Perioada de completare a formularului digital care trebuie prezentat la intrarea în România a fost extinsă de la 24 de ore la 72 de ore anterioare prezentării.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunțat, joi, că a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind formularul digital de intrare în România.
Practic, a fost prelungit termenul prin care formularul poate fi completat, din dorința de a elimina birocrația, a spus Baciu.
„Dacă până acum aveam 24 de ore să completăm acest formular, am extins această perioadă la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Mai mult, sunt și cele 24 de ore ulterioare trecerii în care poate fi prezentat acest formular.
Completarea acestui formular este considerat împlinit atunci când datele sunt corecte, pentru că dacă introducem date eronate sau incomplete nu se cheamă că l-am completat”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, s-a redus și valoarea amenzilor, respectiv pragul minim a scăzut de la 2.000 la 500 de lei. Potrivit lui Andrei Baciu, persoanele care au contestat amenda în instanță, dacă în final vor fi amendate, vor primi amenda de 500 de lei.
OUG stabilește și categoriile de persoane care sunt exceptate de la completarea PLF-ului
Prin Ordonanța de Urgență aprobată astăzi, s-au stabilit și persoanele care sunt exceptate de la completarea formularului digital de intrare în România PFL.
Acestea sunt piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;
conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane;
personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime.
Alte persoane exceptate de la completarea PFL
Personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat.
Polițiștii care participă la misiuni de aducere în România, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei cu închisoarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 302/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Personalul implicat în executarea misiunilor de transport pacienți ai serviciului medical la și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României.
Persoanele care în vederea deplasării la locul de muncă tranzitează frontiera de stat cel puțin o dată în 24 de ore.
Astăzi s-a prelungit și starea de alertă în România
Starea de alertă se prelungește pe teritoriul țării noastre cu încă 30 de zile, începând cu data de 7 februarie.
Majoritatea măsurilor rămân în vigoare, printre care interdicția de organizare a evenimentelor private și obligativitatea măștii de protecție inclusiv în aer liber, conform deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
O modificare importantă este că persoanele care nu au certificat COVID vor putea avea acces în supermarketurile din mall-uri.
Conform hotărârii CNSU, în supermaketurile din malluri vor putea avea acces toate persoanele, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate anti-COVID, dacă „sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces”.
În continuare, restaurantele vor fi deschise în intervalul 5:00-22:00, la o capacitate de 50% în localitățile unde rata de infectare nu depășește 3 la mia de locuitori și la o capacitate de 30% acolo unde incidența trece de 3. Accesul este permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau care au un test negativ COVID.
De asemenea, barurile, cluburile și discotecile rămân închise.