Prima pagină » Local » Modernizarea drumurilor de lângă Iași a fost anulată din cauza standardelor de cost! Primăria risca să nu primească banii – FOTO

Modernizarea drumurilor de lângă Iași a fost anulată din cauza standardelor de cost! Primăria risca să nu primească banii – FOTO

13 sept. 2023, 02:00, 1 ,
Ciprian BOARU în Local

O licitație pentru modernizarea drumurilor din comuna Holboca, județul Iași, a fost anulată pentru că nu au fost respectate standardele de cost pentru finanțarea prin programul „Anghel Saligny”. Un kilometru de drum costă 330.000 de euro, dar doar dacă are o anumită lățime. Documentația procedurii a fost revizuită, iar licitația a fost reluată

Primăria comunei Holboca, județul Iași, era cât pe ce să semneze contractul pentru modernizarea drumurilor din localitate, finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Recent, la sesiunea de deschidere a ofertelor s-au prezentat asocierea Conest SA – Infrastructure Solutions & Design SRL – Artehnis SRL și asocierea Danlin XXL SRL – Geo Myke SRL. Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 15.224.661 de lei, fără TVA, aproape 3 milioane de euro. Însă procedura a fost anulată după ce Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca, a făcut o vizită de lucru la București.

„Am anulat pentru că am aflat că nu s-au respectat standardele de cost pe kilometru și riscam să nu mai primim banii. În procedură era trecut 330.000 de euro pentru drumuri cu lățimea de 6 metri. La noi în localitate nu toate drumurile au aceeași lățime, ajung și 4.50 metri. Asta înseamnă un standard de cost de 220.000 de euro pe kilometru. Asta înseamnă că va fi mai ieftin. S-au confruntat și alți primari cu problema asta”, a explicat primarul comunei.

În consecință, licitația pentru execuția lucrărilor va fi reprogramată pe data de 28.09.2023, cu estimarea bugetară inițială. Conform Ordinului nr. 1.321 din 20 septembrie 2021, pentru aprobarea programului „Anghel Saligny”, standardele de cost sunt următoarele: drum comunal – 330.000 de euro/km, drum județean – 560.000 de euro/km, centură ocolitoare (2 benzi) – 2.120.000 de euro/km, centură ocolitoare (4 benzi) – 4.050.000 de euro/km, centură ocolitoare de tip autostradă (4 benzi) – 6.340.000 de euro.

Vor fi reabilitate drumurile afectate de ploile din anii trecuți

Totodată, contractul prevede asigurarea serviciilor de proiectare și de asistență tehnică. Sunt vizate drumurile afectate de ploi.

„Prin Planul Urbanistic General al Comunei Holboca, se fac o serie de propuneri cu privire la reglementarea, modernizarea și dezvoltarea rețelei de circulație. Conform PUG-ului este prevăzută modernizarea străzilor, prin lucrări de îmbunătățire și amenajare a infrastructurii rutiere, corectarea elementelor geometrice ale traseelor în funcție de condițiile din teren, introducerea unui sistem rutier superior, echiparea intersecțiilor etc.”, se arată în caietul de sarcini.

Și alte comune au primit finanțare pentru modernizarea drumurilor.

Modernizarea drumurilor de lângă Iași va fi realizată pe mai multe sectoare

Conform contractului, câștigătorul licitației va interveni în sat Orzeni: str. Omeniei (423 m), str. Orhideei (901 m) – sat Rusenii Noi: str. Neamului (364 m) – sat Dancu: str. Dacia (214 m), str. Troiței (484 m), str. Dumbrava (346 m) – sat Holboca: str. Loturi (449 m), str. Liceului (403 m), str. Iazului (298 m), str. Secundară (402 m), str. Heleșteului (503 m), str. Pârliți (597 m), str. Frunzelor (276 m), str. Liliacului (398 m), str. Hătașului (486 m), str. Răzoare (466 m), str. Pârăului (370 m), str. Oborului (330 m), str. Hora (330 m), str. Fierarului  (133 m). Lungimea totală a celor 20 de străzi este de 7.984 m. Primăria din localitate a anunțat investiții și într-un parc fotovoltaic din fonduri externe.

Comentarii
  • Luș Cățeluș

    Luș, băiatule…vin alegerile și o să mai prinzi postul de paznic la islaz. Lasă că te ajută Costeluș, după ce trece femeia ta pe la el (încă odată).
    Apropo… Dacă mângâi sacul de box nu înseamnă că te antrenezi pentru MMA. Iar dacă mai dai cu piciorul într-o minge de fotbal nu înseamnă că ești Pele. Rămâi tot un micuț țărănuș parvenit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`