Prima pagină » Actualitate » Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon! Greșeala frecventă a românilor
Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon! Greșeala frecventă a românilor

Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon! Greșeala frecventă a românilor

25 mart. 2025, 10:40,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon este cu totul inedită! În ultima vreme, românii sunt asaltați de tot felul de mesaje, apeluri și email-uri, care au ca scop să îi păcălească pe cetățeni și să îi lase fără bani în conturi. Puțini știu că trebuie să fie atenți și la conținutul postat pe rețelele de socializare pentru că utilizatorii pot deveni foarte ușor victime ale escrocilor. Iată greșeala frecventă a românilor.

Modalitatea prin care hackerii află numărul tău de telefon!

Escrocii și-au diversificat metodele de înșelătorie, iar românii pot deveni foarte ușor victime și pot rămâne fără bani în conturi. Printre metodele pe care hackerii le folosesc sunt: mesaje prin care contactele din lista de WhatsApp sunt rugate să voteze la un anumit link pentru copilul unor prieteni, e-mailuri sau sms-uri de la bănci în care se cer anumite date personale ori chiar mesaje ce te anunță despre câștiguri fabuloase ori că fost anulată livrarea unui anumit colet și poți rezolva problema doar accesând un anumit cont.

Mihai Rotariu, manager al Direcției Comunicare, Media și Marketing din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a explicat cum ajung numerele noastre de telefon la infractorii din mediul cibernetic.

„Din păcate, deși probabil mulți își imaginează mecanisme extrem de complexe prin care atacatorii extrag date din conturile noastre exploatând vulnerabilități, folosind instrumente sofisticate, lucrurile nu funcționează chiar așa. Majoritatea datelor le oferim chiar noi, utilizatorii. Nume, prenume, adresă de mail, uneori adresa reală sau numărul de telefon sunt uneori disponibile pe conturile de social media, pe conturi de tip Marketplace sau alte tipuri de conturi unde este necesar un contact. De cele mai multe ori omitem să ascundem aceste date pentru a nu fi disponibile public.  Astfel, ei se folosesc de instrumente de tip OSINT (Open Source Intelligence) pentru a extrage rapid și eficient astfel de date despre utilizatori, putând astfel să creeze chiar un profil al victimei.”, a precizat Mihai Rotariu.

Românii sunt avertizați să fie atenți și la tot ceea ce postează pe rețelele de socializare pentru a nu deveni țintele infractorilor din mediul online.

„Să nu uităm că tot ceea ce postăm online pot oferi indicii sau date despre localizarea exactă (metadatele din imagini, checkin-urile, etichetările) sau chiar pot oferi, în unele instanțe, date complete de identificare. Spre exemplu, există un trend realmente dăunător pentru securitatea datelor – acela de a publica online postări cu cartele de acces, documente de identitate în clar, bilete de avion sau badge-uri de acces la evenimente. Toate acestea dețin date personale sau date sensibile disponibile în clar (în cazul documentelor de identitate) sau sunt prezente în coduri de bare sau coduri QR (în cazul biletelor de avion, de exemplu).”, a mai precizat Mihai Rotariu.

Ce pot face românii pentru a preveni fraudele online

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a venit cu o serie de recomandări pentru români:

  • Folosiți parole complexe, puternice, formate din litere, cifre și simboluri, care să fie UNICE pentru fiecare cont.
  • Activați autentificarea în doi pași (2FA), acolo unde există posibilitatea. Asigurați-vă că aveți acces continuu la dispozitivul care primește aceste coduri suplimentare pentru autentificare.
  • Folosiți un manager de parole pentru a simplifica procesul de gestionare a datelor.
  • Evitați salvarea datelor de autentificare în browserul cu care navigați pe internet. Dacă un atacator ajunge să aibă acces la dispozitiv, atunci poate avea acces și la datele de autentificare stocate acolo.
  • Activați serviciul de notificare a breșelor de securitate, urmate de scurgerea de date pentru anumite servicii la care aveți cont. Există o astfel de funcție în soluțiile de tip manager de parole, astfel încât să aflați imediat dacă datele de autentificare la un anumit cont au fost compromise și este necesar să fie schimbate.

În ultima vreme, românii sunt asaltați de tot felul de mesaje, apeluri și email-uri, care au ca scop să îi păcălească pe cetățeni. Hackerii și-au diversificat metodele de fraudă, iar oamenii pot rămâne foarte ușor fără bani în conturi. Românii sunt avertizați să fie atenți la ce numere de telefon răspund, la ce mesaje primesc sau la ce postează pe rețelele de socializare.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Zodii cu noroc. Berbecul și puterea interioară reînnoită
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025