Moartea cauzată de ciroza hepatică survine asupra persoanelor care consumă băuturi alcoolice și droguri în exces. Boala cirotică se dezvoltă pe parcursul multor ani, trecând prin mai multe etape. Tot mai multe persoane se întreabă dacă este posibil să mori din cauza cirozei hepatice.
Este foarte important să știi în ce stadiu al bolii este posibil un rezultat fatal. În ultima perioadă, incidența de moarte din cauza cirozei tinde să crească, fiind aproximativ 12%. Ciroza hepatică este una dintre cele șapte boli care cauzează moartea în rândul oamenilor în vârstă. Majoritatea persoanelor care suferă de această afecțiune sunt bărbați. Aceștia adesea suferă de alcoolism cronic.
Moarte ciroza hepatica: Cum mor oamenii din cauza acestei boli
Specialiștii spun că moartea cauzată de ciroza hepatică este una severă. De obicei, pacientul suferă de durere, dezvoltând ascită. De asemenea, în momentul în care survine moartea, toate organele cedează. Această afecțiune apare din mai multe cauze. Printre principalele se numără alcoolismul cronic. În doar câțiva ani, persoana care consumă excesiv alcool riscă să moară din cauza la ciroză.
De cele mai multe ori, boala apare la persoanele care au ficatul și starea generală de sănătate precară. De exemplu, unii bărbați pot consuma alcool timp de zeci de ani și nu fac ciroză. Pe când, pentru alții sunt suficienți doi sau trei ani. Astfel, dacă inflamația ficatului nu este trată la timp util, acesta va duce la ciroză. De asemenea, ciroza hepatică poate apărea și din cauza diabetului sau a insuficienței cardiace.
Pentru a evita moartea din cauza acestei afecțiuni este important să-ți monitorizezi starea de sănătate. Dacă mergi la medic în mod regulat, vei reuși să previi acest risc. Primele probleme legate de ciroză pot fi identificate cu ajutorul unui test biochimic de sânge. Astfel, în cazul în care testul prezintă o creștere a bilirubinei totale, ALT și AST, trebuie să mergi la o următoare examinare.
Astfel, pentru a preveni acest proces dureros, este bine ca cel puțin o dată pe an să efectuezi un test de sânge biochimic. De asemenea, este indicat și efectuarea unei scanări cu ultrasunet a organelor abdominale.
Etapele dezvoltării afecțiunii: În care fază mai poți trata ciroza hepatică
Dacă te întrebi de ce mor oamenii din cauza cirozei hepatice trebuie să știi că aceștia lasă boala să-și urmeze cursul. Chiar dacă unii bănuiesc sau știu exact că suferă de o astfel de afecțiune nu-și schimbă stilul de viață. Însă, dacă reușești să începi tratamentul în prima etapă, poți obține o remisiune pe termen lung. În unele cazuri, recuperarea completă a funcției hepatice este cu adevărat posibilă.
Pentru a înțelege dacă este sau nu prea târziu pentru administrarea unui tratament trebuie să urmărește dacă alte organe nu sunt afectate. În cazul în care suferi de diabet, având glicemia prea scăzută sau ridicată, tratamentul nu va fi la fel de eficient.
De asemenea, persoanele care suferă de tensiune mare sau au venele de la picioare înfundate, perioada de recuperare poate fi anevoioasă. Atât antibioticele, cât și ceaiurile pentru eliminarea apei din organism reușesc să te ajute în ameliorarea durerii provocate de ciroza hepatică.
În stadiul inițial, pacientul nu are probleme cu bunăstarea și digestia. Aceasta poate fi determinată doar prin analize de laborator și cu ajutorul examenului ecografic al ficatului. Doar în această etapă tratamentul cu antibiotice este cel mai eficient.
În câteva luni, boala provoacă probleme digestive, manifestându-se îngălbenirea pielii și mâncărimea. În a treia etapă, este deja imposibil să nu observi simptomele bolii. Pacientul este forțat să caute ajutor medical. Abia atunci apar primele gânduri despre moartea cauzată de ciroză.
Moartea cauzată de ciroza hepatică depinde de pacientul însuși. În cazul în care pacientul își monitorizează cu regularitate starea de sănătate acest risc este minim. Moartea survine în stadiul de decompensare, atunci încep modificările ireversibile în tot corpul. Dar dacă începi tratamentul în prima etapă, poți trăi o viață lungă și fericită.
Pot intermedia transplant de ficat hepatic la Institutul Fundeni, dr. Hrehoret Doina, Informatii tel 0744 911 839, dupa ora 21. Contact mail bnsoft73@yahoo.com
Bogdan Nechifor