Prima pagină » Actualitate » Modificări în durata de valabilitate a permiselor de conducere. Care categorii sunt afectate
Modificări în durata de valabilitate a permiselor de conducere. Care categorii sunt afectate

Modificări în durata de valabilitate a permiselor de conducere. Care categorii sunt afectate

17 aug. 2024, 21:40,
în Actualitate

Valabilitatea permisului de conducere va fi modificată față de ceea ce a fost până acum. Dacă pentru unii șoferi termenul de valabilitate va fi mai scurt, pentru altă categorie de conducători auto va fi prelungită.

Guvernul României a avizat recent o lege adoptată de Senat care modifică perioada de valabilitate a permisului de conducere pentru diferite categorii de șoferi. Sunt vizați posesorii de permise auto pentru categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE. Conformlegislației, valabilitatea permisului auto va fi redusă pentru anumite grupuri de șoferi, în timp ce pentru altele va fi extinsă.

În prezent, permisul auto este valabil timp de 10 ani pentru toți șoferii din România. Conform noului proiect de lege adoptat la începutul anului de Senat, valabilitatea permisului va fi scăzută pentru anumite categorii de șoferi.

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani”, se precizează în legea adoptată de Senat.

De asemenea, va fi redusă valabilitatea permiselor de conducere și pentru șoferii trecuți de 70 de ani.

„Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se arată în noua lege, citată de Capital.

Noua lege propune extinderea valabilității permisului auto pentru anumite categorii de șoferi, astfel încât, după obținerea acestuia, permisele eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE vor fi valabile timp de 15 ani.

Ca să se aplice legea trebuie să fie adoptată de Camerei Deputaților, care este for decizional, și apoi promulgată de președintele țării.

Până atunci, valabilitatea permisului de conducere rămâne de 10 ani pentru toți șoferii.

În Uniunea Europeană se discută deja despre schimbări în legislația rutieră, inclusiv o propunere a Comisiei Europene care sugerează prelungirea valabilității permisului auto la 15 ani.

„Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere.

După vârsta de 70 de ani, valabilitatea permisului auto va fi redusă la doar 1 an. În această perioadă, posesorii vor fi obligați să efectueze controale medicale pentru a-și reînnoi permisul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *