Prima pagină » Titlurile zilei » Moftul pe care și-l permit doar milionarii! Un ieșean a plătit o avere pentru un buncăr privat. Cât a costat investiția și cum arată locul „secret”

Moftul pe care și-l permit doar milionarii! Un ieșean a plătit o avere pentru un buncăr privat. Cât a costat investiția și cum arată locul „secret”

09 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Un spațiu din Iași, construit la subsolul unui bloc din apropierea centrului orașului, poate reprezenta cel mai sigur refugiu în cazul unui dezastru. Buncărul a fost construit în urmă cu 11 ani și poate fi considerat impenetrabil. Construcția poate rezista la cutremure, atacuri aeriene și nucleare. Spațiul de 100 de metri pătrați poate fi folosit de locatarii imobilului din municipiu. Construcția sa a costat circa 30 mii de euro

Câteva zeci de persoane se pot considera printre cele mai norocoase din municipiul Iași. În cazul unui dezastru natural sau război, un loc din Iași se poate tranforma în cel mai sigur spațiu pentru locatarii săi. Un buncăr construit odată cu un bloc din zona străzii Otilia Cazimir poate deveni un loc în care ieșenii se pot simți în siguranță. Spațiul de 100 de metri pătrați poate adăposti peste o sută de oameni. Buncărul are ieșire de siguranță, este ventilat și aerisit și a fost ridicat în anul 2008. Față de cele câteva zeci de adăposturi antiaeriene din blocurile vechi comuniste ale Iașului, cel din blocul din Otilia Cazimir este mult mai bine construit.

Iată cum arată cel mai sigur loc din Municipiul Iași

Printre cei care s-au ocupat de proiect a fost și Radu Botez, actualul consilier al primarului Iașului. Radu Botez a arătat și cum s-a ajuns la construcția buncărului de sub clădire și ce caracteristici are acesta.

„Spațiul a fost ridicat în anul 2008 odată cu blocul. Are 100 metri pătrați, este dotat cu ieșire secundară la mare distanță de clădire. Buncărul se închide etanș, iar în cazul unui dezastru nu are legătură cu exteriorul. Dispune de un sistem de ventilație cu filtre și respectă toate normele actuale în domeniu”, a spus Radu Botez.

Spațiul este gol, nefiind amenajat pentru alte activități. Între timp, majoritatea adăposturilor din blocurile Iașului s-au transformat în beciuri pentru murături.
Buncărul ridicat de Radu Botez se află la subsolul blocului cu zece etaje din strada Otilia Cazimir. Adăpostul respectă normativele în vigoare, spațiul de 100 metri pătrați fiind realizat cu pereți groși, peste dimensiunile standard. Spațiul dispune și de o zonă în care poate fi amenajată o toaletă ecologică fără canalizare. Grosimea tavanului este de 16 cm, iar cea a pereților de 20 cm, normativele fiind verificate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

Adăpostul din Iași a fost făcut după norme legislative

Normativele actuale prevăd ca blocurile de peste 38 de metri (10 etaje) să dispună de un astfel de adăpost antiaerian. Ansamblurile rezidențiale noi din Iași nu dispus de astfel de adăposturi, astfel încât construcția din Otilia Cazimir pare desprinsă din alt film.

„Capacitatea adăposturilor de protecție civilă ce se amenajează în subsolul clădirilor se determină în funcție de necesarul de adăpostit, suprafața disponibilă și ținând seama de volumul necesar unei persoane. În subsolul unei clădiri se pot amenaja mai multe adăposturi separate, despărțite printr-un perete comun de aceeași grosime și rezistență ca și pereții de protecție exteriori. Capacitatea acestor adăposturi să nu depășească 150 de persoane. Fiecare dintre aceste adăposturi trebuie să asigure condițiile tehnice și constructive prevăzute de instrucțiuni”, arată normativele tehnice privind proiectarea și executarea adăposturilor de protecție civilă în subsolul construcțiilor noi.

De precizat că hotărârea nr. 862/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă, nu pare a fi respectată de toată lumea. Adăpostul de apărare locală antiaeriană (ALA) este obligatoriu la blocurile cu subsol cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ninge de Florii. Veste uluitoare de la ANM
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025