Prima pagină » Lifestyle » Mit: Dacă mănânci alimente picante, poți avea gastrită.
Mit: Dacă mănânci alimente picante, poți avea gastrită.

Mit: Dacă mănânci alimente picante, poți avea gastrită.

18 sept. 2020, 07:30,
în Lifestyle

Durerea de stomac, greutatea, balonarea și alte simptome neplăcute îngreunează viața. Se pare că renunțarea la mâncarea picantă ar trebui să fie mântuire – cel puțin asta spun toți cei din jur.

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului. Cel mai adesea, gastrita nu se manifestă în niciun fel și este asimptomatică. Dar în timpul gastroscopiei, medicul vede schimbări în peretele stomacului, iar o biopsie vă permite să vedeți celulele inflamatorii la microscop. Principala cauză a gastritei este bacteria Helicobacter , care descompune mucusul de pe suprafața stomacului. Din această cauză, acidul începe să-și distrugă peretele. Helicobacter a fost descoperit în 1982 de oamenii de știință australieni, pentru care au primit premiul Nobel.

Dezvoltarea gastritei poate fi influențată de analgezice (aproape orice, cu excepția paracetamolului) și de fumat. Abuzul de alcool poate provoca gastrită toxică . Mult mai puțin frecventă este gastrita autoimună, când propriii anticorpi afectează celulele stomacului. Dacă durerile de stomac te deranjează rar cu gastrită, trebuie să fii atent la boală? Trebuie sa. Gastrita și un ulcer înrudit pot fi o sursă de sângerare și alte complicații.

Timp de decenii, medicii au crezut că alimentele picante cauzează gastrită. S-a dovedit a nu fi adevărat. Cum a apărut acest mit? Mulți oameni au observat că după anumite alimente, mai des grase și condimentate, au avut diverse senzații neplăcute în stomac. Dar mâncarea picantă este un provocator al durerii, nu cauza bolii. Dacă aveți deja gastrită (inflamație a mucoasei stomacului) și mâncați sos fierbinte, vă va durea stomacul. Acest lucru este firesc. Un produs picant îmbunătățește secreția de acid de către stomac, iar cu gastrită, membrana sa mucoasă este slab protejată.

Disconfortul abdominal superior poate apărea fără gastrită. Motivele sunt  dispepsie funcțională (indigestie, care este însoțită de greutate, balonare, adesea fără niciun motiv aparent. – Ed. ) Sau boala de reflux (o boală cronică din cauza căreia alimentele sunt aruncate din stomac înapoi în esofag. – Ed. ) …

Cu dispepsie funcțională , stomacul este sănătos în exterior, acest lucru se poate observa cu gastroscopie. Dar durerea și alte simptome sunt ca gastrita. De obicei, dispepsie funcțională apare pe un fundal de stres, exagerare, oboseală . Nu se bazează pe nici o inflamație, ca în cazul gastritei, dar un stomac sănătos începe să detecteze excesiv de sensibil fluctuațiile de aciditate și să semnaleze creierul despre o „gastrită” imaginară. La reflux acidul stomacal intră în esofag, ceea ce poate provoca dureri sau arsuri la stomac. Multe alimente pot provoca reflux: carne roșie, anumite fructe (citrice, mere), alimente prăjite, grase și procesate cu un conținut ridicat de grăsimi saturate.

În URSS s-au dezvoltat diete speciale („tabele”) pentru pacienții cu gastrită. Atunci medicii nu știau ce anume cauzează boala. Astăzi, „mesele” sunt depășite fără speranță. Interzicerea anumitor alimente este inutilă, nu va ajuta la vindecarea gastritei. Dacă aveți gastrită, trebuie să evitați numai alimentele care vă sunt în mod clar inconfortabile și să respectați o dietă sănătoasă . Gastroenterologia modernă nu recunoaște nicio „dietă pentru gastrită”.

Cum să nu te îmbolnăvești de gastrită

Infecția cu Helicobacter trebuie evitată. Pentru aceasta, este important să respectați reguli simple de igienă:

  • nu beți apă murdară,
  • spălați bine legumele, fructele și ierburile,
  • spală-te pe mâini înainte de a mânca.

Mulți s-au infectat cu Helicobacter în copilărie. Este mai puțin probabil ca adulții să se infecteze.

Cum să verificați dacă aveți un Helicobacter

Un mod simplu și foarte precis de a verifica dacă aveți Helicobacter este testul de respirație C13. Va trebui să beți un reactiv marcat cu izotopul de carbon 137. Dacă există un microb în stomac, substanța va apărea în aerul expirat.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Anunţul momentului despre VREMEA de Paşte! ANM a dat vestea pentru români
observatornews.ro
Bărbatul care a urcat pe trotuar cu mașina și a lovit un adolescent de 17 ani, în Sectorul 3, ar fi vrut "să-i dea o lecţie"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prima înregistrare audio din istoria. A cui era vocea
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Gigi Becali a prevăzut marea ruptură politică din România înaintea alegerilor
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi afectați de îngheț. Recolta se poate salva
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`