Prima pagină » Magazin » Misterul numit Marte: De ce este atât de dificil să ajungi pe Planeta Roșie?
Misterul numit Marte: De ce este atât de dificil să ajungi pe Planeta Roșie?

Misterul numit Marte: De ce este atât de dificil să ajungi pe Planeta Roșie?

28 iun. 2024, 14:21,
BZI.ro, în Magazin

Marile puteri ale lumii au încercat încă din anii ’60 să ajungă pe Marte. Până acum, niciun om nu a pus piciorul pe Marte, dar în ultimii ani s-au făcut progrese majore.

Cu ajutorul unor vehicule spațiale fără echipaj am putut vedea imagini spectaculoase de pe Marte și ne-am putut face o idee mai clară astfel. Fiecare expediție de acest gen are însă în spate costuri uriașe. Spre exemplu, misiunea Roverului Perseverance de la NASA a costat aproximativ 2.7 miliarde de dolari.

Roverul Perseverance a atins solul de pe Marte în siguranță în februarie 2021, după ce a navigat prin spațiu 472 de milioane de kilometri în decurs de 7 luni. El a pătruns în atmosfera marțiană cu 19.000 de kilometri pe oră, dar misiunea a fost un succes. Roverul s-a întors pe Pământ cu numeroase probe pe care le-a recoltat.

Însă aceasta nu a fost nici pe departe prima misiune de acest gen. Primul vehicul spațial fără echipaj ce s-a apropiat de Marte a fost racheta Mariner 4, lansată de SUA în 1964. Cu ajutorul acestei misiuni, oamenii au reușit să vadă în premieră cum arată craterele de pe această planetă.

Motivele pentru care misiunile pe Marte sunt foarte dificile

Călătoria pe Marte a fost dintotdeauna o prioritate pentru marile puteri din domeniu. Totuși, până acum niciun om nu a ajuns aici, în primul rând din cauza condițiilor existente pe această planetă.

Atmosfera de pe Marte este foarte rară, ceea ce înseamnă că navele care vin aici cu o viteză de aproape 20 de mii de kilometri pe oră au la dispoziție doar câteva minute pentru a efectua o oprire lentă. Iar la acest lucru se adaugă și faptul că Marte are o suprafață plină de obstacole, de la bolovani, cratere, stânci. Fiecare mișcare greșită poate duce la răsturnarea vehiculului.

„Mediul este mai uscat decât cel mai uscat deșert de pe Pământ. Atmosfera este aproape inexistentă, există un strat subțire, dar cu siguranță nu ai putea respira. Locul este plin de praf, suprafața este alcătuită dintr-un fel de nisip roșu. Are o culoare ruginie, mai exact. Iar în acea atmosferă rară bate destul de des vântul, ridicând praful. Am văzut la roboții care au fost trimiși acolo că praful e o adevărată problemă”, a spus Chris Lintott, profesor de astrofizică la Universitatea din Oxford.

La acest lucru se adaugă și faptul că Marte este o planetă în care temperaturile au o variație extremă. În unele zone pot fi de minus 140 de grade Celsius, în timp ce în altele de plus 30 de grade Celsius. Gravitația este și ea un factor, în condițiile în care este cu 62.5% mai mică decât pe Pământ. Atmosfera este compusă aproape în întregime din dioxid de carbon.

Misiunea de a ajunge pe Marte pentru omenire este așadar extrem de dificilă, însă există oameni care și-au făcut un scop din asta. Unul dintre ei este Elon Musk, care a afirmat că își dorește să colonizeze planeta.

Marte, prezentă în numeroase filme și jocuri

Cert este că Marte rămâne un mister pentru oameni. Așa se face că această planetă a dat frâu liber imaginației scenariștilor de la Hollywood și dezvoltatorilor de jocuri. Sunt o mulțime de filme cunoscute ce au vizat viața pe Marte, printre cele mai apreciate fiind The Martian (2015), Red Planet (2008), John Carter (2012) și Misiune pe Marte (2000).

În același timp, au fost create și numeroase jocuri inspirate din viața de pe Marte. Surviving Mars (2018), Red Faction Guerilla (2009), Offworld Trading Company (2016) și Mars: War Logs (2013) sunt cele mai apreciate. Misterioasa planetă nu este ignorată nici de dezvoltatorii de conținut pentru cazino. Unul dintre cele mai în vogă jocuri pacanele gratis este Journey to Mars de la Relax Gaming. În acest video slot, disponibil și cu mize reale, utilizatorii care strâng 5 simboluri Marte pornesc într-o călătorie spectaculoasă spre această planetă, plină de surprize și premii.

Sursa foto canva.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *