Prima pagină » Titlurile zilei » Miruna scoate la lumină modele de broderii tradiţionale româneşti vechi de sute de ani şi realizează obiecte care fură privirile tuturor: „Mă inspir din albume vechi de cusături şi muzee de etnografie!” – GALERIE FOTO

Miruna scoate la lumină modele de broderii tradiţionale româneşti vechi de sute de ani şi realizează obiecte care fură privirile tuturor: „Mă inspir din albume vechi de cusături şi muzee de etnografie!” – GALERIE FOTO

05 sept. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Titlurile zilei

Miruna realizează broderii după modele tradiţionale pe care le comercializează prin intermediul paginii de Instagram „Plai cu Grai”. Tânăra lucrează pe pânză de bumbac natur, nealbită artificial, care ne amintește de obiectele cusute manual ce înfrumusețau casele bunicilor noastre. Miruna are în permanență grijă ca modelele alese să fie tradiţionale, dintr-o sursă cunoscută, nedorind să coasă după modele de artizanat

Tânăra realizează diverse obiecte cusute manual, precum semne de carte, broșe, tricouri sau hanorace. Toate aceste obiecte sunt cusute integral manual, cu puncte de cusătură străvechi. În alegerea modelelor tânăra se inspiră de pe cămășile țărănești, fețe de masă sau de pernă, pe care le descoperă în albumele vechi de cusături sau în muzeele de etnografie.

 o imagine cu o bluza cusuta manual

Miruna lucrează doar manual, alocând în jur de 8-10 ore pe zi cusutului

Povestea din spatele „Plai cu Grai”, brandul care comercializează obiecte cu broderii tradiţionale româneşti vechi de sute de ani

 o imagine cu mai multe bluze cusute manual

Tânăra realizează diverse obiecte cusute manual: semne de carte, bronşe, tricouri sau hanoracele

Proiectul „Plai cu Grai” a luat naștere la finalului anului 2021, când Miruna a realizat primele bluze cu aplicații brodate manual. Aceste obiecte aveau să ajungă la prieteni și familie. Mai apoi, tânăra și-a dat seama că ar putea face din această pasiune o mică afacere, astfel că a început să coasă pe comandă, integrând, astfel, modele vechi de sute de ani în piese vestimentare cât se poate de actuale.

„Am început să cos într-un oraş ce tocmai se pregătea de lockdown, însă nu cu scopul de a comercializa, ci de a-mi crea propria cămașă (ie). Proiectul s-a dovedit a fi unul extrem de îndelungat și de greu, cel puțin pentru o persoană care nu mai pusese mâna pe ac înainte. A fost nevoie de 8 luni până a fost gata. «Plai cu Grai» s-a născut la finalul anului 2021, în luna decembrie, după ce le-am realizat prietenilor și familiei câteva bluze și hanorace cu aplicații cusute de mine. Nu am plecat cu mari speranțe în acest proiect, m-am gândit doar la ce mi-ar plăcea mie să port, cum mi-aș dori eu să fie produsele pe care le-aș cumpăra și, astfel, am ajuns să le integrez în obiecte pe care toată lumea le poate purta sau utiliza, zi de zi”, a declarat Miruna.

o imagine cu 3 bucati de panza cusute manual

Cele mai cerute sunt articolele vestimentare, pentru care Miruna lucrează doar pe bază de  listă de precomenzi

Miruna: „În ciuda firii mele agitate, acesta este singurul lucru în care mi-am găsit răbdarea”

o imagine cu o panza si un ac

Tânăra mărturisește că deși este o fire agitată, găsește mereu răbdarea necesară atunci când vine vorba de cusut, dorindu-și în permanență ca obiectele care îi ies din mână să fie o încântare pentru cumpărători

Cele mai cerute sunt articolele vestimentare pentru care Miruna lucrează doar pe bază de listă de precomenzi. Deoarece lucrează de una singură, timpul de așteptare poate fi de ordinul lunilor din momentul plasării comenzii.

„Toate obiectele sunt cusute integral manual, cu puncte de cusătură străvechi, și motive inspirate de pe cămăși țărănești, fețe de masă, de pernă etc. Aleg modelele în funcție de ceea ce mă inspiră pe moment sau de cerința clientului. Încă nu stăpânesc toate tehnicile de cusut din toate zonele etnografice ale României. Mai sunt câteva care necesită aprofundare”, a declarat tânăra.

Miruna lucrează doar manual, alocând în jur de 8-10 ore pe zi cusutului. Tânăra mărturisește că, deși este o fire agitată, găsește mereu răbdarea necesară atunci când vine vorba de cusut, dorindu-și în permanență ca obiectele care îi ies din mână să fie o încântare pentru cumpărători.

„În medie, o aplicație ce se regăsește pe o bluză sau pe un hanorac durează între 3 și 5 zile, în funcție de complexitatea modelului ales. Petrec în jur de 8-10 ore pe zi cosând. Este o muncă migăloasă, însă, în ciuda firii mele agitate, acesta este singurul lucru în care mi-am găsit răbdarea. Mă inspir din albume vechi de cusături, muzee de etnografie, târguri, unde se pot găsi și cămăși vechi, dar și colecții etnografice”, a precizat Miruna.

Bluzele şi tricourile cu inserții de broderii tradiţionale româneşti sunt extrem de apreciate, Miruna făcând cu greu față numărului mare de comenzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *