Prima pagină » Economic Local » Modificări la programul Casa Verde 2023. Iată în ce perioadă se pot înscrie ieşenii
Modificări la programul Casa Verde 2023. Iată în ce perioadă se pot înscrie ieşenii

Modificări la programul Casa Verde 2023. Iată în ce perioadă se pot înscrie ieşenii

05 mai 2023, 08:44,
în Economic Local

Ministerul Mediului a anunţat unele modificări în ceea ce priveşte programul Casa Verde 2023. Persoanele care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice se pot înscrie în perioada 19 mai – 27 iunie.

Important de menţionat că în acest an, înscrierile se fac pe regiuni. Astfel, ieşenii care vor beneficieze de acest ajutor financiar consistent din partea statului pot să se înscrie în perioada 29 – 31 mai.

Programul Casa Verde 2023

Pentru înscrierile în platformă va fi nevoie de 3 documente: copie după cartea de identitate, contractul de vânzare-cumpărare sau de proprietate al locuinţei şi contractul de furnizare a echipamentelor, extrasul de carte funciară.

Beneficiarii primesc o finanțare de până la 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW. Conform bugetului alocat de la bugetul de stat, în acest an, aproximativ 150.000 de gospodării pot intra în programul Casa Verde 2023. Beneficiarii vor primi bani, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe locuințe.

Ieșenii care vor să obțină finanțarea trebuie să știe faptul că documentele trebuie să fie valabile la momentul înscrierii în aplicație. După ce persoana fizică a încărcat documentele în aplicație și fondurile vor fi epuizate, AFM va publica lista cu firmele acreditate să monteze panourile, care vor primi, la rândul lor, lista cu persoanele care s-au înscris la program. După finalizarea perioadei de înscriere a persoanelor fizice, acestea au la dispoziție 90 de zile pentru a semna contractele cu firmele de instalare.

Ieșenii care sunt selectați în program își aleg firma de instalare care trebuie să monteze panourile fotovoltaice. Iașul este în topul județelor din Moldova, ca număr de dosare depuse în anul 2022, fiind vorba de 1.281. În sesiunea din 2021 a programului derulat și la Iași au fost depuse, din județ, 1.281 de dosare prin intermediul cărora s-au solicitat ajutoare financiare în valoare de 25 de milioane de lei.

Implementarea proiectului se realizează în termen de cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, termen în care trebuie realizată instalația și încheiate formalitățile privind recepția sistemului de panouri fotovoltaice, dar și obținerea certificatului de racordare.

Scopul programului Casa Verde Fotovoltaice îl reprezintă creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național. Programul Casa Verde 2023 va fi completat de un nou program pentru eficiență energetică. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene acordă 25.000 de lei românilor pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură și baterii pentru stocarea energiei solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *