Prima pagină » Actualitate » Mircea Geoană, despre plecarea lui Klaus Iohannis la NATO: „Discuţiile încă nu au început”

Mircea Geoană, despre plecarea lui Klaus Iohannis la NATO: „Discuţiile încă nu au început”

27 iul. 2022, 09:59, 1 ,
în Actualitate

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, a făcut declaraţii despre plecarea preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, la NATO.

Oficialul a fost interpelat ce şanse are şeful de la Cotroceni să ocupe o funcţie la conducerea NATO.

Ce spune Mircea Geoană despre plecarea preşedintelui Klaus Iohannis la NATO

Aflat într-o vizită de lucru în România, Mircea Geoană a menţionat care sunt şansele lui Klaus Iohannis să ocupe o funcţie de conducere în NATO.

Oficialul a menţionat că în momentul de faţă nu s-a dat startul unor discuţii cu privire la succesiunea la conducerea NATO.

”Din câte ştiu eu, discuţii cu privire la succesiunea la conducerea NATO încă nu au început. Dar, încă o dată, deciziile cu privire la NATO sunt luate de către statele aliate şi, în momentul potrivit, aliaţii vor lua o decizie cu privire la viitorul secretar general când acest post va deveni liber şi acest moment îl vom vedea în perioada următoare”, a afirmat Mircea Geoană.

Mai mult decât atât, secretarul general adjunct al NATO a transmis că la summitul NATO care a avut loc în lună martie, liderii Alianţiei i-au solicitat actualului secretar general, Jens Stoltenberg, să mai rămână cel puţin încă un an în funcţie.

Interpelarea cu privire la un posibil viitor al lui Iohannis în NATO vine după ce la începutul acestui an, preşedintele României a fost menţionat de DPA printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO.

Reacția lui Klaus Iohannis după ce s-a vehiculat că va ocupa o funcție de conducere la NATO

Reamintim faptul că liderii NATO au convenit prelungirea cu încă un an, până la 30 septembrie 2023 a mandatului secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. După ce își va încheia mandatul, Jens Stoltenberg are asigurat postul de guvernator al Băncii Centrale norvegiene.

Astfel, președintele Klaus Iohannis a fost interpelat dacă ar accepta postul de secretar general al NATO, iar șeful de la Cotroceni a menționat că va analiza foarte serios, dacă i se va propune.

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, a spus Klaus Iohannis.

Jurnalista Iosefina Pascal, despre plecarea lui Klaus Iohannis la NATO

Într-o emisiune BZI LIVE, jurnalista Iosefina Pascal a discutat despre plecarea lui Klaus Iohannis la NATO. Aceasta a afirmat că românii ar fi extrem de bucuroși dacă președintele ar preda mandatul, însă ar fi dezamăgiți de faptul că ar fi lăsați în cea mai grea perioadă.

„Dacă mâine ar anunţa că pleacă la NATO, 80 la sută din români s-ar bucura şi i-ar plăti doar bilet de dus, dar ar fi dezamăgiţi că ne-a lăsat în baltă. Iohannis oricum nu face nimic, e în vacanţă mereu. De când cu războiul mai lucrează ca a primit multe vizite. Nu va pleca anul ăsta, când este războiul în floare. E posibil să plece în 2023, cu un an înainte şi ne vom trezi cu un interimar – preşedintele Senatului sau alegeri prezidenţiale anticipate pentru că avem un candidat de pe filieră NATO – Mircea Geoană”, a menţionat Iosefina Pascal în exclusivitate pentru BZI LIVE.

Astfel, plecarea lui Klaus Iohannis la NATO este tot mai discutată în ultima perioadă, mai ales că mandatul lui Jens Stoltenberg se apropie de final.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *