Moartea se negociază la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi! Combinații cu iz penal între angajaţii unității medicale şi patronii firmelor de pompe funebre! – ÎNREGISTRARE AUDIO/VIDEO

07 nov. 2022, 02:00
Codruța Șoroagă, în Titlurile zilei

Moartea se negociază la cel mai mare spital din Moldova. Un ieşean acuză angajații Spitalului „Sf. Spiridon” că ar fi mână în mână cu firma de pompe funebre Morfeu. Astfel, aceştia din urmă au acces la numerele de telefon ale aparținătorilor persoanei decedate, pe care îi agasează cu telefoane imediat ce pacientul şi-a dat duhul. Macabru este faptul că de multe ori familia este sunată chiar înainte ca cel aflat în spital să decedeze

Firma de pompe funebre Morfeu este recomandată de către angajații Spitalului „Sf. Spiridon” tuturor aparținătorilor persoanelor decedate în unitatea medicală. Mai mult, pentru o cotă parte din profit, angajaţii firmei Morfeu primesc şi numerele de telefon ale familiilor pacienţilor decedaţi. Chiar dacă nu toţi aparţinătorii aleg să facă serviciile funerare cu firma Morfeu, aceste aranjamente sunt inadmisibile. Ţinându-se cont că Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași este cel mai mare din Moldova, aici înregistrându-se cel mai mare număr de decese, afacerea dintre angajații unității medicale și firmele de pompe funebre este extrem de profitabilă pentru ambele părți.

Macabru! Ieșean: „Pacienții nici nu sunt morți, iar ei dau numerele firmei de pompe funebre!”

Angajații Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi „tranzacționează” pacienții decedaţi în unitatea medicală. Astfel, pentru o anumită sumă de bani, aceştia pun la dispoziţia firmei de pompe funebre Morfeu date din fişa de observaţie a pacienţilor. Având acces la numerele de telefon ale aparţinătorilor, angajaţii firmei de pompe funebre sună familia persoanei decedate şi îşi prezintă oferta.

„Personalul Spitalului «Sf. Spiridon» colaborează cu diferite firme de pompe funebre. Angajații au acces la datele cu caracter personal ale pacienților și dau numerele de telefon înainte ca pacienții să decedeze. Firmele îi sună apoi pe aparținători. Dacă mergi cu o cameră ascunsă pe tot spitalul și te dai drept o familie care are un deces, toată lumea îți spune de Morfeu, îți dă numele persoanei care se ocupă cu așa ceva. Brancardierii de pe secții iau fișa de observație a decedatului, numărul de telefon al aparținătorilor. Pacienții nici nu sunt morți, iar ei dau numerele firmei de pompe funebre. Așteptă să moară și sună. Îți dai seama că totul e pe bani. În plus, cei de la Morfeu intră cu mașinile personale în curtea spitalului.

Cei din spital au fișe cu acces auto semnate de conducerea spitalului, angajații de la firma de pompe funebre au făcut rost de foile alea și le-au printat, le-au pus în geam, intră cu mașinile lor. Tot personalul spitalului e amestecat. Am fost la manager și la secretariat, au spus că nu știu nimic despre asta. Managerul a zis că o să se ia măsuri, o să facă anchetă internă”, a precizat un ieșean sub protecția anonimatului.

Moartea se negociază la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi! Angajații unității medicale oferă datele pacienților firmelor de pompe funebre

Un ieşean s-a dat drept ruda unei persoane decedate la Spitalul Sf. Spiridon” Iaşi și l-a filmat cu camera ascunsă pe angajatul de la biroul de informații. Auzind că are pe cineva decedat, s-a oferit să-l cheme pe unul dintre angajații firmei de pompe funebre Morfeu.

„Vreţi un băiat cu vreo firmă? Am pe cineva care dă și factură, are tot ce trebuie și e ieftin! El vine în 2 minute, are și transport, îl sun eu acum, în 2 minute vine, că e aici, la Policlinică”, a precizat Marian, angajat la biroul de informații al Spitalului „Sf. Spiridon” Iaşi.

Mai mult, ieşeanul care vrea să scoată la iveală combinaţile cu iz penal dintre angajaţii Spitalului „Sf. Spiridon” şi patronii firmelor de pompe funebre a luat legătura şi cu ruda unei persoane ce a decedat săptămâna trecută în unitatea medicală. Ruda bărbatului a murit în timpul nopţii, iar el a fost sunat de angajaţii firmei de pompe funebre la prima oră a dimineţii. Deşi bărbatul nu a apelat la serviciile oferite de Morfeu, i s-a părut suspect că aceștia au avut numărul său de telefon.

„Chiar când a decedat, atunci m-a sunat, adică dimineață. «Domnule, știți că apăreți cu un deces». Da, da, sigur au avut ( n.r. – acces la informaţiile din fişa pacientului) că ei așa mi-au zis: «Știți că apăreți cu o persoană decedată»”, a menţionat aparţinătorul persoanei decedate la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Patronul firmei de servicii funerare Morfeu a precizat că nu primeşte niciun fel de date despre pacienţi de la angajaţii Spitalului „Sf. Spiridon”.

„Nu avem niciun fel de relaţii la Spitalul «Sf. Spiridon», nu primim niciun fel de date despre pacienţii decedaţi. De obicei, în astfel de situaţii, firmele care dau informaţii cum că am avea legături sunt implicate şi primesc date despre pacienţi”, a declarat patronul firmei de pompe funebre Morfeu.

Moartea se negociază la cel mai mare spital din Moldova. Angajații unității medicale profită de suferința familiilor pacienților decedați și le recomandă firme de pompe funebre cu care să-și înmormânteze rudele. Mai mult, aceștia pun la dispoziția firmelor care prestează servicii funerare numerele de telefon ale aparținătorilor pacienților, servindu-le în acest fel noi clienți.

Comentarii
  • Domnule reporter,am avut un caz asemănător în familie și eram în stare sa dau și șpagă numai sa vina o firma de pompe funebre sa se ocupe cu cele de trebuință de decedat dar toți erau ocupați,asa ca nu mai scrieți articole de aiurea ca să faceți rău instituțiilor și angajatilor

  • De ani de zile sunt cunoscute relatiile firmelor de pompe funebre cu angajatii si conducerile spitalelor, dar institutiile statului nu fac nimic. Castiga si unii si altii de pe urma mortilor, sa fie cat mai multi.

  • Este o adevarata industrie a cimitirelor. La cimitirul nou de la Tomesti este un mare santier. Se lucreaza cu buldozerul. Sunt construite sute de morminte care asteapta clientii. Nu mai spun de un fel de grupare a constructorilor cu cei din depozitele de monumente funerare. Nu poti afla pretul real a unui monument. Trebuie sa negociezi doar cu constructorul, care trece de dublul sau triplul pretului real. M-am confruntat cu asa ceva. Poate fi un subiect de ancheta ziaristica.

  • nu asta e problema.tarifele de la pompe fun….comisioane preturi fiscul ce face? 20 mil un sicriu si tot asa.un prosopel 14 lei fortat sa iei 40 60 lumanari de la ei si altele

  • nu asta e problema.tarifele de la pompe fun….comisioane preturi fiscul ce face? 20 mil un sicriu si tot asa.un prosopel 14 lei fortat sa iei 40 60 lumanari de la ei si altele

  • ,,Marean,,…..,,am un băiat,,…tara lui ,,am pe cineva,,

  • Trecut prin situatie

    Nu toate firmele sunt autorizate 100%,plus că nu emit facturi și bonuri.Firmele mici au oameni la racolat ,prosteala la drumul mare la fel și Morfeu ,60% din angajații firmelor din Iași au fost dați afară de la Daniel și Anca din cauza furturilor și a comportamentului neadecvat.Firmele mari sunt cele mai sigure și răspund pentru ori ce greșeală.Daniel și Anca sunt numărul 1 și vor rămâne,profesionalism ,devotament,seriozitate și empatie față de familiile îndurerate, și nu sunt scumpi raportat la servicii și produsele de calitate nu mai spun de mâncare.

  • Este un infirmier Cotofana Constantin care face mersurile acolo.Este si consilier local usr in miroslava.Trebuie anchetat si bagat la puscarie de urgenta.Cum se poate face o plangere penala acestui escroc ordinar?Are firma de monumente funerare atat el cat si fiii lui,Andrei si Constantin.

  • Angajat spital

    Veniți si vedeti cum la IML sau la Morga Spitalului Sf Spirion stau angajații anumitor Firme de Pompe Funebre…agresivi …care mai de care mai cu oferte..dar asta deja cred ca se stie…firmele au blaturi si cu soferii de Ambulanta…intr-un cuvant „papa” toti..

  • solutia simpla ar fi ---- S.R.I

    Un APEL de pe smartphone si sa ajuns ca reprezentantii firmelor sa conduca impreuna cu cei de la MORGA tot ce nu mai MIȘCA …vrei nu vrei nu ai alta optiune…….apropo ONORARII cerute ca SPAGA foarte foarte NESIMȚITE !

  • Articol de 2 lei🤮. Cu ce a greșit băiatul de la informații?!!Bietul om a vrut doar sa ajute…Nu mai aveți subiecte,reporteri de doi lei🤮🤮🤮

  • Un alt Vasilescu

    Vasilescule esti prost informat. E PMP-ist pardon PNL-ist, ca i-au retras sprijinul. Daca ai dovezi scrie la DIICOT.

  • Cu ce drept ați postat imaginea angajatului,cu ce a încălcat el legea??!!!ce a făcut greșit că nu înțeleg…🤔???!!Este ,, ortodox,,domnule ,,jurnalist de maidan,,…?!L-ați filmat ,l-ați înregistrat…fără acordul lui…Ați pozat intr.o persoana neajutorată…,omul nu a făcut decât un bine,a vrut să vă ajute….și îl publicați in ziar …asta.i mulțumirea dvs.Urat…f.urat,nu mai există umanitate…

  • Dar de firmele care nu au nici un fel de autorizatii, de firmele fantoma care nu detin nici un autovehicul funerar omologat si autorizat DSP, de firmele care nu au nici un angajat si totusi preiau decedati din toate spitalele, de firmele care imbalsameaza cadavrele prin dube si garaje elibernu spune nimeni nimic? DSP Iasi doarme!

  • Dar de firmele care nu dețin nici un autovehicul funerar omologat și autorizat DSP, de firmele cu zero angajați, de firmele cu zero autorizații, de firmele care îmbălsămează în dube și garaje, de firmele care își bat joc de trupurile celor decedați nu spuneți nimic! ? De certificatele de îmbălsămare in alb care circulă la toate aceste firme fantomă pe care nu le verifica nimeni nu se ia nimeni?

  • Din punctul meu de vedere articolul este pus la cale de concurență.Aceasta practica ,cumva poate veni și în ajutorul celor mai puțin informați ,dar cum în România acu totul e bizniz nici un ajutor nu-i gratis,totul pentru bani.

  • Marian, daca e baiat destept ,asa cum dumneata domnule reporter/persoana la necaz,ai binevoit a-l filma si inregistra fara acordul lui , mai ales intr-o institutie publica,unde va trebuie acest acord , s-ar putea sa faca intr-adevar bani in urma acestui articol.
    Referitor la treaba cu datele cu caracter personal , aici va dau dreptate , asemenea informatii nu au ce sa caute la cei de la firmele de pompe funebre , da,aici treaba nu este in regula…insa sigur acest Marian nu da aceste date , el in tot balamucul asta intrand la mijloc , a recomandat o firma , a si precizat – se da factura , a vrut sa ajute , dar stii cum e -„vrei sa faci bine-prost esti/iesi”….
    La comentariul domnului Vasilescu , persoana despre care vorbesti dumneata ,daca sapai putin , nu „colaboreaza” cu cei de la Spiridon , motivul fiind tocmai acest gen de articol….
    In rest,sa fim seriosi , orice spital are colaborari cu diverse firme de pompe funebre , urat e faptul ca se scapa aceste date cu caracter personal.

  • Cele mai mari jigodii împuțite, și infractori sănt la momentul actual în domeniul Sănătății începând de la infirmier pana la manager

  • doar un cunoscator

    Pentru un Ieșean: acest nene pe numele lui Marian, pentru orice caz pe care reușește sa îl plaseze firmei de pompe funebre primește suma minima de 200 lei! (în funcție de nota de comanda, uneori și 300 sau 400) iar dacă ești tu mai deștept decât Vasilescu, sapă tare și ai sa vezi ca la Spiridon este o adevarata încrengătură ! așa funcționează domeniul funerar! sunt foarte putine firmele din domeniu care nu dau bani pentru cazuri! banul corupe! la Neurochirurgie e aceeași treaba ! dacă ai spus la poarta ca vii după un decedat băieții de la paza sunt setați și recomanda în mod automat o anumită firma! poate citesc și cei de la DNA, DGA sau orice instituție abilitata sa lege orice corupt! nu fiți prosti, intru oraș cum este Iasul, să ai doar 6 firme autorizate complet pentru servicii funerare complete (complete complete) este o adevarata vrăjeală ! nu au cum face fata 6 firme la numărul necesar de îngrijiri mortuare necesare ! toți sunt autorizați pe transport funerar și s-au acoperit ….INSA EI FAC SERVICII COMPLETE FARA ANGAJATI, FARA AUTORIZATII, FARA NIMIC!

  • Terminați cu anonimatul ăsta și pe morții ăștia trebuie sa-i îngroape cineva

  • 🤣🤣🤣🥺🙆

    Neinteresant 😬.Cineva trebuie sa se ocupe și de cei decedați,ce atâta tam.tam?!Tare va mă place intriga și bârfa…🙈🤔🤮!!!Bietul om a căzut ca musca n lapte🙈

  • Daniel si Anca

    Auzi ce zice ala nu emit bonuri si facturi dar cand Daniel si Anca a încasat sute de cateringul si inmormantari pe traseu fara bonuri si facturi ?

  • Eu ma intreb daca nu cumva doctorii din acest spital omoara ca Morfeu sa aiba clienti si apoi sa isi imparta spaga jumi juma

  • Alex esti un mancator de kkt

  • Vasilescu si Alex credca voi sunteti troli PSD-isti mancatori de kkt

  • Nu mai generaliza frate. Majoritatea personalului își face treaba . Dacă ai găsit ceva în neregulă spune pe ce secție ?! Ce vorbești la general ?! E o practică generală…ai dovezi că a luat bani ?! Spune secția…să ne ferim cu torii

  • Eu cred ca ii lasa voit sa moara pentru a castiga 2 lei de la cei cu pompele funebre. Desi salariile le-au crescut spaga a ramas neschimbata in spitale. O asistenta lucreaza in ture si pleaca acasa cu 7000 lei, iar spaga este spaga. Nu face nimeni dreptate in tara asta. Asa sa le ajute Dumnezeu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *