Prima pagină » Local » Mita electorală, modă la Hălăucești: Tone de carne de pui, artificii și muzică populară- rețeta pentru un vot!

Mita electorală, modă la Hălăucești: Tone de carne de pui, artificii și muzică populară- rețeta pentru un vot!

30 mart. 2022, 02:00,
Livia Zăbrăuțanu, în Local

La Hălăucești voturile se obțin cu aceleași metode empirice ca în urmă cu 20-25 de ani. Pentru primar, mita electorală a devenit modă la Hălăucești, acesta fiind artizanul mai multor activități aducătoare de voturi. Petru Burbulea, primarul comunei, privește situația dintr-o perspectivă extrem de pozitivă, cumpărând aproape 4 tone de carne de pui pentru care a plătit peste 27.000 de lei din banii comunei

Bugetul local al comunelor ar trebui să vizeze necesitățile localnicilor, însă în Hălăucești primarul bagă banii în diferite activități și acțiuni care golesc mai mult ”buzunarele” bugetului local. În anul 2021, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), acesta a făcut investiții serioase care au costat comuna bani grei. Mita electorală a devenit, astfel, modă la Hălăucești.

Conform platformei SEAP, suma de 27.335 de lei a fost investită în achiziționarea unei cantități majore de pui grill congelat

Mita electorală, modă la Hălăucești: Petru Burbulea a plătit peste 27.000 de lei din banii comunei pentru pui congelați!

achizitie muzica populara

Cu ocazia hramului satului, primarul comunei a contractat-o pe Margareta Clipa pentru suma de 15.000 de lei

În anul 2021 unii primari din județul Iași au reușit să cheltuiască sume considerabile de bani din bugetul local achiziționând diverse bunuri care aduceau mai mult sau mai puțin bine societății din care aceștia făceau parte. Un caz aparte este cel al Primăriei Hălăucești, unde edilul a achiziționat pentru comunitatea sa pui grill congelat în valoare de 27.335 de lei, o sumă care în acel moment nu putea fi justificată prea ușor.

Explicația primarului pentru cantitatea mare de carne de pui cumpărată este halucinantă. Acesta a precizat că întreaga achiziție s-a făcut pentru a suplini celebrarea zilei de 1 decembrie, fiecare familie primind din partea Primăriei câte un pui congelat!

”Am preferat să dăm câte un pui la fiecare gospodărie, decât să aducem muzică, fasole și cârnați”, s-a limitat să declare edilul.

Deși acesta pare că încurajează strângerea buzunarului întocmai pentru a asigura binele localnicilor, în trecut a aruncat sume de bani uriașe pentru diferite activități din comună.

Conform consilierilor locali, moda mitei electorale în Hălăucești nu este o noutate. De mai bine de 4 ani primarul oferă fiecărei gospodării câte un pui în dar de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

”Este un model foarte primitiv, care e deja de 4-5 ani! Noi, consilierii locali PSD, am încercat să discutăm despre asta, pentru că localnicii ar prefera altfel să fie sărbătorită Ziua Națională. Primarul vine cu oferte, el ia deciziile, iar pe noi nici nu ne anunță”, a precizat Iosif Andrieș, consilier local.

Bani sifonați către firme de consultanță din siajul PNL

intrarea in comuna Halaucesti 

Comuna Hălăucești beneficiază anual de ”atenții” din partea primarului

Anul trecut, în doar câteva luni, edilul a reușit să ducă bugetul comunei pe marginea prăpastiei, 25.000 de lei fiind dați pentru serviciile de consultanță în domeniul relațiilor publice și pentru acțiunea de inventariere anuală și 1.000 de lei pentru un foc de artificii, prin care mai cumpără un vot sau două.

Pe lângă acestea, anul trecut, Primăria comunei Hălăucești a încheiat numeroase contracte cu ECOPROIECT DESIGN S.R.L., compania având o strânsă legătură cu partidul al cărei culoare o reprezintă primarul. Conform consilierilor locali, firma ar avea diferite conexiuni cu edilul comunei. În 2021, Primăria a încheiat contracte cu aceasta în valoare de 108.060 de lei. Au fost contracte servite, care au adus firmei de casă a liberalilor aproape 10% din cifra de afaceri pe anul ce a trecut.

Tot pentru ”binele comunei” au fost contractate serviciile cântăreței de muzică populară Margareta Clipa. Pentru asta, primarul Petru Burbulea a cheltuit din bugetul comunei suma de 15.000 de lei. După două propuneri eșuate de 7.000 de lei, conform platformei SEAP, primarul a băgat mâna mai adânc în buzunar și a dublat prețul, înțelegerea fiind încheiată pentru suma de 15.000 de lei.

Explicația oferită de către edil vine în contradicție totală cu ”economia” pe care spune că o face de Ziua Națională, când nu vrea să dea populației fasole cu cârnați.

”Banii au fost pentru hramul satului, unde nu a fost contactată doar Margareta Clipa. A fost Olga Ciolacu, dar ea nu are impresar și s-a făcut o singură achiziție”, a încercat să găsească o explicație Petru Burbulea.

Consilierii locali susțin că interpreta de muzică populară este deja o ”abonată” a comunei, aceasta fiind mai mereu chemată atunci când primarul are vreo manifestare, mita electorală fiind o modă la Hălăucești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *