Prima pagină » Culinar » Modul de preparare pentru șunca de porc cu usturoi! Iată de ce ingrediente ai nevoie!

Modul de preparare pentru șunca de porc cu usturoi! Iată de ce ingrediente ai nevoie!

21 apr. 2025, 12:05,
Redacția BZI în Culinar

Un gust autentic românesc, adânc înrădăcinat în tradițiile culinare ale satului, prinde viață prin prepararea șuncii de porc cu usturoi. Este o rețetă care aduce împreună savoarea cărnii bine maturate și aroma intensă a usturoiului proaspăt. 

Prepararea șuncii de porc cu usturoi este un obicei păstrat cu sfințenie din generație în generație, mai ales în perioada sărbătorilor sau la tăierea porcului. Această rețetă combină simplitatea ingredientelor cu măiestria tradițională, rezultând un preparat savuros, perfect pentru platourile reci sau mesele festive. 

Modul de preparare pentru șunca de porc cu usturoi!  

Trăim vremuri în care produsele din comerț sunt din ce în ce mai procesate, iar gustul autentic devine tot mai greu de găsit. Aici intervine magia preparatelor făcute acasă. Prepararea șuncii de porc cu usturoi înseamnă control total asupra ingredientelor, folosirea cărnii proaspete, naturale și a condimentelor alese după gust – totul fără aditivi sau conservanți artificiali.

Pentru o preparare șuncă de porc cu usturoi reușită, secretul stă în simplitatea și calitatea ingredientelor: 2-3 kg de șuncă de porc (cu șorici, dar fără prea multă grăsime); 1 căpățână mare de usturoi românesc; sare grunjoasă; piper negru boabe; foi de dafin; boia dulce (opțional); cimbru uscat; apă și, dacă vrei, un strop de vin alb pentru fierbere.

Bucățile de șuncă se spală bine și se pârlesc dacă este nevoie. Apoi se lasă câteva ore în apă rece, pentru a elimina sângele rămas. Acest pas ajută la obținerea unui gust curat și unei culori frumoase.

Într-o oală încăpătoare, se pune șunca la fiert împreună cu sare, piper, foi de dafin și puțin cimbru. Fierberea trebuie să fie lentă, la foc mic, timp de 2-3 ore, până când furculița intră ușor în carne.

Nu te grăbi, aici se creează textura fragedă. Între timp, se curăță usturoiul și se pisează până devine o pastă fină. Se adaugă puțină sare, piper și un strop de apă sau zeamă din fierberea cărnii pentru a deveni mai cremos.

După ce șunca s-a răcit ușor, se unge din belșug cu pasta de usturoi. Dacă vrei un plus de culoare și gust, poți adăuga și un praf de boia dulce. Șunca se înfășoară în tifon sau folie alimentară și se pune la presat într-un loc răcoros, timp de 1-2 zile. Se poate păstra la frigider sau, dacă ai posibilitatea, într-o cămară aerisită. 

Sfaturi pentru o preparare reușită  

Când vine vorba de prepararea șuncii de porc cu usturoi, reușita finală nu stă doar în rețetă, ci și în micile detalii pe care le înveți în timp sau le afli de la cei care au făcut asta ani la rând. Așadar, dacă vrei o șuncă fragedă, gustoasă și aromată, iată câteva sfaturi esențiale:

Calitatea cărnii este fundamentală. Ideal este să folosești carne de la porc crescut în gospodărie, hrănit natural, diferența se simte imediat în gust și textură. Pentru șuncă, bucățile din ceafă, piept sau spată, cu o proporție echilibrată de carne și grăsime, sunt cele mai bune. Grăsimea conferă frăgezime, dar prea multă poate strica textura. 

După ce ai spălat bine bucățile de carne, este recomandat să le lași să se zvânte la rece, câteva ore sau chiar peste noapte. Acest pas ajută la formarea unei cruste naturale, care va păstra suculența în interior în timpul fierberii.

Nu te rezuma doar la sare și foi de dafin. Adaugă câteva boabe de piper, o crenguță de cimbru, un cuișor sau chiar o felie de ceapă, toate contribuie subtil la aromă. Zeama rămasă poate fi folosită ulterior pentru alte preparate sau ca bază pentru piftie.

Prepararea șuncii de porc cu usturoi nu este doar o rețetă, ci o formă de a păstra vie o bucățică din sufletul românesc. 

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, dans la bară în parcare, chiar în toiul zilei. Trecătorii au făcut ochii mari
Playtech.ro
Udrea plânge după ieşirea din închisoare! Momentul care a îngenuncheat-o pe fosta blondă de la Cotroceni, nu ai mai văzut-o aşa
observatornews.ro
Vremea 28 iulie - 25 august 2025. Schimbare radicală; se răcește, revin ploile torenţiale și vijeliile
Playsport.ro
VIDEO Primele imagini cu reîntâlnirea dintre Elena Udrea și Eva Maria. Fetița nu îi mai putea da...
Evz.ro
Imagini rare cu Marian de la Insula Iubirii. S-a schimbat mult după divorț
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Kate Middleton, gafă uriaşă în public! A fost acuzată de trădare naţională, britanicii nu o vor ierta prea curând
Dailybusiness.ro
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 iulie 2025
25 iulie 2025