Prima pagină » Economic Local » Modificări la programul pentru tinerii fermieri, lansat de AFIR la finalul lunii iunie 2023. Potențialii beneficiari din Iași primesc vești bune
Modificări la programul pentru tinerii fermieri, lansat de AFIR la finalul lunii iunie 2023. Potențialii beneficiari din Iași primesc vești bune

Modificări la programul pentru tinerii fermieri, lansat de AFIR la finalul lunii iunie 2023. Potențialii beneficiari din Iași primesc vești bune

27 apr. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Programul pentru tinerii fermieri, ce va fi lansat de AFIR la finalul lunii iunie 2023, va suferi niște modificări. Acestea vor fi făcute pentru ca numărul beneficiarilor să fie mai mare și ca fermierii din Iași, dar și din restul țării, să aibă mai multe șanse de a obține finanțarea europeană de 40.000, 50.000 sau 70.000 de euro

Unul dintre cele mai de succes programe destinate tinerilor fermieri va fi lansat din nou la finalul lunii iunie 2023. Submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), va suferi niște modificări pentru ca numărul beneficiarilor să crească, dar și ca șansele acestora să obțină fondurile europene să fie mai mari.

Astfel, dacă programul era destinat, până acum, fermierilor cu vârsta până în 40 ani, anul acesta vor putea depune proiectele și cei care au până în 45 de ani. Perioada de instalare a tânărului fermier este de 24 de luni, iar sumele pe care le pot accesa potențialii beneficiari sunt de 40.000, 50.000 sau 70.000 de euro. Suma acordată este nerambursabilă 100 la sută. Interesul pentru accesarea acestor bani europeni a fost mare de fiecare dată când a fost lansată o nouă sesiune de depunere a proiectelor, astfel că fondurile disponibile au fost epuizate rapid.

Anul acesta va fi disponibil un buget de 250 de milioane de euro.

Programul pentru tinerii fermieri va fi lansat de AFIR la finalul lunii iunie

Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri în ultimii 3 ani au accesat fonduri europene în valoare de 7 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care în ultimii ani a atras investitori.

Astfel, o parte din cei care investesc fondurile nerambursabile în valoare de 40.000 de euro sunt și persoane care au muncit în străinătate și vor să rămână în localitățile natale. Multe proiecte pentru obținerea fondurilor europene au fost depuse de către ieșenii din comunele Sinești, Cozmești, Popești, Țuțora, Golăești și orașul Târgu Frumos. Antreprenorii din mediul rural au primit banii pentru a moderniza serele cu legume.

Ieșenii vor putea accesa sume mai mari pentru investiții

O nouă linie de finanțare pentru tinerii fermieri care vor să deschidă afaceri cu bani europeni va fi deschisă anul acesta. Ieșenii vor putea accesa fonduri europene în valoare de 100.000 de euro/fermă, iar intensitatea sprijinului nu va depăși 65 la sută din costurile eligibile. Astfel, fermierii care accesează această intervenție vor fi nevoiți să acopere cel puțin 35 la sută din valoarea proiectului cu banii proprii. Fondurile europene pot fi accesate și pentru investiții în floricultură, plante medicinale sau aromatice.

În cadrul sesiunii de depunere vor fi prioritizate proiectele care promovează culturile bio și culturile în spații protejate. Ieșenii pot solicita informații despre programul pentru tinerii fermieri de la specialiștii AFIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *