Prima pagină » Titlurile zilei » Moftul pe care și-l permit doar milionarii! Un ieșean a plătit o avere pentru un buncăr privat. Cât a costat investiția și cum arată locul „secret”

Moftul pe care și-l permit doar milionarii! Un ieșean a plătit o avere pentru un buncăr privat. Cât a costat investiția și cum arată locul „secret”

09 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Un spațiu din Iași, construit la subsolul unui bloc din apropierea centrului orașului, poate reprezenta cel mai sigur refugiu în cazul unui dezastru. Buncărul a fost construit în urmă cu 11 ani și poate fi considerat impenetrabil. Construcția poate rezista la cutremure, atacuri aeriene și nucleare. Spațiul de 100 de metri pătrați poate fi folosit de locatarii imobilului din municipiu. Construcția sa a costat circa 30 mii de euro

Câteva zeci de persoane se pot considera printre cele mai norocoase din municipiul Iași. În cazul unui dezastru natural sau război, un loc din Iași se poate tranforma în cel mai sigur spațiu pentru locatarii săi. Un buncăr construit odată cu un bloc din zona străzii Otilia Cazimir poate deveni un loc în care ieșenii se pot simți în siguranță. Spațiul de 100 de metri pătrați poate adăposti peste o sută de oameni. Buncărul are ieșire de siguranță, este ventilat și aerisit și a fost ridicat în anul 2008. Față de cele câteva zeci de adăposturi antiaeriene din blocurile vechi comuniste ale Iașului, cel din blocul din Otilia Cazimir este mult mai bine construit.

Iată cum arată cel mai sigur loc din Municipiul Iași

Printre cei care s-au ocupat de proiect a fost și Radu Botez, actualul consilier al primarului Iașului. Radu Botez a arătat și cum s-a ajuns la construcția buncărului de sub clădire și ce caracteristici are acesta.

„Spațiul a fost ridicat în anul 2008 odată cu blocul. Are 100 metri pătrați, este dotat cu ieșire secundară la mare distanță de clădire. Buncărul se închide etanș, iar în cazul unui dezastru nu are legătură cu exteriorul. Dispune de un sistem de ventilație cu filtre și respectă toate normele actuale în domeniu”, a spus Radu Botez.

Spațiul este gol, nefiind amenajat pentru alte activități. Între timp, majoritatea adăposturilor din blocurile Iașului s-au transformat în beciuri pentru murături.
Buncărul ridicat de Radu Botez se află la subsolul blocului cu zece etaje din strada Otilia Cazimir. Adăpostul respectă normativele în vigoare, spațiul de 100 metri pătrați fiind realizat cu pereți groși, peste dimensiunile standard. Spațiul dispune și de o zonă în care poate fi amenajată o toaletă ecologică fără canalizare. Grosimea tavanului este de 16 cm, iar cea a pereților de 20 cm, normativele fiind verificate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

Adăpostul din Iași a fost făcut după norme legislative

Normativele actuale prevăd ca blocurile de peste 38 de metri (10 etaje) să dispună de un astfel de adăpost antiaerian. Ansamblurile rezidențiale noi din Iași nu dispus de astfel de adăposturi, astfel încât construcția din Otilia Cazimir pare desprinsă din alt film.

„Capacitatea adăposturilor de protecție civilă ce se amenajează în subsolul clădirilor se determină în funcție de necesarul de adăpostit, suprafața disponibilă și ținând seama de volumul necesar unei persoane. În subsolul unei clădiri se pot amenaja mai multe adăposturi separate, despărțite printr-un perete comun de aceeași grosime și rezistență ca și pereții de protecție exteriori. Capacitatea acestor adăposturi să nu depășească 150 de persoane. Fiecare dintre aceste adăposturi trebuie să asigure condițiile tehnice și constructive prevăzute de instrucțiuni”, arată normativele tehnice privind proiectarea și executarea adăposturilor de protecție civilă în subsolul construcțiilor noi.

De precizat că hotărârea nr. 862/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă, nu pare a fi respectată de toată lumea. Adăpostul de apărare locală antiaeriană (ALA) este obligatoriu la blocurile cu subsol cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *