile Stoleru, prorector cu activităţile sociale, studenţii şi relaţia cu Alumini (absolvenţii) la USVIași.

Încetarea Stării de Alertă înseamnă, în Educație, ”revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55”

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, a reliefat că încetarea Stării de Alertă înseamnă, în educație, ”revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și ”întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică ”se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile”. Elevii nu mai sunt obligați să meargă cu măști la școală (masca se păstrează cu titlu de recomandare, alături de respectarea regulilor de igienă), iar facultățile și școlile nu mai pot organiza cursuri online sau examene online.

Ministrul Cîmpeanu a precizat că nu este nevoie de abrogarea ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, care a reglementat până acum funcționarea școlii în timpul pandemiei COVID-19. Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din Starea de Alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea.

În ceea ce privește posibilitatea organizării de cursuri online, în cazul Universităților, Legea Educației definește cele trei forme de organizare ale învățământului universitar: cu frecvență (zi)/cu frecvență redusă/la distanță. În acest context, mii de studenți revin la cursuri și în căminele din marile Universități ale orașului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024