Prima pagină » Local » Mirela Grosu trage un semnal de alarmă legat de numărul mic de medici care doresc să lucreze cu pacienții oncologici: „Nu găsim chiar așa de ușor personal medical superior, o parte nu se acomodează cu această cazuistică!”

Mirela Grosu trage un semnal de alarmă legat de numărul mic de medici care doresc să lucreze cu pacienții oncologici: „Nu găsim chiar așa de ușor personal medical superior, o parte nu se acomodează cu această cazuistică!”

03 oct. 2022, 02:00, 1 ,
în Local

Cu ocazia conferinței de presă ce a fost organizată pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi, a vorbit despre provocările de care se lovesc medicii ce lucrează cu pacienți oncologici

Mirela Grosu consideră că, pentru a atrage medici buni, spitalele trebuie să ofere dotări pe măsură, nu doar salarii motivante. În cazul Institutului Regional de Oncologie, condiţiile sunt asemănătoare cu cele din străinătate, după cum remarcă şi dr. Tudor Grămadă, care a lucrat timp de 2 ani într-un spital din Franţa.

o imagine cu Mirela Grosu şi Tudor Gramada

Mirela Grosu consideră că pentru a atrage medici buni, spitalele trebuie să ofere dotări pe măsură, nu doar salarii motivante

Mirela Grosu: „Pacienții oncologici, după cum îmi place să spun, sunt mai speciali și trebuie tratați ca atare!”

 o imagine cu Smaranda Gramada

Tudor și Smaranda Grămadă s-au întors recent în România și își desfășoară activitatea la Laboratorul de Radiologie din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași

Mirela Grosu, managerul de la IRO Iaşi, consideră că personalului medical superior, dar şi celui mediu, îi este mult mai greu să lucreze cu pacienţii oncologici decât cu cei care au diverse boli cronice, cum este diabetul.

„Unul dintre motivele pentru care ei au ales institutul sunt condițiile, chiar dacă aparatele s-au mai învechit. Oricum plănuim să le schimbăm. Cum să vină un doctor din afară, dacă nu are condiții. Au niște pretenții și dumnealor, dacă nu asiguri condiții, nu ai doctori. Noi avem un colectiv la Radiologie care chiar se implică, pentru că nu e ușor să depistezi cancerul, să-l urmărești, să-i faci stadializare, să vezi într-o imagistică, după un an, doi sau trei, dacă a stagnat, dacă a fost intervenție chirurgicală și a reapărut ceva. Pentru asta, medicii radiologi trebuie să aibă multă știință. Nu găsim chiar așa de ușor personal medical superior care să lucreze la noi, o parte nu se acomodează cu această cazuistică, pentru că este destul de greu să lucrezi cu un pacient cu cancer, iar personalul medical mediu nu se acomodează cu pacienții și cazuistica în sine. Cred că este mult mai greu să lucrezi cu un pacient ce are cancer decât cu unul care merge la recuperare și face tratament pentru o fractură sau vrea să trateze o boală ce ține de medicină internă. Pacienții noștri, după îmi place să spun, sunt mai speciali și trebuie tratați ca atare”, a declarat Mirela Grosu, manager al IRO Iaşi.

o imagine cu Mirela Grosu

În cazul Institutului Regional de Oncologie, condiţiile sunt asemănătoare cu cele din străinătate, după cum remarcă şi dr. Tudor Grămadă, care a lucrat timp de 2 ani într-un spital din Franţa

Tudor Grămadă: „Cred că acest aflux de medici către exterior ar trebui să scadă!”

o imagine cu IRO

Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi, consideră că atât personalului medical superior, cât şi personalului medical mediu îi este mult mai greu să lucreze cu pacienţii oncologici decât cu pacienţii care au diverse boli cronice, cum este diabetul

 Tudor și Smaranda Grămadă s-au întors recent în România și își desfășoară activitatea în cadrul Laboratorului de Radiologie din Institutul Regional de Oncologie Iași.

Aceștia au lucrat timp de 2 ani în Franța, unde plănuiau să se stabilească definitiv. Întorşi la Iaşi, declară că au găsit la IRO condiţii asemănătoare cu cele din Franţa.

„Condițiile de IRO Iași sunt asemănătoare cu cele din Franța. Pentru noi, întorsul în țară, în acest spital, a reprezentat o diferență foarte mică de nivel de satisfacție medicală. Cel puțin pe Radiologie suntem foarte aproape de ceea ce am văzut în partea cealaltă. Rămâne să rezolvăm micile probleme, pentru că suntem totuși la început. Sper să creștem deschiderea către populație, către paciente și să mai atragem doctori, pentru că pe screening este mai greu să fii menținut, îți trebuie o educație și o informare permanente, nu e ca pe celelalte ramuri, unde nu ți se cer atâtea cursuri și standarde. Am lucrat doi ani în Franța, un an la rezidențiat şi încă unul ca specialist. A fost o conjunctură și m-am întors în țară, iar decizia mi se pare că a fost cea bună. Cred că acest aflux de medici către exterior ar trebui să scadă, oricum deja s-a mai diminuat, pe bună dreptate”, a declarat Tudor Grămadă, unul dintre medicii care lucrează zilnic cu pacienţii oncologici.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *