Prima pagină » Actualitate » Mircea Geoană s-a lansat în cursa pentru alegerile prezidențiale, în România
Mircea Geoană s-a lansat în cursa pentru alegerile prezidențiale, în România

Mircea Geoană s-a lansat în cursa pentru alegerile prezidențiale, în România

11 sept. 2024, 11:07, 2 ,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Mircea Geoană, fostul secretar adjunct al NATO, și-a lansat oficial candidatura în cursa pentru alegerile prezidențiale care au loc pe 24 noiembrie 2024.

Vă aducem aminte că Mircea Geoană s-a retras, marți, 10 septembrie 2024, oficial din NATO, după ce timp de cinci ani a fost numărul doi în ierarhia Alianței. A fost decorat de secretarul general Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”.

Mircea Geoană ar fi printre ultimii intrați în competiția electorală. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi deja au vorbit public despre faptul că își doresc să conducă țara. Totuși potrivit calendarului, propunerile de candidaţi pentru Palatul Cotroceni se depun până cel mai târziu pe 5 octombrie 2024.

Alegerile prezidențiale au loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie 2024

Guvernul României a decis și aprobat programul activităților ce vor avea loc în perioada electorală pentru alegerile prezidențiale. Campania electorală va începe pe 25 octombrie, iar primul tur de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie 2024, urmat de al doilea tur pe 8 decembrie.

În anul 2024, se vor desfășura atât alegeri parlamentare, cât și prezidențiale, iar perioada electorală pentru alegerile prezidențiale începe în această săptămână, conform Agerpres.

Etapele cheie ale perioadei electorale

În perioada următoare, principalele acțiuni includ formarea și desemnarea președintelui Biroului Electoral Central (BEC), depunerea și validarea candidaturilor, începutul campaniei electorale și desfășurarea celor două tururi de scrutin.

12 septembrie: Vor fi desemnați cei cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a face parte din Biroul Electoral Central.
13 septembrie: Alegerea președintelui BEC prin vot secret.
14 septembrie: Completarea Biroului Electoral Central cu președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și cu reprezentanți ai fiecărui partid politic parlamentar.
28 septembrie: Ministerul Afacerilor Externe primește lista localităților din străinătate unde vor fi înființate secții de votare.
5 octombrie: Depunerea candidaturilor la prezidențiale până la ora 24:00.
10 octombrie: Validarea candidaturilor și publicarea acestora pe pagina Biroului Electoral Central și prin intermediul mass-media.
25 octombrie: Începerea campaniei electorale.

Programul alegerilor prezidențiale

24 noiembrie 2024: Primul tur al alegerilor prezidențiale.
8 decembrie 2024: Al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Detalii despre votul în străinătate pentru primul tur:

22 noiembrie: Prima zi de votare în diaspora, între orele 12:00 și 21:00.
23 noiembrie: A doua zi de votare în diaspora, între orele 7:00 și 21:00.
24 noiembrie: Votarea în România între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea extinderii până la ora 23:59 pentru cei care se află în secția de votare sau la coadă.

Pentru al doilea tur de scrutin:

6 decembrie: Prima zi de votare în diaspora, între orele 12:00 și 21:00.
7 decembrie: A doua zi de votare în diaspora, între orele 7:00 și 21:00.
8 decembrie: Votarea în România între orele 7:00 și 21:00.
După alegeri, rezultatele vor fi înaintate Curții Constituționale pentru validare, iar rezultatul final va fi publicat în mass-media și în Monitorul Oficial.

La alegerile din 2024, cetățenii României vor vota pentru alegerea unui nou președinte pentru un mandat de cinci ani. Președintele României are rolul de a reprezenta statul, de a garanta independența națională și integritatea teritorială, precum și de a asigura funcționarea corectă a autorităților publice.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 octombrie 2024
15 octombrie 2024