În cadrul pelerinajului din acest an dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii care vor ajunge la Iași vor avea ocazia de a se închina și la moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Evenimentul are loc în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și al „Anului comemorativ al Sfinților tămăduitori fără de arginți” în Patriarhia Română.
„În contextul anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română, am dorit să oferim pelerinilor care vor poposi la Iași în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli. Astfel, miercuri, 9 octombrie, vor fi aduse la Iaşi, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon care vor fi întâmpinate la Catedrala Mitropolitană din Iaşi la ora 20.00.
Despre Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon se ştie că este grabnic ajutător, aşa cum despre Sfânta Parascheva ştim că este mult-folositoare. Sfântul Pantelimon a trăit în cetatea Nicomidia din Asia Mică, pe timpul împăratului roman Maximian (286-305 d.Hr.). A trăit doar 30 de ani, însă prin erudiţia sa, prin credinţa sa puternică, prin darurile cu care Bunul Dumnezeu l-a înzestrat, a reuşit atât în timpul vieţii, cât şi în viaţa sa de după trecerea la cele veşnice, să fie ajutor pentru cei în suferinţă. Sfântul Pantelimon a fost prigonit pentru credinţa sa creştină. Neîncetând să mărturisească statornic credinţa în Hristos, a suferit moarte mucenicească. Evlavia pe care credincioşii o au pentru Sfântul Pantelimon poate fi observată prin numărul mare de biserici închinate acestuia, îndeosebi capele sau paraclise din cadrul unităţilor medicale unde este mare nevoie de mângâiere pentru durerea şi suferinţa celor bolnavi. Aşadar, raţiunea pentru care anul acesta, la pelerinajul închinat Sfintei Cuvioase Parascheva avem posibilitatea de a ne închina unui Sfânt Taumaturg este legată în primul rând de tematica pastorală şi duhovnicească din Patriarhia Română de anul acesta”, a transmis pr. Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Ciolane la ciolane trag !, hai la poopat ciolane prostimeee