Profilerul Mihaela Brooks, femeia care s-a implicat în cazul morții Mădălinei Manole, a preluat și cazul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Femeia a analizat mai multe probe din dosar și a vizionat mai multe imagini, iar în cele din urmă a concluzionat că sunt șanse mari ca artista să fi fost ucisă
A fost mezzosoprana Maria Macsim Nicoară omorâtă? La această întrebare caută răspunsuri profilerul român Mihaela Brooks, stabilit în Canada, femeia care s-a implicat în dosarul morții Mădălinei Manole și în dosarul Colectiv. După ce a analizat mai multe probe, Brooks a postat un videoclip pe Youtube în care vorbește despre moartea artistei.
„Vreau să încep cu imaginea victimei. În primul rând să ne amintim ca victima a avut un istoric. A fost iubită de familie, și-a iubit familia, prietenii, colegii. Este mai mult decât o investigație, pentru că trebuie să luăm în calcul și durerea familiei. Căderea pe scări poate fi de două feluri: autopropulsie, te-ai împiedicat, ai alunecat sau te-ai dezechilibrat. Heteropropulsia este atunci când te împinge cineva. Pentru analiză trebuie să luați în calcul mai mulți factori: tipul de scară, modul de a cădea, încălțămintea celui care a căzut etc. În cazul nostru avem o scară de 15 trepte, iar victima era desculță. Atunci când intervine heteropropulsia pe scări există o forță exterioara care apasă asupra centrului de greutate al persoanei respective”, a spus Mihaela Brooks.
Căteva leziuni de pe trupul artistei dau de bănuit
Profilerul a constatat că o parte dintre leziuni nu se leagă.
„Conform diagnosticelor primite în spital, mezzosoprana avea și o serie de echimoze. Spre exemplu, echimoza latero-cervicală stânga, sub forma unor degete, care nu putea fi cauzată de căderea pe scări, lucru precizat și de medicul legist. În căderea de pe scări se poate determina și treapta de pe care s-a plecat, lucru care poate determina și gravitatea loviturilor. Cu cât căzătura este mai de sus, cu atât rănile și traumatismele sunt mai grave, însoțite de foarte multe echimoze. În cazul Mariei Nicoară se presupune că ar fi căzut chiar din capătul de sus al scărilor până la ultima treaptă de jos. Totuși, victima nu a avut echimoze la coate, la omoplați, la genunchi, deci s-a rostogolit. Ultima urmă biologică a fost găsită pe a treia treaptă, deci se exclude varianta căderii până pe prima treaptă de jos. În rechizitoriu, medicul legist nu exclude heteropropulsia”, a conchis Mihaela Brooks.
Codrin Nicoară, șotul mezzosopranei, a devenit inculpat în dosarul morții acesteia
Recent, procurorii ieșeni au schimbat calitatea pe care pianistul Codrin Constantin Nicoară o avea în dosarul morții soției sale. Anchetatorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași îl consideră acum inculpat pe pianist, după decesul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. La finele anului trecut, îndrăgita artistă a murit, după mai multe luni petrecute prin spitalele din Iași. Acum, Codrin Nicoară este cercetat pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.
Procurorii ieșeni au decis recent trimiterea în judecată a pianistului Codrin Constantin Nicoară, sub acuzația de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate.
„A fost întocmit rechizitoriul și inculpatul a fost trimis în judecată. Inițial, în acest caz fusese întocmit un dosar penal pentru tentativă de omor, dar soluția a fost de clasare acolo. Ulterior, s-a dispus extinderea urmăririi penale sub acuzația de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Recent, a fost finalizat rechizitoriul și a fost trimis la instanță”, a declarat ieri Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Astfel, dosarul a ajuns zilele trecute pe rolul Judecătoriei Iași. Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al procesului penal. Mai apoi, magistrații ieșeni vor asculta ce au de spus anchetatorii și pianistul Codrin Constantin Nicoară, pentru a putea lua o decizie în acest caz. De remarcat este faptul că patru rude ale mezzosopranei Maria Macsim Nicoară s-au constituit părți civile în cadrul procesului penal ce îl privește pe pianistul ieșean Codrin Nicoară.
Mezzosoprana ieșeană a murit la finele anului trecut
La sfârșitul lunii decembrie 2020, mezzosoprana Maria Macsim Nicoară s-a stins din viață. Artista s-a chinuit vreme de câteva luni, după ce a ajuns la spital în comă. La începutul lunii mai 2020, artista a fost dusă la spital.
„Pacienta în vârstă de 52 de ani avea un traumatism cranio-cerebral, fiind în comă, cu scor de comă Glasgow 5, cu hematom temporal stâng. Aceasta a fost preluată de echipajul SMURD, care a intubat-o și a transportat-o la Secția de Neurochirurgie, în sala de operație. Rudele au declarat că pacienta a căzut pe scară seara și s-a lovit la cap”, au spus atunci reprezentanții SMURD Iași.
Ulterior, procurorii au declanșat o anchetă, pentru a vedea dacă a fost vorba sau nu despre un accident. Așadar, au fost audiați mai mulți martori, rude ale artistei, însă, pentru că Maria Macsim Nicoară nu a putut vorbi, cercetările au bătut pasul pe loc. După decesul îndrăgitei artiste, cercetările nu au fost finalizate. Procurorii încearcă să afle dacă mezzosoprana a fost victima unui accident casnic sau dacă, în acest caz, a fost vorba despre altceva.
Maria Macsim Nicoară fusese dată în grija unei surori
În urma posibilului accident suferit, mezzosoprana Maria Macsim Nicoară a fost dată în grija unei surori, în dauna soțului artistei, Codrin Constantin Nicoară. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis cererea formulată de E.H., sora artistei. Procesul intentat de sora artistei Maria Macsim Nicoară soțului acesteia, pianistul Codrin Constantin Nicoară, a început pe 1 iulie 2020. Femeia, care locuiește în județul Bacău, le-a cerut judecătorilor să o lase pe artistă în grija ei. Pe 12 octombrie 2020, două rude de-ale mezzosopranei Maria Macsim Nicoară l-au dat în judecată pe soțul artistei. Cele două rude, respectiv mama M.M. și sora E.H., cea care a obținut custodia artistei, le-au cerut judecătorilor să emită un ordin de protecție împotriva pianistului Codrin Constantin Nicoară.
„Cerem obligarea pârâtului la păstrarea unei distanțe minime de 100 de metri față de victimă, față de reședința actuală, din județul Bacău, față de Spitalul Clinic de Urgență «Prof.dr. Nicolae Oblu», din Iași, și față de centrul medical în care va fi transferată pentru recuperare, precum și interzicerea oricărui contact”, au afirmat cele două rude ale artistei.
Dar judecătorii au respins cererea de emitere a unui ordin de protecție împotriva pianistului Codrin Constantin Nicoară, pentru lipsa calității procesual active a reclamantelor. De remarcat este faptul că, pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, Codul Penal prevede o pedeapsă cuprinsă între 3 luni și un an de închisoare sau cu o amendă. Astfel, în legislație nu se prevede luarea vreunei măsuri preventive în astfel de situații.