Mizerie și muncă la negru în berăriile și cafenelele din Iași, într-o acțiune de amploare a inspectorilor ITM, OPC și a Poliției Române – FOTO/VIDEO

14 nov. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

În Iași, o acțiune de amploare s-a desfășurat în weekendul precedent. Controalele mixte ale ITM-ului, OPC-ului și ale Poliției au avut drept scop identificarea neregulilor din domeniul muncii sau al protecției consumatorilor

Specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) și cei ai Poliției din Iași au verificat weekendul trecut mai multe berării și cafenele care de obicei sunt deschise până dimineața. În ceea ce privește legislația muncii, au fost descoperite mai multe nereguli. Astfel, inspectorii ITM au găsit persoane care munceau fără forme legale la momentul controlului, au descoperit că nu erau trecute orele de muncă în registru, respectiv pontajele, dar și alte activități ilegale desfășurate după o anumită oră, unde se presupunea că se încalcă legea privind Codul Muncii și securitatea și sănătatea în muncă.

„ITM, împreună cu CJPC Iași și cu cei de la Poliția Municipiului, a derulat o acțiune de combatere a muncii fără forme legale și a nerespectării cadrului legal privind Codul Muncii și securitatea și sănătatea în muncă. Au fost verificați 8 angajatori din domeniul HoReCa. Au fost identificate persoane care munceau fără forme legale. În urma verificărilor vor fi aplicate sancțiuni în valoare de aproximativ 40.000 de lei. Au fost dispuse măsuri de remediere a neregulilor constatate”, susține Costel Grojdea, inspector șef în cadrul ITM Iași.

Acțiune de amploare, derulată weekendul trecut, în Iași

În ceea ce privește respectarea legislației privind protecția consumatorilor, inspectorii CJPC Iași au găsit mai multe nereguli și au dispus măsuri de remediere a acestora.

„Am verificat operatorii economici din domeniul HoReCa, respectiv berăriile și cafenelele. Au fost descoperite mai multe nereguli, precum nereguli sanitare grave în bucătăria unei locații, neglijența cu privire la curățenia din locație. S-a dispus suspendarea activității până la remedierea acestora”, susține Florin Onofrei, comisar șef al CJPC Iași.

Inspectorii OPC din Iași și din București au verificat în această vară mai multe supermarketuri din municipiu și au descoperit nereguli grave în numeroase locații. Astfel, magazinele LIDL Vișoianu (Ciurea), Nicolina, Dacia (Tabacului), Tătărași și Moara de Foc au fost închise temporar pentru igienizare. Surpriza a venit de la LIDL Tătărași, care a fost închis o dată, dar problemele nu au fost remediate, astfel că a fost suspendată activitatea și pentru a doua oară de inspectorii pentru protecția consumatorilor.

Șantierele din Iași, verificate de ITM

Inspectorii ITM Iași au derulat mai multe acțiuni de verificare a angajatorilor și respectare a legislației muncii. Recent au fost pe șantierele de construcții deschise în Iași și au descoperit mai multe persoane care munceau la negru. În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei. Printre neconformitățile constatate s-au remarcat primirea la muncă a unor persoane, fără încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, lipsa copiilor contractelor individuale de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc, lipsa evidenței orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru, dar și nesupunerea în fața inspectorilor de muncă a acestei evidențe.

Pe de altă parte, o nouă acțiune de amploare a fost desfășurată în Iași, când s-au făcut percheziții la interlopul Adrian Corduneanu.

Comentarii
  • Ce sa mai vorbim….v-ati desteptat si ati redescoperit America! Mizerie, marfa expirata, munca la negru…asta ni se serveste contra cost. Fie ca e restaurant, cafenea, berarie, bar, crasma, terasa, magazine, alimentare in special…asta gasim. Si nesimtirea angajatilor.

  • Patronu-i, tot patron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *