Prima pagină » National » Modificări pentru colectarea ambalajelor SGR! Cozile vor scădea drastic
Modificări pentru colectarea ambalajelor SGR! Cozile vor scădea drastic

Modificări pentru colectarea ambalajelor SGR! Cozile vor scădea drastic

23 oct. 2024, 10:00, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Se anunță modificări pentru colectarea ambalajelor SGR! Fostul ministru al Mediului, senatorul UDMR Barna Tanczos, propune organizarea în sistem centralizat a colectării automate în zona rurală şi a oraşelor mici. Dacă va fi adoptat noul proiect de lege, cozile vor scădea drastic.

Modificări pentru colectarea ambalajelor SGR!

Fostul ministru al Mediului, Barna Tanczos, propune organizarea în sistem centralizat a colectării automate a ambalajelor SGR în zona rurală şi a oraşelor mici astfel încât să se renunţe la colectarea manuală, care face să se formeze cozi uriașe la aparatele de colectare.

Barna Tanczos a depus la Senat un proiect de lege prin care să fie aplicate penalităţi şi la colectare şi la reciclare pentru neîndeplinirea ţintelor din SGR.

„Trebuie să impulsionăm sistemul să aibă performanţe dintre cele mai înalte.”, a explicat senatorul UDMR.

În cadrul unei conferințe, senatorul a dat exemplul judeţului Harghita, unde a fost implementat un sistem de colectare a deşeurilor reutilizabile prin care un singur automat de preluare a ambalajelor (RVM) poate fi conectat printr-o aplicaţie la toate magazinele din zonă care să „citească” bonurile emise în cadrul SGR.

„Dacă avem soluţii alternative, fiabile, bune, este mult mai uşor să organizăm colectare automată şi la nivelul comunelor.”, a mai precizat Barna Tanczos.

Rămâne de văzut dacă acest proiect de lege va fi supus votului și dacă va intra în vigoare.

Sistem de reciclare inovator în România

O companie din Iași, Cyber Micro Services, a dezvoltat o aplicație revoluționară care va simplifica procesul de reciclare a ambalajelor din Sistemul de Garanție-Returnare. Aplicația Reverse PET va permite cetățenilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor, eliminând necesitatea de a se deplasa la centrele de reciclare și de a sta la cozi interminabile.

Românii trebuie să își creeze un cont, să introducă numărul de sticle și adresa de ridicare, iar colectorii vor putea prelua ambalajele direct de la domiciliul acestora. Este important de știut că pentru fiecare ambalaj reciclat, consumatorii primesc 20 de bani. Colectorii la domiciliu primesc 0,25 lei pentru fiecare ambalaj ridicat, iar restul de 0,05 lei este direcționat către menținerea și dezvoltarea aplicației. Aplicația Reverse PET este adaptată atât pentru consumatori, cât și pentru colectori, și are ca scop încurajarea reciclării.

O veste bună pentru cetățeni este aceea că de anul viitor garanția pentru sticlele reciclate s-ar putea majora la 1 leu. Dacă se observă o scădere a procentului de reciclare, autoritățile din România vor lua măsuri pentru a stimula cetățenii să recicleze mai mult, oferind o recompensă mai mare. Tot de anul viitor, o altă măsură luată în calcul va fi extinderea rețelei de puncte de reciclare, pentru a reducere cozile și a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor.

Legislația prevede că românii pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat.

În prezent, se discută despre noi măsuri de modernizare a sistemului de colectare în România. Recent, fostul ministru al Mediului, Barna Tanczos, propune organizarea în sistem centralizat a colectării automate a ambalajelor SGR în zona rurală şi a oraşelor mici astfel încât să se renunţe la colectarea manuală, pentru a nu se mai forma cozi interminabile la aparatele de colectare.

Comentarii
  • Foarte deștept ! Adică voi primi 0,2 lei în loc de 0,5 și nu voi mai sta la coadă ! Cum de nu vă explodează creierul de atâta efort ? În loc să puneți câte 5-6 roboței de colectare la un supermarket voi vă gândiți cum să-l desființați pe pe ala unul singur pt că dacă activitatea va scădea la roboțelul de colectare veți dori să-l desființați !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`