Prima pagină » WoW! » Diverse » Modelul suedez anti coronavirus nu se poate aplica în România. De ce?
Modelul suedez anti coronavirus nu se poate aplica în România. De ce?

Modelul suedez anti coronavirus nu se poate aplica în România. De ce?

03 nov. 2020, 08:15,
în WoW!

Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, a redactat o scrisoare deschisă pentru Mircea Dinescu, Dan Bitman şi alte persoane care nu cred în existenţa coronavirusului. Se știe clar că Dan Bitman nu crede în covid. Laura Ghibu locuieşte în Suedia de mai mulţi ani, iar prin această scrisoara îşi manifestă revolta împotriva celor care se opun măsurilor de restricţie.

Interesant este faptul că această româncă spune clar: „Viaţa în Suedia nu este normală„. Aşadar, tot ceea ce se spune prin presă, cum că modelul suedez a dat rezultate, nu e pe deplin adevărat.

Iată textul integral:

“Scrisoare deschisă către Dan Bittman, Mircea Dinescu şi alţi “experţi”.

Lăsaţi “modelul suedez” în pace!

Ca să faci ca suedezii, trebuie să fii suedez. De aceea ca să înţelegi strategia suedeză de combatere a pandemiei de COVID 19, trebuie, nu numai să fi trăit în această ţară, ci să te fi şi format în cultura suedeză.

În primăvara când pandemia a intrat în Suedia, odată cu cei întorşi din vacanţele de sport de iarnă din februarie, am fost luaţi pe nepregătite.

Sistemul sanitar suedez, construit să fie cât mai eficient şi economic posibil, nu avea materiale de protecţie decât pentru câteva zile de activitate normală. Se aplica metoda ”just în time”, adică, se făcea comandă doar atunci când se prevedea ca materialele s-ar fi terminat. Asta fiindcă furnizarea materialelor noi se făcea, de obicei, în 24 de ore şi nu se dorea să se utilizeze spaţii pentru depozitare. Când lanţurile de distribuţie s-au rupt, iar toată Europa s-a lovit de primul val al pandemiei, spitalele şi azilele pentru vârstnici s-au lovit de penuria materialelor de protecţie şi dezinfecţie.

Printre altele, acest fapt a determinat un număr mare de infectări cu noul virus corona.

Medicii au fost puşi dintr-odată în faţa unor situaţii extreme

Pur şi simplu nu ştiau cum să prevină şi cum să trateze această boală. Datorită numărului mare de cazuri concomitente au fost nevoiţi să aleagă pe cine să primească suport în terapie intensivă şi pe cine nu. Au ieşi şi au spus public asta! Iar majoritatea suedezilor au înţeles, au acceptat şi s-au mobilizat că medicii să nu mai trebuiască să facă asemenea alegeri.

Numărul de victime în Suedia la începutul pandemiei a fost printre cele mai ridicate din lume! Jumătate dintre cele peste 5900 de victime au fost beneficiari ai servicilor de asistenţă pentru vârstnici.

Multe dintre aceste victime puteau fi salvate dacă se luau măsuri corecte şi la timp. Adevărul este ca vârstnicii din centrele de asistenta nu au fost protejaţi îndeajuns.
Cum spuneam înainte, motivele au fost multe. Au fost analizate la rece şi greşelile au fost corectate. Şi au fost multe greşeli! Ceea ce nu se înţelege în alte ţări e ca: poporul suedez, în marea sa majoritate, a iertat aceste greşeli, a acceptat pierderile şi a înţeles dificultatea momentului. Cei care au luat deciziile greşite şi-au cerut scuze şi au corectat ! Cu calm!

Imaginaţi-vă dacă aşa ceva s-ar fi întâmplat în România….

Mortalitatea în Suedia a fost mult peste medie în aprilie, ca apoi să scadă până sub medie în luna septembrie. Asta a făcut pe câţiva dintre cei care nu înţeleg ce înseamnă o pandemie, să afirme că ”epidemia s-a terminat în Suedia” şi să tragă tot felul de concluzii aiuristice cum că măsurile de protecţie nu folosesc şi că în Suedia s-ar fi ajuns deja la imunitatea de turmă. Nimic mai puţin adevărat.

În teorie, imunitatea de turma e bună dar în practică, în lupta cu ACEST virus, imunitatea de masă nu e sigur că se poate obţine deoarece NU SE ŞTIE CÂT TIMP, CEI TRECUŢI PRIN BOALA, AU ANTICORPI!

Mulţi au trecut prin boală şi nu mai prezintă anticorpi după 3-4 luni. Pot avea un grad de protecţie prin activarea celulelor T dar nimic nu e sigur. Există cazuri şi de reinfecţie cu diferite deznodamanturi ( toate scenariile intre boală mai uşoară până la moarte! Am avut un asemena caz la Sibiu! O asistentă medicală a decedat atunci când s-a infectat a doua oară !). Se vehiculează şi ipoteza de o cronicizare a bolii!

Rata mortalităţii în Suedia, mai scăzută în ultimele luni, se explica simplu: accidentele de circulaţie şi de munca au scăzut. Mortalitatea în rândul vârstnicilor pe alte motive decât COVID-19, de asemenea ( nu mai cad, nu se mai enervează şi fac infarct, se plimbă în aer liber, nu mai stau în cafenele, restaurante, baruri sau la teatru şi alte evenimente culturale, în contact cu mai multe persoane, deci nu se mai molipsesc cu gripă şi alte boli etc)

Suedia nu are ca strategie imunitatea naturală de turmă!

Acest concept a fost afirmat de nenumărate ori de către epidemiologul şef Andres Tegnell, dar se pare că totuşi lumea nu înţelege. În Suedia s-au luat măsuri de izolare, câteodată chiar mai stricte decât în alte ţări.

Singura diferenţa a fost că au fost voluntare! Deci au fost lăsate la latitudinea individului. S-a arătat direcţia iar noi toţi am fost responsabilizaţi ca să ne comportăm în aşa fel încât să ajungem la obiectiv! Obiectivul a fost să diminuăm răspândirea infecţiei în aşa fel încât sistemul sanitar să nu colapseze.

Deja din primăvară, deşi nu am avut lockdown, majoritatea celor de 70+ ani s-au autoizolat voluntar, iar mulţi dintre ceilalţi şi-au îngrădit voluntar activităţile.

Viaţa în Suedia NU ESTE NORMALĂ!

Este diferită de cum e în alte ţări datorită psihologiei poporului suedez care e natural individualist şi respecta recomandările.

Circa 52% dintre suedezi locuiesc singuri! Bunicii nu locuiesc împreună cu nepoţii şi, în general, nu se îngrijesc de ei. Ieri, un medic suedez nu a vrut să urce în lift cu mine, chiar dacă respectăm regulă de stat spate la spate. Mi-a spus că după ce a văzut în repartul de terapie intensivă nu vrea să ia nici un risc!

Oamenii, în general, nu se mai întâlnesc social, păstrează distanţa, lucrează de acasă, nu se mai fac conferinţe, petreceri sau spectacole cu mai mult de 50 de spectatori, se evita transportul în comun şi călătoriile neesenţiale. Aceste măsuri stricte de izolare au fost recomandate săptămâna trecută pentru 6,5 dintre cele 10 milioane de locuitori.

Vouă vi se pare o “viaţă normală”?

Mie nu. Dar nu mă lamentez, mă conformez fiindcă eu vreau să fiu o parte din soluţie nu o cauză a problemei.

Asta fac 80% dintre suedezi. De aceea nu avem lockdown, fiindcă noi ne autoizolam singuri şi facem ce ni se spune, cu toate pro- şi contra acestui mod de trai şi de a reacţiona.

Acest mod de a ajunge la consens şi de a acţiona unitar este specific poporului suedez. Iar strategia suedeză a ţinut cont de psihologia poporului suedez şi s-a pliat pe ea.

De aceea strategia suedeză NU SE POATE APLICA COPY-PASTE ÎN ALTE ŢĂRI! Fiecare ţara trebuie să îşi croiască individual strategia. Putem însă învaţa din greşelile şi din lucrurile bune care s-au întâmplat în Suedia. Asta da!

“Modelul suedez” nu e să trăieşti normal şi să te infectezi la liber!

“Modelul suedez” e ca fiecare individ să adopte un comportament responsabil şi să ajute la combaterea răspândirii epidemiei!”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Iată, așadar, explicația unui medic român din Suedia, care arată clar de ce modelul suedez anti coronavirus nu are cum să se aplice în alte țări…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024