@ De aproape un an, alesii locali si de la nivel central nu au gasit o solutie pentru refacerea si dotarea cu aparatura medicala a spatiilor afectate de incendiul care a avut loc la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi @ Bolnavii mor pentru ca medicii nu au unde sa-i opereze @ Dupa incendiu s-au facut doar 9 interventii de chirurgie cardiaca la adulti, fata de 275 in aceeasi perioada a anului 2017 si o singura operatie de chirurgie cardiaca la copii, fata de 29 din luna mai pana la sfarsitul anului 2017
Se implineste un an de la incendiul care a distrus mare parte din spatiile unde functioneaza Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi, iar medicii au fost obligati sa inchida partial unitatea medicala si sa sisteze o mare parte din interventiile chirurgicale complete care se efectuau aici.
Din aprilie 2018 autoritatile locale si centrale nu au fost in stare sa refaca si sa doteze cu aparatura medicala spatiile afectate de incendiu. Pentru pacientii cu afectiuni cardiovasculare grave din regiunea Moldova asta inseamna moarte sigura. Lipsa unei sali de operatie a dus la decesul mai multor bolnavi.
Practic, acesti pacienti sunt lasati sa moara pentru ca medicii nu au cum sa intervina. Toate acestea din cauza nepasarii, a neimplicarii factorilor de decizie care ar fi trebuit sa doteze blocul operator imediat dupa incendiul care a avut loc in luna aprilie a anului trecut. De aproape un an de zile mor oameni care puteau fi salvati daca autoritatile locale si cele de la nivel central s-ar fi implicat.
Numarul mortilor creste de la o luna la alta
In luna ianuarie 2019, situatia de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi a fost catastrofala. Conform celor relatate de unitatea medicala, peste 40 de bolnavi aveau neaparata nevoie de interventie chirurgicala pe cord deschis.
"In luna ianuarie 2019, peste 40 de pacienti erau pe lista de asteptare si aveau nevoie de urgenta de interventie pe cord deschis. Patru pacienti au fost în stare grava (3 adulti cu infectie a valvelor inimii si un copil cu malformatie congenitala) au fost transferati de la IBCV spre alte centre, în timp ce alti pacienti cu disectie de aorta au fost dirijati direct spre Cluj-Napoca sau Târgu Mures de catre dispeceratul SMURD. Din nefericire, pentru doi pacienti, indisponibilitatea sectiei de chirurgie cardiovasculara de la ICBV a fost fatala, deoarece nu au supravietuit drumului de minim 5 ore cu ambulanta spre un alt centru (transportul cu elicopterul SMURD nu este posibil pe timp de noapte). O alta pacienta care a suferit o complicatie dupa infarct acut de miocard (ruptura de sept interventricular) este în prezent internata în stare grava în sectia de terapie intensiva a IBCV Iasi", au precizat reprezentantii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi.
Ajutati medicii sa cumpere o statie de sterilizare
Astazi, pe 8 februarie 2019, atat numarul bolnavilor de pe lista de asteptare, cat si numarul deceselor este mult mai mare. Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi se afla in subordinea Ministerului Sanatatii. Dezinteresul major din partea ministrului Sorina Pintea fata de cei 5,5 milioane de oameni care traiesc in regiunea Moldova si au nevoie de acest institut, numarul mare de decese, refuzul pacientilor aflati in stare grava, au determinat medicii sa ceara ajutor societatii civile. Ministerul a alocat doar o parte din fondurile pentru refacerea si dotarea cu aparatura medicala a sectiilor si a blocului operator afectate de incendiu. In luna ianuarie 2019 a fost incheiat un parteneriat intre cele 5 cluburi Rotary Iasi si Fundatia Umanitara Lobstein cu scopul de a demara o campanie de strangere de fonduri pentru a achizitiona o noua statie de sterilizare ce va fi donata Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara a Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi.
"Prin acest parteneriat am stabilit o noua misiune: sensibilizarea opiniei publice si colectarea de fonduri în vederea sustinerii eforturilor de reabilitare si extindere a unitatii medicale pentru a putea, din nou, oferi tratament la standarde europene pacientilor copii si adulti, cu boli cardiovasculare congenitale sau dobândite, de pe teritoriul regiunii Nord-Est (8 judete) care, în prezent, sunt nevoiti sa se adreseze altor centre medicale supraaglomerate, aflate la minimum 180 km distanta de localitatea de resedinta. Fiti alaturi de noi în aceasta campanie umanitara de sprijinire a Institutului de Boli Cardiovasculare pentru reluarea cât mai rapida a activitatii acestei unitati medicale românesti de prestigiu", au precizat reprezentantii Fundatiei Umanitare Lobstein.
Singura unitate medicala din Europa unde sunt arondati 5,5 milioane de oameni
Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi este singurul centru european la care este arondata atat de multa lume, 5,5 milioane de persoane. Acesta este numarul celor care, in caz de nevoie, pot cere ajutorul Institutului de Boli Cardiovasculare "Profesor Doctor George I.M. Georgescu" din Iasi. Regiunea Moldova are nevoie de acest spital unde lucreaza 42 de medici, 170 de asistenti medicali cu experienta care au salvat nenumarate vieti, mortalitatea totala anuala fiind de sub 3% pana la incendiu. IBCV Iasi este singurul centru din zona Moldova care ofera servicii de chirurgie cardiovasculara pentru adulti, tratament chirurgical si interventional al malformatiilor cardiace congenitale la copii si adulti, tratament endovascular al maladiilor aortei (EVAR – EndoVascular Aortic Repair) si stenozei aortice (TAVI – TransAortic Valve Implantation), electrofiziologie si implantare de dispozitive cardiace si tratament interventional al fibrilatiei atriale. Unitatea medicala ieseana are o sectie clinica de cardiologie medicala, o unitate de terapie intensiva coronarieni, o sectie clinica de chirurgie cardiovasculara, o sectie de anestezie terapie intensiva, un centru de primire urgente de specialitate, un laborator de analize medicale, un laborator de explorari functionale invazive, un laborator de explorari functionale neinvazive, un laborator de anatomie patologica, un laborator de radiologie si imagistica medicala, un centru de cercetare si tratament invaziv al fibrilatiei atriale si un ambulator integrat.
Citeste si: Se intampla in Iasi! Asa minuni vezi numai in cartile sfintilor – FOTO, VIDEO
În perioada mai-octombrie 2017, au fost efectuate 275 de interventii de chirurgie cardiaca la adulti, în timp ce, în aceeasi perioada a anului 2018, au fost facute doar 9, situatia fiind similara si în cazul interventiilor de chirurgie cardiaca la copii, cu 29 de operatii de corectie a malformatiilor cardiace congenitale în 2017 si doar una în 2018.
Citeste si: Gala caritabila pentru sprijinirea Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi