Tradiționalul pelerinaj de Sfânta Parascheva a început la Iași, adunând și în acest an mii de credincioși din întreaga țară și din statele vecine. Creștinii vin pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei și a celor aflați în suferință. În acest an, pelerinii vor avea ocazia să se roage și la moaștele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, cunoscut pentru puterea sa tămăduitoare.
Pelerinajul de la Iași, prilej de credință și lumină spirituală pentru mii de credincioși
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, a transmis un mesaj de încurajare și binecuvântare pentru toți cei care au pornit în această călătorie de credință. El a subliniat că pelerinajul reprezintă o mărturie vie a setei de Dumnezeu și a credinței profunde care încă dăinuie în inimile oamenilor. „Pelerinii sunt o lumină strălucitoare în această lume, prin smerenia și curajul lor de a mărturisi credința”, a declarat mitropolitul.
În contextul pelerinajului, IPS Teofan a evidențiat importanța rugăciunii și a atitudinii credincioșilor, subliniind că gesturile de credință trebuie să fie însoțite de fapte și atitudini care reflectă învățăturile creștine. El a cerut binecuvântare pentru toți pelerinii, dorindu-le întoarcerea acasă întăriți spiritual și împliniți prin rugăciune.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva atrage an de an zeci de mii de oameni la Iași, fiind unul dintre cele mai mari evenimente religioase din România.
„Cu mila Domnului, cu iubirea să infinită pentru oameni şi pentru lume, pelerinajul Sf. Parascheva de la Iaşi a început şi anul acesta. Creştini din toate colţurile ţării, din ţările învecinate se îndreaptă spre Iaşi. Se îndreaptă spre Iaşi pentru a zăbovi o clipă în fata Sfintelor Moaşte ale Sf. Cuvioase Parascheva, cea mult folositoare şi în curând în fata Sfintelor Moaşte ale Sf. Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul de boli.
Văzându-i, admirându-i, constatăm prin intermediul pelerinilor cât de multă credinţă au în inima lor unii oameni. Constatăm câtă foame de Dumnezeu există la noi şi în lume. Câtă sete de absolut defineşte viaţa unora dintre noi. Pelerinii constituie o lumină strălucitoare şi cu cât mai multă lumină în ei, cu atât mai multă lumină în noi şi mai puţin întuneric în viaţă şi în lume. Lumina din viaţa pelerinilor se arată în atitudinea lor smerită, în spiritul de jertfă, în curajul mărturisitor.
Prin atitudinea lor, prin demersul lor, pelerinii ne arată că există încă oameni care-şi asuma responsabilitatea de a gândi, de a decide şi de a acţiona în sensul botezului în care au fost botezaţi, în sensul credinţei pe care o mărturisesc. Aceasta arată că orice rugăciune, cuvânt al Crezului, orice însemnare cu semnul Sf. Cruci se cuvine să devină viaţa, adică acţiune şi atitudine în conformitate cu cuvintele mărturisite şi gesturile împlinite. Altfel, după cum mărturiseşte un părinte contemporani, suntem doar admiratori sau spectatori ai lui Hristos, nu prelungire a prezenţei sale în lume. Dumnezeu prin rugăciunile Sf. Parascheva, Sf. Mucenic Pantelimon să însoţească paşii pelerinilor până la Iaşi, să binecuvânteze prezenţa lor în fata Sf. Moaşte, şi întoarcerea lor acasă cu bine, întăriţi duhovniceşte, mărturisind şi altora cât de bun şi dulce este Domnul arătat şi trăit prin sfinţii săi. Să avem parte de rugăciunile Sf. Parascheva şi munceniului Sf. Pantelimon pentru noi şi pentru binele lumii”, a transmis IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.