Prima pagină » Local » Mobilizare de forțe la Iași. Peste 400 de pompieri au intervenit în misiune
Mobilizare de forțe la Iași. Peste 400 de pompieri au intervenit în misiune

Mobilizare de forțe la Iași. Peste 400 de pompieri au intervenit în misiune

16 sept. 2024, 12:19,
în Local

Ca urmare a CODULUI PORTOCALIU și ROȘU de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad, Prut și Jijia, din județul Iași și a CODULUI PORTOCALIU de ploi abundente, la nivelul IGSU s-a luat măsura activării grupei operative și a suplimentării forțelor proprii de intervenție, cât și, suplimentarea cu forțe și mijloace de intervenție din Inspectoratele pentru Situații de Urgență Suceava, Mureș și Bistrița-Năsăud, acestea constând în 52 de pompieri, 4 autocamioane de intervenție, 7 autospeciale de primă intervenție și comandă, 1 microbuz, 4 motopompe remorcabile și 4 motopompe transportabile.

Pentru întreaga misiune au fost mobilizați peste 400 de pompieri și următoarele mijloace tehnice: 6 autocamioane de intervenție, 9 bărci, 1 automacara, 26 mașini de stingere, 4 microbuze, 3 șenilate, 1 buldoexcavator, 8 motopompe transportabile, 6 motopompe remorcabile, 1 punct de comandă mobil și 1 tabără mobilă. Totodată, în sprijinul ISU Iași a fost dislocată și o tabără mobilă de la ISU Mureș.

La nivelul CJSU în ședință extraordinară, în vederea protecției populației împotriva inundațiilor s-a dispus:
 instituirea permanenței la nivelul CLSU la unitățile administrativ teritoriale din bazinele hidrografice Bârlad, Prut și Jijia, care pot fi afectate ca urmare a inundațiilor.
 suplimentarea personalului din cadrul Centrului Județean de Coordonare si Conducere a Intervenției în vederea asigurării unui răspuns eficient la orice situație de urgență, în sistem integrat cu personal MAI – ISU, IPJ, IJJ, inclusiv de la Apele Române.
 echipele de intervenție pentru drumurile naționale, drumurile județene, rețelele de energie electrică sunt pregătite să intervină acolo unde va fi cazul.
 totodată, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență vor identifica persoanele în vârstă care locuiesc singure și se află în situații de risc, pentru a se asigura protecția acestora. La nivelul Direcției de Sănătate Publică se va avea în vedere transportul persoanelor dializate către unitățile medicale și monitorizarea femeilor însărcinate pentru a interveni rapid în caz de necesitate

S-au făcut recomandări pentru populație:
– să urmărească în permanență anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc!
– să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă! Dacă deplasarea este obligatorie, interesați-vă din timp asupra stării vremii.
– să nu traverseze cursurile de apă cu debite crescute și nu vă apropiați de malurile acestora!
– în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise, care asigură protecția! Evitați deplasarea pe lângă copaci înalți, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți!
– orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112.

Pe timpul nopții nu s-au produs efecte ale codurilor de inundații și ploi abundente.
Astăzi dimineață, în jurul orei 06:00 au fost mai multe apeluri privind inundarea unor zone din municipiul Iași.

Până ala ora actuală, forțele și mijloacele de intervenție ale inspectoratului au intervenit pentru evacuarea apei:
– în municipiul Iași: la 6 curți, o parcare, un pasaj, un subsol și la o stație al unui operator de distribuție energie electrică și gaz.
– în orașul Târgu Frumos, la o curte.
– echipajele de intervenție ale SVSU ale comunelor Bârnova și Ciurea au intervenit la două gospodării pentru evacuarea apei.

În urma efectelor inundațiilor nu au fost persoane surprinse și nu a fost necesară intervenția medicală.
ÎN ORICE SITUAŢIE DE URGENŢĂ APELAŢI NUMĂRUL UNIC PENTRU APELURI DE URGENȚĂ “112”
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al Județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`