Miros de primăvară la Iași, după ce zeci de persoane și-au înșirat deja tarabele cu mărțișoare. Multe dintre acestea sunt făcute manual, altele nu, însă toate îți iau ochii. Prețurile au rămas asemănătoare cu cele de anul trecut, în ciuda inflației care a explodat în ultimul timp în România
În zonele centrale ale Iașului au apărut deja primele mărțișoare care vestesc sosirea primăverii. Ca în fiecare an, de pe tarabele comercianților nu lipsesc broșele strălucitoare, mărțișoarele sub formă de coșar sau potcoave norocoase. Copiilor le sunt destinate mărțișoarele sub forma unor personaje din desene animate sau unor animale. În trend sunt cele lucrate manual, din flori nemuritoare sau de săpun.
Miros de primăvară la Iași. Ieșenii se pregătesc din timp cu mărțișoare pentru cei dragi
Cu aproape o săptămână înainte de 1 martie, ieșenii au început să cumpere mărțișoare.
„Cu toate că încă suntem în februarie, noi am ales să scoatem deja mărțișoarele la vânzare, deoarece știm că, în fiecare an, oamenii vin din timp să cumpere. Ei, de obicei, aleg să cumpere, în special, mărțișoare care reprezintă primăvara, precum cele în formă de ghiocei, potcoavă norocoasă sau trifoi norocos.
Celelalte mai pompoase, confecționate manual, se cumpără, în general, pentru persoane mai importante, profesori, doctori. Domnii caută mereu mărțișoarele cu flori pentru doamne, care sunt mai vizibile și mai frumoase”, a declarat un comerciant.
Pentru ieșenii care nu au apucat încă să treacă pe la astfel de tarabe e bine să știe că le pot găsi în zona Târgu Cucu și în Piața Unirii din Iași.
Inflația nu a determinat comercianții să crească prețurile mărțișoarelor
Cu toate că vremurile s-au schimbat, iar majoritatea lucrurilor s-au scumpit în ultima perioadă, comercianții nu au îndrăznit să schimbe prea mult prețurile mărțișoarelor. Prețul unui mărțișor la comercianții de rând pornește de la 2 lei și poate ajunge până la 100 de lei.
„Nu am îndrăznit să creștem prețurile, pentru că tuturor ne este greu. Dacă am fi făcut asta, cel mai probabil am rămâne cu marfa nevândută. Noi cumpărăm, la rândul nostru, broșele, cutiuțele și șnurul, pe care, mai apoi, le asamblăm, dar nu putem crește prețul cu mult față de cel de anul trecut.
De aceea, oamenii vin mereu la noi și cumpără. Găsesc mereu prețuri acceptabile față de cele din magazin. Dacă vremea e favorabilă și ține cu noi, atunci pe noi ne găsesc aici. Avem mărțișoare pentru toate buzunarele”, a menționat un alt comerciant.
Așadar, la Iași se simte deja miros de primăvară, iar toți iubitorii de tradiție sunt așteptați la târgurile destinate lunii martie, de unde oamenii pot cumpăra câte o mică atenție celor dragi.
La mine ca hartizanca pretul tot ala e: nenegociabil. Sa negocieze cu Misu Vopsea daca vor, eu nu fac ca la piata. Eu din piata iau fasole, mure, zmeuri, ciresi gogosari si vinete pentru produsele noastre de bucatarie, plus ce ne da socrello de la satul de bastina. Cumpara fraierii grupa mare cozonaci machitori cu bonus par de motan. Cumpara fraierii zacusca cu bonus oja desprinsa de pe unghii, da’ nu le pasa. Bon fiscal ? Never.
Am si extins afacerea de cand a mierlit baba. Cuptor, robot de taiat, ba chiar hadministratoru are si o tevusca de sufla in visinata si murata, sa le agite ca sa nu se vada chimicala de pe fund. Hai la martisoareeee, hai si aia din Cluj la o cafa, hai si bagati banul in trusouri, hai si la machiaj de buzoasa, hai lume ca mult nu mai eeee nici ce varicele, nici cu infractuuu