Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Modul în care hormonul foamei influențează deciziile noastre financiare
Modul în care hormonul foamei influențează deciziile noastre financiare

Modul în care hormonul foamei influențează deciziile noastre financiare

22 mart. 2021, 21:55,
în Sanatate

Grelina, cunoscută și sub numele de „hormonul foamei”, se crede că are o influență asupra procesului decizional financiar și monetar, sugerează un nou studiu.

Produsă de stomac și pancreas, grelina este cunoscută sub numele de „hormonul foamei”, deoarece stimulează pofta de mâncare și este legată de sentimentele de plenitudine. Într-un nou studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate la reuniunea anuală a Endocrine Society (ENDO 2021), cercetătorii au găsit o legătură între acest hormon și luarea deciziilor financiare.

Grelina semnalează necesitatea de a mânca creierului și poate modula căile creierului care controlează procesarea recompensei, arată autorii studiului într-o declarație. Nivelurile de grelină fluctuează astfel pe parcursul zilei, în funcție de aportul alimentar și de metabolism.

Studiul a fost realizat în rândul a 84 de participanți cu vârste cuprinse între 10 și 22 de ani: 50 dintre ei aveau o tulburare de alimentație, cum ar fi anorexia nervoasă, în timp ce restul de 34 de participanți aveau o stare bună de sănătate. Echipa de cercetare a măsurat nivelul sângelui de grelină înainte și după o așa-numită masă „standardizată”, care a fost aceeași pentru toți participanții, care au postit anterior. După masă, participanții au facut un test al deciziilor financiare ipotetice, numit „sarcină de actualizare a termenului”. Li s-a cerut să facă o serie de alegeri pentru a-și indica preferința pentru o recompensă monetară mică, dar imediată, sau pentru o sumă mai mare, dar amânată de bani. Cu alte cuvinte, de exemplu, alegerea între a primi astăzi 20 USD sau 80 USD în decurs de 14 zile.

O alegere mai impulsivă atunci când nivelul de grelină este mai mare

Fetele sănătoase și femeile tinere cu niveluri mai ridicate de grelină au fost mai predispuse să aleagă recompensa monetară imediată, dar mai mică, decât să aștepte o sumă mai mare de bani, au raportat cercetătorii. Această preferință indică alegeri mai impulsive, a spus Plessow, potrivit Sante Magazine.

Verdict: Fetele sănătoase și femeile tinere care aveau niveluri mai ridicate de grelină erau mai predispuse să aleagă recompensa imediată, dar mai mică, decât să aștepte mai mulți bani. Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate indică alegeri mai impulsive, posibil datorită nivelului ridicat de grelină.

În schimb, nicio asociere nu a fost observată la participanții cu o tulburare de alimentație. Rețineți că anorexia este asociată cu rezistența la grelină, astfel încât această constatare ar putea fi un nou indicator al unei deconectări între semnalizarea grelinei și acest comportament alimentar.

„Rezultatele noastre indică faptul că grelina poate juca un rol mai mare decât a fost recunoscut anterior în comportamentul recompensării umane și în luarea deciziilor, cum ar fi alegerile monetare”, a comentat Franziska Plessow, coautor al studiului. „Sperăm că acest lucru va inspira cercetări viitoare în rolul său în percepția și comportamentul independent de alimentația umană”, a conchis ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 decembrie 2024
24 decembrie 2024