În piețele ieșene, vânzătorii sunt nemulțumiți de lipsa curățeniei. Aceștia susțin faptul că serviciul de curățenie lipsește, chiar dacă în fiecare zi plătesc taxa de 4 lei
Cele mai importante piețe agroalimentare din municipiul Iași, administrate de EcoPiața SA, se prezintă la ani lumină față de piețele similare din alte orașe ale țării. Lipsa curățeniei din piețele Iașului a dus municipiul pe o listă a rușinii la nivelul administrației din acest sector.
Amintim faptul că piețele din Iași sunt gestionate de societatea EcoPiața SA, condusă de directorul interimar Radu Botez. Societatea aflată în subordinea celor de la Primăria Iași administrează piețele din Alexandru cel Bun, Nicolina, Sudului (CUG), Păcurari, Dacia, Hala Centrală, Bazarul, Târgul de Cherestea sau Talciocul.
Vânzătorii sunt nemulțumiți de modul în care este gestionată curățenia din piețele din Iași
În ceea ce privește curățenia din piețele ieșene, vânzătorii sunt nemulțumiți de faptul că sunt nevoiți să achite taxa pentru salubrizare în fiecare zi, dar se pare că aceasta ar fi plătită degeaba.
„În fiecare zi achit câte 4 lei pentru curățenie. Care curățenie? Mereu este mizerie, nu se face curat cu zilele. Nu este normal așa. Acum încă este cât de cât mai bine, dar, dacă vine ploaia, nici nu ai pe unde călca. Noroiul este peste tot. Este inuman așa ceva. Plătim un serviciu care nu ni se oferă”, a transmis revoltat unul dintre comercianții din Piața Nicolina.
Pe de altă parte, Radu Botez, directorul interimar, a negat aceste aspecte, susținând faptul că sunt unii comercianți care nu păstrează curățenia, ba mai mult decât atât, contribuie într-un mod negativ, aruncându-și gunoiul oriunde.
„Curățenie se face permanent, sunt câte trei oameni în fiecare piață, la curățenie. Recent a fost făcută o curățenie generală. Sunt mai multe probleme în piețe, inclusiv la pază. Curățenie chiar se face, mai ales în piața din cartierul Alexandru. Mai mult decât atât, recent au fost niște consilieri prin piețele din Iași, dar nu au tras nicio concluzie negativă, mai ales asupra acestui aspect.
În Piața Nicolina au alte nemulțumiri (n.r. – comercianții), probabil, negăsind altă variantă, încep să transmită nemulțumiri în ceea ce privește curățenia. Sunt trei persoane care se ocupă exclusiv de salubrizare. În această piață avem alte probleme, cu gunoiul, unele persoane aruncă gunoiul în altă parte, nicidecum în zonele special amenajate, inclusiv locatarii blocurilor din zonă aruncă la noi deșeurile.
Eu am fost în cursul zilei de ieri acolo (n.r. – Piața Nicolina), nu exista pe jos nicio sticlă goală, de exemplu, iar dacă exista, cu siguranță a fost aruncată de cei care spun că sunt nemulțumiți de curățenie. Totul depinde de oamenii de acolo, în Alexandru sunt cazuri în care se fură între ei. Problemele sunt altele”, a transmis Radu Botez, director interimar al EcoPiața.
În ceea ce privește comportamentul uneori deplasat al comercianților, persoanele care își fac cumpărăturile în mod frecvent în Piața Nicolina au susținut faptul că unii dintre vânzători au o atitudine agresivă. Mai exact, sunt persoane care au fost chiar înjurate și insultate de unii comercianți pentru că au dorit să își aleagă produsele de pe tarabă sau din cauza faptului că, deși prețul era afișat, dar nu era pus la vedere, au îndrăznit să întrebe comerciantul despre costul produselor.
EcoPiața a reușit să genereze profit de când la conducere nu mai este Cristinel Stărică
EcoPiața deține, în prezent, 11 puncte de lucru, iar șapte dintre acestea sunt piețe agroalimentare. Mai exact, piețele din Alexandru Cel Bun, Nicolina, Sudului, situată în CUG, Mihai Eminescu, Piața Hala Centrală, Piața Dacia și Piața Păcurari. Anul trecut, fostul viceprimar Radu Botez a fost numit director interimar în cadrul EcoPiața Iași.
Acesta a fost nevoit să găsească soluții pentru multitudinea de probleme ce au fost lăsate în urmă de vechea conducere, mai exact de fostul director Cristinel Stărică. Astfel, cele mai mari schimbări sunt legate de încasări. Radu Botez, directorul interimar, a transmis faptul că, anul trecut, EcoPiața a reușit să genereze profit și să acopere pierderile financiare cu care s-a confruntat. Mai exact, potrivit celor transmise de către directorul interimar, micii întreprinzători din Piețele Păcurari și Nicolina vor beneficia de vitrine frigorifice noi.
Acestea au fost achiziționate încă din timpul vechii conduceri, când Cristinel Stărică era director, dar, din lipsa totală de dezinteres, acestea nu au fost date niciodată în folosință.
vita de chirica la puscarie !
Si mizeria care e? Cea mai mare mizerie sunt pietarii…
Domnul Botez, probabil nu știe cum arată interiorul Pieței Alexandru cel Bun atunci când plouă. Trebuie să te încalți cu cizme ca să nu te murdărești. Dar dansul nu cred că vine în piață când plouă. Preferă vremea uscată si frumoasă. Tarabele arată execrabil, insalubre și murdare. Dacă vrea să facă ceva e mai bine să se apuce …
Sa știe toata lumea ca in piata Alexandru , țiganii din Iasi Crina , Roxana , Lăcrămioara , și Narcis fiind frați, cumnați între ei vând produse moldovenești dându-se ca fiind persoane din Basarabia , când vine vreun control bagă vreo băbuța moldoveanca la înaintare spunând ca e marfa ei, Rușine sa le fie făcătorilor si doctorului Vieru de la DSV , care iau șpagă de la ei si se fac ca nu știu nimic , presa si ProTv sa știe de treaba asta, eu personal am sa ma ocup de acest subiect
Iasul se lauda ca e capitala Moldovei, ca este un oras dezvoltat dar pietele agroalimentare sunt in aer liber ca acum 100-500 de ani, probabil Primaria Iasi a uitat de acesti oameni si nu a avut timp sa construiasca o cladire unde vanzatorii sa lucreze in conditii decente.