Multă lume se poate întreba dacă moarea de varză este bună pentru ficat, dat fiind faptul că este folosită adesea ca remediu anti-mahmureală. Aceasta este considerată în popor o licoare cu puteri tămăduitoare de-a dreptul miraculoase, însă este privită cu re precauție de către medici, mai cu seamă din cauza conținutului foarte ridicat de sare.
Crudă, sub formă de salată sau suc, fiartă în abur, murată sau călită, varza este considerată încă din Roma Antică un remediu universal. Veritabil vraci al naturii, varza conține substanțe cu proprietăți antitumorale, antioxidante și antiinflamatoare excepționale.
Moarea de varză, leac sau otravă pentru ficat
Despre moare se spune că reprezintă un veritabil cocktail de vitamine și minerale reușind să vindece sau să amelioreze boli și afecțiuni dintre cele mai diverse. Cea mai cunoscută întrebuințare este pentru combaterea mahmurelii, dar deloc de neglijat sunt proprietățile ei laxative, valorificate în combaterea constipației.
De aici vin și întrebuințările ei în cure de dezintoxicare. Nu în ultimul rând, se spune că moarea de varză este pansament pentru inimă, crescând tensiunea celor hipotensivi, dar și un bun pansament gastric, datorită valențelor sale alcaline.
Cu toate că aceasta nu este considerată o otravă pentru ficat ba din contra, are numeroase proprietăți, nu se recomandă consumul în exces a acestei băuturi după o beție zdravănă. Chiar dacă, pe moment, moare de varză aparent calmează arsurile de la stomac și senzația de greață, în scurt timp aceste senzații reapar și se manifestă exact de unde le-ai lăsat.
În plus, din cauza conținutului foarte mare în sare, moarea deshidratează, iar acest lucru este extrem de nociv în cazul mahmurelii. Efectul laxativ, indiscutabil, al licorii este dat de excesul de sare. Orice exces de sare sau de zahăr are efect laxativ.
Asta nu înseamnă că e bine să bei moare pentru a-ţi regla tranzitul intestinal, pentru că excesul de sare, după cum ştim, face foarte mult rău. Efectul laxativ este determinat, parţial, şi de o floră bacteriană conţinută de moare, favorabilă, însă, doar atâta timp cât murarea a fost corect făcută.
Cum murezi varza
În primul rând, varza trebuie pusă la murat pe final de octombrie (pe 25-26), când vremea se mai răcește. În al doilea rând, trebuie alese pentru murat verze cu foi cât mai subțiri. Iată de ce ai nevoie pentru varza murată: un butoi de 30 l; 8 verze mai mari sau 9 mai mici (faci probă și vezi câte încap); 20 litri de apă; 500 g de sare ; 2 buchete de mărar uscat; 2 buchete de cimbru uscat. Îndepărtează foile de la suprafață ale verzelor, de obicei sunt ofilite și murdare, apoi cu un cuțit subțire, scobește cotorul fiecărei verze, pentru ca saramura să pătrundă mai ușor.
Pe fundul butoiului se pune un buchet de cimbru și unul de mărar, apoi se pun și verzele. Ca să se așeze mai bine, unele pot fi tăiate pe jumătate sau pe un sfert. Separat, se prepară într-un vas mare saramura, cantitatea de apă rece va fi amestecată bine cu sarea. Dacă nu ai un vas atât de mare, poți împărți apa și sarea pe jumătate și faci saramura în două recipiente. Apoi, torni saramura peste verzele din butoi. Deasupra pui buchetele rămase de mărar și cimbru.
Verzele trebuie să fie bine acoperite de saramură și îndesate bine în butoi. Dacă se ridică, trebuie pusă peste ele o greutate. Se înșurubează capacul butoiului și se pune în cămară până a doua zi. Pentru ca apa să nu se tulbure și să capete un aspect de gel, varza trebuie vânturată, în fiecare zi, timp de o săptămână, să se scoată zeama din butoi, fie se răstoarnă, fie se scoate prin robinet, dacă butoiul are robinet, după care se toarnă înapoi.
După acest proces de „vânturare” care durează o săptămână, butoiul se lasă bine închis timp de o lună și jumătate, pentru ca varza să se mureze adecvat. E important să știi că moarea de varză este benefică pentru ficat, dar trebuie consumată moderat.