Prima pagină » Local » Modificare importantă de trafic la pasajul Alexandru cel Bun din Iași! Investiție de 21 milioane de euro într-una din cele mai aglomerate zone din oraș – GALERIE FOTO

Modificare importantă de trafic la pasajul Alexandru cel Bun din Iași! Investiție de 21 milioane de euro într-una din cele mai aglomerate zone din oraș – GALERIE FOTO

25 mai 2022, 02:00, 4 ,
Vlad Rotaru, în Local

Modificări importante de trafic la pasajul Alexandru cel Bun din municipiul Iași. Pasajul rutier lung de peste 500 metri va intra în reabilitare totală. Investiția se ridică la aproape 21 milioane de euro, conform devizului făcut în urma proiectului comandat de municipalitate

Veste importantă pentru șoferii din municipiul Iași. Pasajul rutier Alexandru cel Bun din municipiu ar urma să fie reabilitat complet, investiția fiind estimată la 103 milioane lei (20,8 milioane euro). Construcția care leagă zona Nicolae Iorga de cartierul Alexandru cel Bun nu a fost reabilitată în ultimii ani, fiind un real pericol pentru pietoni și pentru șoferii care o tranzitează zilnic. Proiectarea investiției a fost făcută în urmă cu câteva luni de firma Pod Proiect SRL, iar acum municipalitatea va trece la execuția lucrărilor de reabilitare.

Traficul rutier de la pasajul Alexandru cel Bun din Iași se va schimba radical

Din cele 103 milioane lei (20,8 milioane euro), pentru construcție și montaj se vor aloca 86,8 milioane lei (17,5 milioane euro). Investiția va presupune și alte etape.

„După modernizare, pasajul va avea mai multe caracteristici. Structura de rezistență va fi din grinzi prefabricate din beton precomprimat cu plată cu supra betonare. Lungimea totală va fi de 535,45 metri, lungime măsurată pe  axul proiectat. Lungirea suprastructurii pasajului va fi de 165,45 metri. Rampa Alexandru cel Bun va avea o lungime de 155 metri, iar rampa Nicola Iorga va avea o lungime de 215 metri. Lățimea părții carosabile va fi de 22 metri, iar lățimea părții carosabile va fi de 2 × 2,25 metri. Carosabilul va fi modernizat pe o lungime de 8.410 metri pătrați”, se arată în proiectul de hotărâre.

Se schimbă și liniile de tramvai de pe pasajul Alexandru cel Bun

Lucrările de reabilitare vor cuprinde investiții la infrastructura rutieră auto și a liniilor de tramvai, dar și la nivelul suprastructurii pasajului. Lucrările la linia de tramvai se vor întinde pe circa 1 kilometru și vor cuprinde o porțiune mai amplă dinspre Nicolae Iorga spre cartierul Alexandru cel Bun. Conform proiectului, durata de exploatare ar urma să fie de 55 ani după finalizarea lucrărilor.

„Pasajul rutier Alexandru cel Bun a fost construit pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul de Cercetări și Proiectări Moldova Iași în anul 1977. Pasajul a fost construit între anii 1977 și 1980 de Grupul de Șantiere Drumuri și Poduri Iași. Pasajul asigură circulația rutieră, pietonală și a tramvaielor dintre cartierele Alexandru cel Bun și zona centrală a municipiului Iași, pe strada Silvestru și șoseaua Națională”, se mai arată în proiectul derulat de municipalitate.

La baza pasarelei, fisurile din coloanele de susținere se pot vedea cu ochiul liber, degradarea fiind din ce în ce mai accentuată. Astfel, traficul rutier pe pasajul Alexandru cel Bun din Iași este afectat din cauza structurii precare a construcției.

Comentarii
  • Și bineinteles firma castigatoare va fi Conest. Nu va mao satura dracu de bani

  • Zero cu breton

    Voi va dați seama ce inseama 21 milioane de euro pentru reparatii ??? Frate poti face minim 21 km de autostrada de la zero cu banii astia

  • Asta a mai fost odata reabilitat acu catsiva ani…….

  • Al dracu pasaj are nevoie de reabilitare, dar pasajul Bucium ați văzut în ce hal a ajuns? Ați văzut cum cad bucățile de beton din el? A ajuns sa se vadă plasa și fier betonul din el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *