Mitropolitul Olteniei a decis ca toți călugării de la Mănăstirea Frăsinei să nu mai aibă voie să slujească, așa cum obișnuiau în ultimul timp, într-o biserică din localitatea Muereasca, parohie de mir.
Precizăm că Mănăstirea Frăsinei este închisă pentru femei, decizie luată chiar de Sfântul lerarh Calinic, care a aruncat și un blestem.
Vasile Bănescu: „Blestemul nu face parte din strategia duhovnicească a Bisericii lui Hristos”
În acest sens, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a transmis că blestemele nu fac parte din strategia duhovnicească a Bisericii lui Hristos și nu are justificare.
„Blestemul nu face parte din strategia duhovnicească a Bisericii lui Hristos. Rarisimele antecedente justificate prin subtile rațiuni conjuncturale în alte epoci nu justifică în niciun fel resuscitarea lui. Eficacitatea sa pastorală a decedat demult.
Invocarea unei potențiale nenorociri asupra cuiva care nu mai înțelege nici vag sensul noțiunii de „ascultare” nu este chiar cea mai convingătoare invitație de a veni sau de a rămâne în Biserică.
Aceasta trebuie să fie un spațiu al ordinii de multe feluri, al ascultării de bunăvoie, al smereniei și al ne-voinței personale, dar exclusiv în cadrul subînțeles al libertății și al iubirii care, doar când e reală, îți permite să faci ce vrei”,a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, pe pagina sa de Facebook.
Ce spune Mitropolia Olteniei
Mitropolia Olteniei a publicat pe site-ul său un comunicat explicativ după ce IPS Părinte Mitropolit Irineu a blestemat oamenii.
„În ziua de 10 ianuarie 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul obştii Sfintei Mănăstiri Frăsinei pentru a stabili, împreună cu membrii Consiliului Duhovnicesc, mai multe aspecte importante legate de reafirmarea vechilor rânduieli de vieţuire călugărească, alese şi fixate de Sfântul Ierarh Calinic. În acest sens, a fost elaborat un Document unitar, menit să întărească rânduiala de vieţuire a monahilor de aici. În baza «Legământului» statornicit de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul şi ocrotitorul duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, Consiliul Duhovnicesc a stabilit: Să se respecte vechile rânduieli atonite conform cărora monahii Sfintei Mănăstiri Frăsinei nu trebuie să părăsească fără binecuvântare mănăstirea, împlinind fără tulburare toată rânduiala călugărească în incinta cinstitului aşezământ şi nu în alte locuri din afara mănăstirii; Pentru a îndepărta orice fel de pericol de cădere în neorânduială s-a reafirmat faptul că, întrucât «piatra de legământ cu blestem» a Sfântului Ierarh Calinic a fost înlăturată «în condiţii de constrângere comunist-atee», «blestemul» (legământul) a rămas neschimbat. În acest sens, s-a hotărât ca părinţii şi fraţii din Mănăstire să nu coboare şi să nu participe la slujbe în biserica de jos, care a fost ridicată fără binecuvântarea stareţului Sfintei Mănăstiri Frăsinei din acea vreme”, se arată în comunicatul postat, miercuri, de Mitropolia Olteniei, relatează News.ro.
Document „Întărit din dragoste şi grijă părintească de IPS Părinte Mitropolit Irineu”
Comunicatul precizează că documentul respectiv este o lămurire canonică a «Legământului» Sfântului Ierarh Calinic, „întărit din dragoste şi grijă părintească de IPS Părinte Mitropolit Irineu”.
„Este necesar să se înţeleagă că Documentul emis de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei constituie o lămurire canonică a «Legământului» Sfântului Ierarh Calinic, întărit din dragoste şi grijă părintească de IPS Părinte Mitropolit Irineu, nefiind nicidecum un blestem la adresa vreunui cleric, monah sau mirean anume; Pentru mângâierea duhovnicească a femeilor binecredincioase, legate sufleteşte de părinţii duhovnici ai Sfintei Mănăstiri, Consiliul Duhovnicesc a hotărât ca duhovnicii obştii monahale din Frăsinei (arhim. Ioanichie Popescu, arhim. Ioachim Popa, ierom. Ilarion Dulca şi ierom. Victorin Şerban) să meargă o dată pe lună la Sfânta Mănăstire Bistriţa Vâlceană, pentru a săvârşi acolo Tainele Sfintei Spovedanii şi Sfântului Maslu, precum şi rugăciuni de dezlegare”, mai precizează Mitropolia Olteniei.
Evul mediu timpuriu !
Mai rau !, epoca intunecata de 1000 de ani !, (500-1500 e.n. ) cind crestinismul a distrus absolut totul in Europa acelor vremuri !