Prima pagină » International » Misterele morții explicate de cercetători! Ipoteză conform căreia creierul poate fi salvat după zile întregi de la deces
Misterele morții explicate de cercetători! Ipoteză conform căreia creierul poate fi salvat după zile întregi de la deces

Misterele morții explicate de cercetători! Ipoteză conform căreia creierul poate fi salvat după zile întregi de la deces

02 sept. 2024, 16:20,
în International

Un specialist în experiențe de moarte clinică susține că, datorită progreselor din medicina modernă, oprirea inimii, adesea văzută ca un indicator clar al decesului, devine din ce în ce mai ușor de depășit în prevenirea morții ireversibile. Conform acestuia, creierul uman poate rămâne recuperabil chiar și la câteva zile după ce toate celelalte semne vitale au dispărut.

Într-un interviu pentru „The Telegraph”, Sam Parnia, profesor asociat de medicină la Centrul Medical Langone al Universității din New York, a subliniat că înțelegerea medicală actuală a morții este, în mare parte, depășită.

Parnia a citat cercetări recente, inclusiv unele realizate în propriul său laborator, care sugerează că creierul uman poate fi recuperat nu doar la câteva ore, ci chiar zile după moarte.

Un studiu important din 2023 a arătat că unii pacienți cu stop cardiac au păstrat amintiri legate de experiențele lor aproape de moarte timp de până la o oră după ce inima lor s-a oprit. În plus, activitatea cerebrală la acești pacienți a prezentat un fenomen similar. În mod remarcabil, în 40% din cazuri, activitatea cerebrală a revenit la niveluri normale sau aproape normale la o oră după resuscitarea cardiopulmonară.

„Moartea nu este o stare ireversibilă”

Aceste constatări, împreună cu alte studii, precum un experiment de la Yale, în care creierul unui porc decapitat a fost revitalizat până la 14 ore după decapitare, l-au determinat pe Parnia să conteste ideea că moartea este definitivă.

„Este doar o convenție socială care nu reflectă realitățile științifice.

Dacă eliminăm această etichetă socială care ne face să credem că totul se oprește și privim situația obiectiv, moartea este în esență un proces de deteriorare”, a explicat Parnia.

Conform cercetătorului, acest proces poate fi inversat nu doar prin utilizarea aparatelor de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO), care substituie funcțiile inimii și plămânilor, ci și prin combinații speciale de medicamente, care s-au dovedit promițătoare în reanimarea animalelor.

Parnia a dezvăluit că echipa sa ar putea fi singura din lume care administrează aceste „cocktailuri CPR” – un amestec de epinefrină, metformină, vitamina C, vasopresină și Sulbutiamină – pacienților cu stop cardiac, în încercarea de a-i readuce la viață.

Parnia speră că într-o zi, moartea va fi văzută nu ca o frontieră finală, ci ca o condiție care poate fi inversată rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
02 septembrie 2024
02 septembrie 2024