Prima pagină » Editorial » Misterul tabletelor
Misterul tabletelor

Misterul tabletelor

03 mart. 2023, 09:58,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Anca Alexandrescu, la Realitatea Plus, a detonat un scandal monstru. Referitor la Poșta Română. La operațiunile cel puțin suspecte ale lui Valentin Ștefan, înfipt acolo nu se știe de către cine și nu se știe nici în baza căror calități, în poziția de manager. Fața văzută a icebergului o reprezintă cele 7.000 de tablete achiziționate într-o manieră cel puțin dubioasă și destinate compensării prețului la energie.

Numit relativ de curând manager al Poștei Române, fără niciun fel de experiență în domeniu și fără a fi condus în trecut vreo societate cât de cât relevantă, Valentin Ștefan s-a pus pe treabă. Prima operațiune finalizată de el este achiziționarea a 7.000 de tablete destinate citirii cardurilor, operațiune obligatorie pentru compensarea prețului la energie, de care ar trebui să beneficieze sute de mii de cetățeni. Printr-un act normativ, Poșta Română a devenit astfel un distribuitor exclusiv al cardurilor și, în consecință, funcționarii acesteia sunt singurii care au acces la datele personale ale cetățenilor, un drept destul de discutabil, care de altfel face și obiectul unei investigații a ziarului Bursa. Deși se știa din timp, încă din vară, că Poșta Română va trebui să rezolve această problemă, cele 7.000 de tablete au fost achiziționate în baza unei proceduri de urgență, a unui simulacru de negociere, fără niciun fel de publicitate. Și surpriză: cum-necum, Vodafone avea în stoc exact număr necesar de tablete. Atâta doar că acestea nu au un soft adecvat. Softul tabletelor nu se pupă cu softul Poștei. Din acest motiv, tabletele sunt inutile.

Dar, cum precizam mai sus, această dezvăluire lansată în emisiunea moderată de Anca Alexandrescu este doar fața văzută a icebergului. În realitate, Poșta Română este supusă unei operații fără precedent. Sub pretextul modernizării și eficientizării activității, Valentin Ștefan și-a propus în primul rând reorganizarea conducerii acestei societăți de stat. Iar respectiva reorganizare presupune în concepția lui disponibilizarea unui mare număr de șefi de departamente și schimbări de substanță în ce privește atribuțiile acestora. O a doua etapă a programului de restructurare îi vizează însă pe poștași. Valentin Ștefan preconizează o mișcare fără precedent în istoria Poștei Române. Și anume disponibilizarea miilor de poștași și consecutiv reîncadrarea lor într-o altă societate, subordonată Poștei Române. Schimbarea statutului poștașilor nu pare a fi o întâmplare. Și nici nu există indicii cum că acest proces ar fi generat de necesitatea sporirii eficienței acestora. Planul până de curând secret al noului manager este de a-i transforma pe poștași într-o armată care să poată fi utilizată electoral. Și, într-adevăr, în bună măsură, profilul poștașului se suprapune peste profilul unui agent electoral. Poștașii sunt oameni care circulă din casă în casă, din gospodărie în gospodărie, cunosc în detaliu situația reală a unui mare număr de cetățeni, știu ce așteptări au aceștia, comunică cu ei și le pot influența opțiunile în plan electoral. Până în prezent, tocmai din acest motiv, toată lumea a stat cu ochii pe Poștă și pe poștași. Dar dacă poștașii vor fi dizlocați și nu vor mai fi subordonați unei societăți a statului, atunci lucrurile se pot schimba.

Așa că toți cei avizați încep să-și pună întrebarea ce se va întâmpla dacă managerul Poștei își atinge principalul obiectiv până în toamna anului viitor. Agenții electorali ai cărui partid vor deveni poștașii români? Ce formațiune politică va beneficia de o portavoce atât de puternică, compusă din mii de persoane agreate și credibile în rândul cetățenilor? Sunt tare curios în ce direcție vor evolua următoarele dezvăluiri legate de Poșta Română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`