Prima pagină » Sanatate » Moarea de varză, leac sau otravă pentru ficat? Află cui îi este interzisă această legumă!

Moarea de varză, leac sau otravă pentru ficat? Află cui îi este interzisă această legumă!

13 feb. 2025, 14:05,
Redacția BZI în Sanatate

Multă lume se poate întreba dacă moarea de varză este bună pentru ficat, dat fiind faptul că este folosită adesea ca remediu anti-mahmureală. Aceasta este considerată în popor o licoare cu puteri tămăduitoare de-a dreptul miraculoase, însă este privită cu re precauție de către medici, mai cu seamă din cauza conținutului foarte ridicat de sare.

Crudă, sub formă de salată sau suc, fiartă în abur, murată sau călită, varza este considerată încă din Roma Antică un remediu universal. Veritabil vraci al naturii, varza conține substanțe cu proprietăți antitumorale, antioxidante și antiinflamatoare excepționale.

Moarea de varză, leac sau otravă pentru ficat

Despre moare se spune că reprezintă un veritabil cocktail de vitamine și minerale reușind să vindece sau să amelioreze boli și afecțiuni dintre cele mai diverse. Cea mai cunoscută întrebuințare este pentru combaterea mahmurelii, dar deloc de neglijat sunt proprietățile ei laxative, valorificate în combaterea constipației.

De aici vin și întrebuințările ei în cure de dezintoxicare. Nu în ultimul rând, se spune că moarea de varză este pansament pentru inimă, crescând tensiunea celor hipotensivi, dar și un bun pansament gastric, datorită valențelor sale alcaline.

Cu toate că aceasta nu este considerată o otravă pentru ficat ba din contra, are numeroase proprietăți, nu se recomandă consumul în exces a acestei băuturi după o beție zdravănă. Chiar dacă, pe moment, moare de varză aparent calmează arsurile de la stomac și senzația de greață, în scurt timp aceste senzații reapar și se manifestă exact de unde le-ai lăsat.

În plus, din cauza conținutului foarte mare în sare, moarea deshidratează, iar acest lucru este extrem de nociv în cazul mahmurelii. Efectul laxativ, indiscutabil, al licorii este dat de excesul de sare. Orice exces de sare sau de zahăr are efect laxativ.

Asta nu înseamnă că e bine să bei moare pentru a-ţi regla tranzitul intestinal, pentru că excesul de sare, după cum ştim, face foarte mult rău. Efectul laxativ este determinat, parţial, şi de o floră bacteriană conţinută de moare, favorabilă, însă, doar atâta timp cât murarea a fost corect făcută.

Cum murezi varza

În primul rând, varza trebuie pusă la murat pe final de octombrie (pe 25-26), când vremea se mai răcește. În al doilea rând, trebuie alese pentru murat verze cu foi cât mai subțiri. Iată de ce ai nevoie pentru varza murată: un butoi de 30 l; 8 verze mai mari sau 9 mai mici (faci probă și vezi câte încap); 20 litri de apă; 500 g de sare ; 2 buchete de mărar uscat; 2 buchete de cimbru uscat. Îndepărtează foile de la suprafață ale verzelor, de obicei sunt ofilite și murdare, apoi cu un cuțit subțire, scobește cotorul fiecărei verze, pentru ca saramura să pătrundă mai ușor.

Pe fundul butoiului se pune un buchet de cimbru și unul de mărar, apoi se pun și verzele. Ca să se așeze mai bine, unele pot fi tăiate pe jumătate sau pe un sfert. Separat, se prepară într-un vas mare saramura, cantitatea de apă rece va fi amestecată bine cu sarea. Dacă nu ai un vas atât de mare, poți împărți apa și sarea pe jumătate și faci saramura în două recipiente. Apoi, torni saramura peste verzele din butoi. Deasupra pui buchetele rămase de mărar și cimbru.

Verzele trebuie să fie bine acoperite de saramură și îndesate bine în butoi. Dacă se ridică, trebuie pusă peste ele o greutate. Se înșurubează capacul butoiului și se pune în cămară până a doua zi. Pentru ca apa să nu se tulbure și să capete un aspect de gel, varza trebuie vânturată, în fiecare zi, timp de o săptămână, să se scoată zeama din butoi, fie se răstoarnă, fie se scoate prin robinet, dacă butoiul are robinet, după care se toarnă înapoi.

După acest proces de „vânturare” care durează o săptămână, butoiul se lasă bine închis timp de o lună și jumătate, pentru ca varza să se mureze adecvat. E important să știi că moarea de varză este benefică pentru ficat, dar trebuie consumată moderat.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Unii pensionari primesc mai mulți bani de la stat. Cum e posibil
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`