Compania farmaceutică americană Moderna va începe din ianuarie să lucreze la o adaptare a vaccinului său împotriva variantei Omicron, deşi în cazul în care rezultatele vor fi pozitive vor fi necesare câteva luni până ce serul va fi disponibil, relatează EFE. Vicepreşedintele companiei Moderna, Dan Staner, a explicat marţi într-un interviu acordat postului francez RTL, că „studiile clinice vor fi lansate la începutul anului viitor”, după încheierea vacanţei de sfârşit de an.
Staner a explicat că a luat decizia de a lucra „la un vaccin specific”, dar a recunoscut că sunt necesare „mai multe luni” până când acesta va putea fi utilizat, având în vedere că va trebui testată eficienţa sa şi să fie lansat procesului de fabricaţie, potrivit Agerpres. În faţa apariţiei şi răspândirii deja a variantei Omicron, responsabilul de la Moderna a subliniat că au fost deja prezentate luni rezultatele testelor actualului lor vaccin împotriva Omicron.
El a precizat că o doză de supra-rapel de 50 de micrograme – jumătate din cantitatea utilizată la primele două doze – creşte de 37 de ori anticorpii neutralizanţi împotriva Omicron. În cazul administrării a 100 de micrograme, anticorpii vor creşte de 83 de ori. Pornind de la aceste date, autorităţile sanitare vor evalua cantitatea de vaccin care trebuie injectată la doza de supra-rapel, cel puţin la persoanele cu risc major de contagiere cu COVID-19.
La sfârşitul lunii noiembrie, Pfizer anunţa că lucrează la o nouă versiune a vaccinului său împotriva Omicron, în faţa posibilităţii ca vaccinurile actuale să dovedească o protecţie mai scăzută împotriva noii variante a coronavirusului.
Compania Moderna a anunțat că jumătate din doza de rapel crește numărul de anticorpi împotriva Omicron
Compania Moderna a anunțat luni că datele preliminare sugerează că injecția sa de rapel cu jumătate de doză a crescut nivelul de anticorpi împotriva variantei de coronavirus Omicron – iar o doză mai mare de rapel crește și mai mult nivelul de anticorpi.
În prezent, rapelul Moderna se administrează în doză de 50 de micrograme. Anunțul companiei a menționat că această doză a crescut nivelul de anticorpi de 37 de ori, în comparație cu nivelurile observate atunci când o persoană complet vaccinată nu primește un rapel, iar o doză de 100 de micrograme a crescut nivelul de anticorpi de 83 de ori.
Rămâne neclar ce înseamnă aceste creșteri în ceea ce privește cât de bine funcționează clinic dozele de rapel împotriva Omicron.
Dar în declarația companiei, CEO-ul Stéphane Bancel a spus că datele sunt liniștitoare.
„Creșterea dramatică a cazurilor de COVID-19 din varianta Omicron este îngrijorătoare pentru toți. Cu toate acestea, aceste date care arată că boosterul autorizat în prezent Moderna COVID-19 poate crește nivelurile de anticorpi neutralizanți de 37 de ori. ”, a spus Bancel.
Directorii executivi ar trebui să impună rapeluli înainte de a se întoarce angajații de birou, spune Andy Slavitt
„Pentru a răspunde acestei variante foarte transmisibile, Moderna va continua să avanseze rapid un candidat de rapel specific Omicron în testarea clinică în cazul în care va fi necesar în viitor”
Acum este de latitudinea autorităților de sănătate publică din SUA să ia în considerare dacă rapelul vaccinului Moderna împotriva coronavirusului ar trebui administrat într-o doză mai mare, a declarat luni Dr. Stephen Hoge, președintele companiei.
„Decizia de a distribui 100 de micrograme sau o doză mai mare le aparține agențiilor de sănătate publică în acest moment. Noi doar furnizăm datele și, evident, le vom împărtăși tuturor, astfel încât să poată lua această hotărâre”, Hoge. spus în timpul unei conferințe.