Prima pagină » Razboi în Ucraina » Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie a fost intarziată 3 ore din cauza bombardamentelor

Misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie a fost intarziată 3 ore din cauza bombardamentelor

01 sept. 2022, 15:59, 1 ,
în Razboi în Ucraina

Misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie a fost întârziată circa 3 ore din cauza bombardamentelor ruse. Anunţul a fost făcut de Fredrik Dahl, purtătorul de cuvânt al AIEA.

De asemenea, serviciile militare de informații ale Kievului au acuzat Rusia că folosește elicoptere pentru a lovi cartierele rezidențiale din oraș.

Bombardamente în timpul misiunii AIEA la centrala nucleară Zaporojie

Delegaţia AIEA la centrala nucleară Zaporojie a avut o întârziere de 3 ore din cauza bombardamentelor ruse. Totodată, sursele precizează că în urmă cu puțin timp, convoiul de mașini ale Agenției ONU se afla la un punct de control ucrainean, la aproximativ 20 km de linia frontului.

„Directorul general Grossi a negociat personal cu autoritățile militare ucrainene să poată continua și rămâne hotărât ca această importantă misiune să ajungă astăzi la centrala nucleară”, a indicat purtătorul de cuvânt.

În cursul dimineții de joi, 1 septembrie, la plecarea către complexul atomo-electric, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că misiunea va continua, în ciuda „riscurilor inerente” cu care se confruntă echipa de inspectori internaționali.

Întârzierea misiunii AIEA la centrala Zaporojie vine pe fondul bombardamentelor din cursul dimineții, semnalate în orașul vecin centralei, Energodar.

„Rușii au bombardat Energodar și perimetrul centralei nucleare. Vor să perturbe vizita misiunii AIEA. Acestea sunt acțiunile unui stat terorist, căruia îi este frică de faptul că lumea va afla adevărul”, a declarat Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei.

Dmitro Orlov, primarul ucrainean din Energodar, a postat pe reţelele de socializare imagini ale bombardamentelor rusești în zonă, susținând că atacurile au ucis civili și că rușii țintesc în mod deliberat traseul inspectorilor internaționali care urmează să viziteze centrala nucleară.

Planurile Rusiei pentru Moldova dezvăluite de Lavrov

Într-o altă ordine de idei, amintim faptul că Serghei Lavrov, a sugerat că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populaţiei vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova. Totodată, în cadrul unui forum, ministrul rus de Externe, a făcut mai multe aluzii la adresa guvernării de la Chişinău.

Astfel, ministrul Serghei Lavrov a sugerat că Rusia va face totul pentru a proteja rusofonii din Moldova.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov, conform agora.md.

În luna iunie, Lavrov susţinea că se încearcă transformarea Republicii Moldova în „a doua Ucraină”.

„Desigur, din R.Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină… Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunţă că: «Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite şi o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente»”, a declarat el.

Totodată, ministrul rus de Externe a învinuit atunci Chişinăul de cerşetorie în cazul livrării gazelor naturale.

Cu toate acestea, astăzi, 1 septembrie, misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporojie a fost intarziată 3 ore din cauza bombardamentelor.

Comentarii
  • Pe Reuters scrie ca ucrainenii au retinut delegatia pentru 3 ore, timp in care a avut loc o incercare de capturare a centralei. Incercarea a esuat, moment in care Kievul a permis delegatiei sa intre in teritoriul controlat de rusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *