Prima pagină » Stiri si curiozitati » Model acatist pentru vii. Cum trebuie să treci pe bilet numele celor dragi pentru sănătate

Model acatist pentru vii. Cum trebuie să treci pe bilet numele celor dragi pentru sănătate

29 nov. 2022, 16:00,
în Stiri si curiozitati

De cele mai multe ori, credincioșii au nevoie de un model de acatist pentru vii ca să poată să-l scrie pe al lor. Nu toți ortodocșii știu regulile de scriere a unui astfel de bilet adresat Duhului Sfânt. Întâi de toate pentru a scrie un astfel de bilet, în partea de sus a foii, trebuie să puneți o cruce cu opt colțuri, apoi să scrieți „Pentru sănătate” în cazul celor vii sau „Pentru odihnă”  în cazul celor morți.

În unele biserici poți să găsești formulare gata făcute, în culoarea roșie pentru „pentru sănătate” și în albastru pentru „pentru odihnă”. Însă, în cazul în care aceștia lipsesc, credinciosul poate să scrie singur. Astfel, cu un scris mare și lizibil, trebuie să enumerați numele și prenumele, de obicei 10-15 date primite la Botez, ale persoanelor pentru care se cer rugăciunile dumneavoastră. Numele trebuie scrise în forma bisericească, de exemplu, nu Ivan, ci Ioan. Numele copiilor trebuie, de asemenea, să fie scrise în întregime. Numele bărbaților și al femeilor trebuie scrise clar, Valentine și Valentina. Este bine să știi că numele clericilor sunt scrise mai întâi, iar înainte de nume este indicat rangul, în întregime sau printr-o abreviere inteligibilă, de exemplu: „Arhiepiscopul Ieronim” sau „Preotul Petru”.

femeie care tine mainele pe biblie si are o lumanare aprinsa alaturi

Numele bărbaților și al femeilor trebuie scrise clar

Model acatist vii. Reguli de redactare

Atunci când scrii un acatist pentru vii este bine să știi că până la vârsta de 7 ani, copilul este un copil, iar de la 7 la 14 ani, deja este considerat un flăcău. Acesta este abrevierea care se pune înaintea numelui complet al copilului atunci când se scriu. De exemplu: „cp. Sergiu” sau „fl. Eugen”.

femeie care tine o lumanare in biserica

Numele copiilor trebuie, de asemenea, să fie scrise în întregime

Este permisă includerea a cuvintelor: „copil” sau „flăcău”, precum și a cuvintelor „războinic”, „bolnav”, „călător”, „prizonier”, „student”. Persoanele botezate vii care nu trăiesc în concordanță cu povețele bisericii sunt precedate de cuvântul „pierdut”, astfel încât clericul să înțeleagă pentru cine se roagă. Acesta nu trebuie scris: „cel necăjit”, „cel amărât”, „cel îndurerat” sau „văduva”.

În biletele de înmormântare se scrie „nou plecat”, în termen de 40 de zile de la deces, „consacrat”, dacă defunctul are o dată de comemorare în acea zi, „ucis” sau „războinic”. Numele clericilor se adaugă la numele celor trecuți pe acatist și se scriu la începutul notelor.

Cine nu are voie să fie trecut pe acatist? Cum se face pomenirea la proscomidie?

În biserică nu trebuie să fie trecut pe acatist cei care nu sunt membri ai Bisericii Ortodoxe. Astfel, pe un acatist nu pot fi trecuți neortodocșii, așa cum sunt catolicii, protestanții, armenii, musulmanii, evreii, budiștii. De asemenea, nu pot fi trecuți pentru a fi citiți de preot și sinucigașii, dacă nu există binecuvântarea bisericii pentru înmormântarea și comemorarea lor. Preoții nu pot citi un acatist pentru vii în cazul persoanelor atei convinși și luptători împotriva lui Dumnezeu.

colaj persoana care scrie un acatist pentru vii si tine o lumanare in mana

Atunci când scrii un acatist pentru vii este bine să știi că până la vârsta de 7 ani, copilul este un copil, iar de la 7 la 14 ani, deja este considerat un flăcău

În timpul proscomidiei, partea pregătitoare a Sfintei Liturghii „proscomidia” în greacă înseamnă „pregătire”, preotul scoate bucățile din potir și, la sfârșitul Sfintei Liturghii, le aruncă în potir. Acesta conține Trupul și Sângele lui Hristos, rugându-se:

 „Doamne, iartă păcatele celor ale căror nume sunt scrise aici, prin cinstitul Tău sânge și prin rugăciunile sfinților Tăi. Sufletele celor amintiți primesc harul Sfântului Duh prin săvârșirea acestui sacrament.”

Există credincioși care caută model de acatist pentru vii pentru a depune un bilet de sănătate pentru un copil care nu s-a născut încă. Însă, biserica ortodoxă spune că nu este posibil acest ritual în cazul persoanelor care nu au văzut încă lumina zilei. Copilul nenăscut nu a fost încă botezat, iar notele trebuie să conțină doar numele creștinilor ortodocși botezați. În cazul acesta ar trebui să se facă o notă pentru sănătatea mamei nenăscute. Femeia însărcinată ar trebui să meargă la biserică, și nu doar să meargă la biserică, ci să se spovedească și să se împărtășească.

femeie care scrie un acatist pentru vii

Există credincioși care caută model de acatist pentru vii pentru a depune un bilet de sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`