Prima pagină » Actualitate » Modificări pentru taxe și impozite în 2025! Decizie neașteptată pentru proprietarii de case și apartamente
Modificări pentru taxe și impozite în 2025! Decizie neașteptată pentru proprietarii de case și apartamente

Modificări pentru taxe și impozite în 2025! Decizie neașteptată pentru proprietarii de case și apartamente

16 oct. 2024, 10:40,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Au fost anunțate modifcări pentru taxe și impozite în 2025! Guvernul României și Ministerul Finanțelor au decis amânarea impozitării imobilelor la valoarea de piață până la 1 ianuarie 2026. Aceasta este o decizie neașteptată pentru proprietarii de case și apartamente.

Modificări pentru taxe și impozite în 2025!

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că sistemul informatic necesar pentru impozitarea proprietăților la valoarea de piață nu va fi pregătit până la sfârșitul anului 2024. Prin urmare, creșterea impozitului pe locuință va fi amânat pentru 1 ianuarie 2026, în loc de 1 ianuarie 2025, termen stabilit inițial.

Noua măsură de impozitare implică dezvoltarea unui sistem complex, capabil să coreleze impozitele cu valoarea reală de piață a proprietăților.

,,Îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice. În prezent, se află în derulare asistența tehnică din partea Băncii Mondiale, ceea ce impune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 de la 1 ianuarie 2025 la 1 ianuarie 2026.,” a precizat Ministerul Finanțelor în proiectul de ordonanță.

Cum vor fi afectați cetățenii de noile taxe

Impozitarea proprietăților la valoarea de piață ar urma să ducă la o majorare semnificativă a impozitelor în localitățile mai dezvoltate, unde prețurile imobiliare sunt mai ridicate. Aceasta este o schimbare care va afecta în special proprietarii din marile orașe. Prin amânarea acestei măsuri până în 2026, autoritățile oferă un timp atât contribuabililor, cât și administrațiilor locale, care vor trebui să se pregătească pentru noile proceduri și valori de impozitare. S-a renunțat la termenul de 1 ianuarie 2025, cum era stabilit inițial.

Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Inițiativa va implica colectarea de date de la diverse surse, inclusiv cadastru, notari și autorități locale. Prin utilizarea acestor informații, sistemul informatic va furniza valori de piață precise pentru proprietăți, adaptate fiecărei localități, transformând modul de impozitare a proprietăților.

Autoritățile intenționează să crească impozitele pe proprietate, astfel încât primăriile să încaseze mai mulți bani. Aplicând o cotă procentuală la o valoare mai mare a proprietăților, impozitul anual va crește considerabil, spre nemulțumirea românilor. Și anul 2025 se anunță a fi un an al scumpirilor. Românii vor plăti taxe și impozite mai mari decât în prezent. Un nou val de scumpiri îi va afecta pe toți românii.

Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază. Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat. Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie.

Cert este că impozitarea proprietăților la valoarea de piață se va face de la 1 ianuarie 2026, nu de la 1 ianuarie 2025, cum era stabilit inițial.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Mihai Leu
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Care e starea de sănătate a lui Ion Iliescu în prezent. Medicii spun că ar fi stabil cardiac
Playtech.ro
Limonada bătută, băutura verii cu doar 3 ingrediente. Rețeta care a cucerit internetul
observatornews.ro
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Ce să faci pentru a plăti mai puţin la întreţinere? Administratorii de bloc nu dezvăluie informaţia
Dailybusiness.ro
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan a semnat marţi seară târziu decretul care schimbă din temelii viaţa românilor
redactia.ro
Ilie Bolojan nu s-a lăsat până nu a tăiat sporurile bugetarilor. Ce sume vor primi cei care lucrează la stat
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`