Prima pagină » Stiri si curiozitati » Mitul Zburătorului. Demonul erotic care chinuie femeile în somn
Mitul Zburătorului. Demonul erotic care chinuie femeile în somn

Mitul Zburătorului. Demonul erotic care chinuie femeile în somn

06 mai 2024, 13:03,
în Stiri si curiozitati

Mitul Zburătorului este unul de natură erotică, asociat unui personaj fantastic. Cunoscut deja din poeziile lui Mihai Eminescu, Heliade-Rădulescu, Vasile Alecsandri sau Cezar Bolliac, „Zburătorul” este unul dintre miturile esențiale ale folclorului românesc, alături de cele ale lui Traian și Dochia, Miorița și Meșterul Manole.

Mitul Zburătorului în folclorul românesc

În credințele populare românești, „Zburătorul” este descris ca o creatură asemănătoare unui zmeu, care pătrunde în odaiele fetelor tinere necăsătorite sau proaspăt căsătorite și le chinuie în timpul somnului. Fetele se trezesc slăbite și fără energie, uneori cu vânătăi pe corp. Dacă fata este expusă repetat atacurilor Zburătorului, ea cade la pat și boala se numește „lipitură”. Pentru că și băieții și bărbații sunt chinuiți de astfel de vise, poporul a imaginat și o Zburătoaică frumoasă sau Lipitură.

Zburătorul este o creatură lipsită de sentimente și compasiune, deși în multe dintre poveștile populare, el se îndrăgostește de o ființă umană. Iubirea dintre Zburător și femeie reprezintă legătura dintre cosmic și uman, între ceea ce putem vedea dar nu putem stăpâni sau înțelege.

Zburătorul simbolizează iubirea arzătoare și neîmplinită, este focul nestins al unei iubiri neîmpărtășite. Există posibilitatea ca această creatură să fie similară cu variantele succubus din legendele medievale. Succubus era varianta feminină care apărea sub forma unei femei și seducea bărbații în somn. Varianta masculină se numea incubus.

Zburătorul este o manifestare a înfloririi sentimentului de dragoste la fetele aflate la vârsta pubertății. Acest personaj fantastic, înfățișat adesea că un tânăr seducător, apare în întuneric și reușește să stârnească în inimile fetelor un amor pasional și neîmpărtășit. Cu toate că Zburătorul dispare la fel de misterios cum a apărut, lasă în urma sa o puternică stare de melancolie și neliniște. Asemenea unei boli, această iubire nestăpânită poate mistui și distruge sufletul omului.

Considerat o semi-divinitate erotică, Zburătorul este perceput ca un demon arhaic de tip malefic, cu o influență nefastă și fatală. Deși înfățișat adesea ca un personaj malefic, plăcerea sa de a chinui și de a induce isterie în inimile tinere se împletește cu frumusețea sa seducătoare. Astfel, Zburătorul devine și un simbol al tulburărilor și zbuciumului iubirii, reprezentând o forță atât de atrăgătoare cât și de distructivă.

Cum este înfățișat în basme

Mitul Zburătorului a fost analizat din punct de vedere cultural de către George Călinescu. Acesta afirmă că „Zburătorul este un demon frumos, un Eros adolescent care provoacă tulburări și dorințe de primă iubire la fetele adolescente”. Mitul Zburătorului se naște și trăiește în lumea visului. Rămâne una dintre cele mai adânci taine ale visului, pierdută printre credințele superstițioase ale poporului.

Zburătorul este adesea înfățișat ca un tânăr care se strecoară în case prin horn sau prin crapăturile ușilor. Fetele tinere trebuie să fie atente și să închidă bine ferestrele și ușile pentru a împiedica intrarea demonului. Dacă acesta nu găsește nicio modalitate de acces, își strigă victima și încearcă să o îmbie cu vorbe dulci. Dacă fetele nu răspund, creatura se stinge și dispare.

Mitul Zburătorului a fost preluat în mod frecvent și în literatură, în special în cea romantică, unde era descris ca un bărbat frumos și seducător care reprezenta dorul neîmplinit al fetelor și apărea în visurile lor pentru a le seduce. Zburătorul mai apare uneori în basme ca un șarpe cu aripi sau ca o flacără. Personajul acționează doar pe întuneric și este capabil să ia forma unui bărbat, a unei femei sau a unei stele. Din punct de vedere simbolic, în general, Zburătorul personifică ființa iubită la care nu se poate ajunge. Duhul dragostei apare uneori acoperit de solzi argintii, purtând aripi albe și mari. El induce vise de dor, neliniști și agitație și uneori lasă vânătăi pe trupul fetelor care abia au ieșit la horă, pe cel al nevestelor cu soțul plecat sau al văduvelor.

Descrierea cea mai comună a Zburătorului, întâlnită în majoritatea credințelor populare, îl înfățișează pe acesta ca pe un flăcău tânăr. Apariția sa este adesea legată de interzicerea unei relații de dragoste între o fată și un băiat, de către părinții fetei. Tânărul îndrăgostit se transformă în Zburător și se întoarce noaptea în camera fetei. În timp ce aceasta doarme, Zburătorul o chinuie în diverse feluri, o sărută și o mușcă. Există mai multe moduri prin care Zburătorul pătrunde în camera fetei, în general, folosindu-se de hornul casei, gaura cheii, fereastra sau chiar de crapătura ușii. Fata îl percepe pe Zburător ca pe un lucru real, se trezește din somn și este mereu cuprinsă de fior. Ca o stare generală, fata vizitată de un Zburător slăbește din ce în ce mai mult. Boala care o cuprinde pe fată este numită „lipitură”, iar cele chemate să o vindece pe cea bolnavă sunt babele care au priceperea de a descânta.

Se consideră că Mitul Zburătorului a pornit de la un bărbat care, în timpul vieții, a fost respins de o femeie și care, după moarte, bântuie femeile de pe Pământ, mai ales pe cea care l-a respins (dacă aceasta mai trăiește). Este considerat simbolul iubirii neîmpărtășite, conform specialiștilor în etnografie și folclor. În funcție de regiuni, Zburătorul este asemănat cu un zmeu, având coadă de foc, și este supranumit „ceasul cel rău” sau „ăl mai rău”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024