Prima pagină » Actualitate » Moldova solicită ajutor din partea UE pentru atenuarea consecințelor crizei refugiaților din Ucraina

Moldova solicită ajutor din partea UE pentru atenuarea consecințelor crizei refugiaților din Ucraina

21 mart. 2022, 21:18,
în Actualitate

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, Moldova solicită ajutor Uniunii Europene pentru atenuarea consecințelor crizei din cauza fluxului de refugiați din Ucraina. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul Republicii și ministru de externe Nicolae Popescu, în urma unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles.

UE poate oferi un sprijin suplimentar și imediat republicii în gestionarea fluxului de refugiați

El și-a exprimat speranța că UE poate oferi un sprijin suplimentar și imediat republicii în gestionarea fluxului de refugiați prin reinstalarea acestora în țările europene și acordarea de asistență financiară pentru a asigura condiții decente celor care au rămas în Moldova.

„Am subliniat în Consiliul UE necesitatea creșterii asistenței financiare gratuite din partea partenerilor europeni”, a scris ministrul de externe Nicolae Popescu pe canalul său Telegram.

În Republica Moldova au ajuns 331.000 de cetățeni ai Ucrainei și 33.000 de persoane cu pașapoarte ale altor țări

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut finanțare suplimentară de la UE, FMI, Banca Mondială și un număr de șefi de stat. Potrivit autorităților moldovenești, situația la granița cu Ucraina a revenit la normal, la toate punctele de control există un flux minim de cetățeni și vehicule, iar cozile au dispărut.

În diferite regiuni ale republicii au fost deschise zeci de puncte de primire a refugiaților

Cu toate acestea, de la începutul războiului care a izbucnit în Ucraina, în Republica Moldova au ajuns 331.000 de cetățeni ai Ucrainei și 33.000 de persoane cu pașapoarte ale altor țări.

În același timp, doar 5,3 mii de ucraineni au cerut azil – după restul, cei mai mulți pleacă în România și în alte țări UE. În acest moment, în diferite regiuni ale republicii au fost deschise zeci de puncte de primire a refugiaților. Acestora li se asigură locuințe temporare, produse alimentare și de igienă, deoarece majoritatea oamenilor au plecat din Ucraina fără prea multe lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *