Gemul de Crăciun este o propunere de „ceva dulce” pentru cei care vor să încerce altceva de Crăciun. Fie că îl serveşti la micul dejun, fie într-o prăjitură de Crăciun, gemul de Crăciun poate fi o soluţie rapidă şi gustoasă pentru masa de Crăciun .
Ingrediente pentru gemul special de Crăciun:
- 3 căni de coacăze
1 portocala , curăţată de coajă şi seminţe şi tăiată în sferturi
1 punga (pachet) de căpşuni congelate, dezgheţate uşor
Un sfert de linguriţă de praf de cuişoare
Un sfert de linguriţă de scorţişoară
4 căni de zahăr
O jumătate de cană de apă
Un pliculeţ de gelatină cu aroma de fructe sau dizolvata în suc de fructe
Mod de preparare a gemului special de Crăciun:
În vasul unui robot de bucătărie pune coacăzele şi sferturile de portocală curăţate. Procesează-le până când sunt cât de cât tăiate. Adaugă căpşunile, cuişoarele şi scorţişoară. Procesează-le până când rezulta un amestec de fructe fin tăiate. Într-o oală adauga amestecul de fructe, zaharul şi apă şi amestecă-le până s-au omogenizat bine.
Pune oala la foc mic şi amesteca timp de două minute. Da focul la mare şi lasa amestecul din oala să ajungă la punctul de fierbere. Adaugă siropul de gelatină, amesteca bine până începe din nou să fiarbă şi lasa conţinutul să fiarbă pentru un minut. Ia oală de pe foc şi îndepărtează spuma.
Răstoarnă gemul în borcane rezistente la căldură, cu capac. Pune borcanele la răcit.
Mod de servire a gemului special de Crăciun: Se serveşte rece.
Poate fi folosit pentru consum ca atare, dar şi pentru diverse prăjituri sau umpluturi dulci..