Prima pagină » Culinar » Modele de împletituri pentru aluat. Cum să pregătești acasă cozonaci sau colaci împletiți

Modele de împletituri pentru aluat. Cum să pregătești acasă cozonaci sau colaci împletiți

15 dec. 2023, 13:39,
BZI.ro, în Culinar

Cei pricepuți în bucătărie vor să afle care sunt cele mai frumoase modele de împletituri pentru aluat. Dacă vrem să pregătim adevărate delicii cu un aspect deosebit. putem face un aluat aerat, aromat și învârtit în diferite moduri. Astfel, îi vom cuceri pe toți cei de la masă. Iată cum să pregătești acasă cozonaci sau colaci împletiți.

Modele de împletituri pentru aluat

Multe gospodine optează pentru modele de împletituri pentru aluat când vor să pregătească un cozonac de casă, o pâine împletită sau niște colaci gustoși și cu un aspect deosebit. Aluatul trebuie să fie fraged, aerat și frământat foarte bine, iar când vine vorba de împletiturile de aluat, ideile sunt spectaculoase.

Pe lista împletiturilor pentru aluat se află împletitura în formă de spirală, împletitura în formă de coadă de pește și împletitura în formă de floare. Împletirea aluatului este esențială pentru a crea o textură moale și pufoasă, dar și pentru a oferi preparatului un aspect deosebit.

Împletitura în formă de spirală este ideală pentru pâinea de casă sau pentru chifle. Se începe cu o bucată de aluat pe care o vom împături în formă de spirală, adăugând treptat straturi de aluat peste cele existente.

Împletitura în formă de coadă de pește poate fi folosită pentru pregătirea unei pâini de casă sau a unor colaci. Trebuie să începem cu două bucăți de aluat pe care le vom împături într-un model de zig-zag, adăugând straturi de aluat peste cele existente.

Împletitura în formă de floare este perfectă pentru o pâine de casă. Acest model este complex, dar rezultatul este spectaculos.

Rețeta cu care vei pregăti o pâine de casă împletită

Dacă vrem să pregătim acasă o pâine împletită pufoasă și gustoasă, vom avea nevoie de 500 g de făină, 200 ml de lapte, 3 ouă, 50 ml de ulei, 7 g de drojdie uscată, 1 linguriță de sare, semințe de floarea-soarelui și semințe de susan.

Drojdia se hidratează într-un pahar cu lapte cald și se lasă să se activeze timp de câteva minute. Într-un bol se amestecă făina cu sarea, ouăle, laptele cu drojdia. Se toarnă și uleiul apoi se frământă aluatul și se lasă la dospit pentru 30 de minute.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două apoi fiecare jumătate în alte 3 bucăți. Fiecare porție de aluat se modelează în șnururi. Se unesc fâșiile a trei șnururi într-un capăt apoi se împletesc. Se procedeză la fel și cu celelalte trei șnururi. Pâinile împletite se așază în tăvi, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la odihnit pentru 20 de minute. Se ung pâinile cu ou bătut cu lapte și se presară semințele de susan și de floarea-soarelui.

Se pun pâinile în cuptor și se lasă până când se rumenesc deasupra. Când sunt gata, se scot pâinile împletite și se lasă ușor la răcit apoi se feliază pentru a fi servite cu mâncăruri delicioase. Împletiturile pentru aluat se fac cu îndemânare și atenție, însă la final vom obține preparate gustoase și cu un aspect deosebit. Aluatul împletit este ideal pentru pregătirea unor colaci, pâini, cozonaci și gogoși de casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *