Miturile false ale istoriei. Perioada 1929-1933 a reprezentat, fără îndoială, una dintre cele mai dificile din epocă modernă. Imaginea a sute de familii suferind și murind de foame, din cauza lipsei de bani și de hrană, este falsă. Banii nu existau, e adevărat, dar alimentația de subzistență a fost asigurată fie prin rezerve oferite de stat, fie grație organizațiilor filantropice.
Legenda lipsurilor totale și a inaniției a apărut mai târziu. De fapt era o strategie a guvernului britanic. Acesta a încercat să-și facă cetățenii să suporte mai ușor raționalizările. În timpul depresiunii economice din anii ’30 populației i se arăta oameni de pe alte meridiane ce o duceau și mai greu.
Cleopatra nu era brunetă
În mai toate romanele și filmele Cleopatra este înfățișată că o vampă brunetă, cu ochii migdalați și pielea brună. Cum știm cu toții că faimoasa regină guverna Egiptul, o țara africană, imaginea ni se pare firească. Nimic mai fals! Urmașă a dinastiei Ptolemeilor, Cleopatra era o membră veritabilă a aristocrației macedonene. Ptolemeii au perpetuat tradiția egipteană a căsătoriilor în familie, insurandu-se frați cu surori și mătuși cu unchi. Caracteristicile fizice ale acestora s-au transmis. Cleopatra era blondă și avea ochii verzi și o piele albă că laptele.
Miturile false ale istoriei
Pandemia de gripă spaniolă a durat din martie 1919 până în iunie 19290, ajungând chiar și până în insulele izolate din Pacific sau din zonă arctica. Se estimează că ea a făcut între 50 și 100 milioane victime, în lumea întreagă, echivalentul a aproape o treime din populația Europei. Deși primele cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în Statele Unite și Europa Occidentală, cu mult înainte că și Spania să fie atinsă, maladia a primit numele cu care a devenit celebra din cauza că Spania, fiind o țara neutră, nu a fost afectată de cenzură, și că atare aici știrile referitoare la pandemie au putut să apăra nestingherit. Cum știrile veneau din Spania, dând impresia – greșită, desigur – că această țara este cea mai afectată de boală, toată lumea a început să numească gripă „spaniola”, denumire care a intrat în istorie.