Prima pagină » Actualitate » Mircea Geoană a plagiat lucrarea de doctorat. Jurnalista Emilia Șercan: „A plagiat prin traducere cel puțin 78 de pagini din cele 279”
Mircea Geoană a plagiat lucrarea de doctorat. Jurnalista Emilia Șercan: „A plagiat prin traducere cel puțin 78 de pagini din cele 279”

Mircea Geoană a plagiat lucrarea de doctorat. Jurnalista Emilia Șercan: „A plagiat prin traducere cel puțin 78 de pagini din cele 279”

01 iul. 2024, 08:54,
BZI.ro, în Actualitate

Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-o investigație publicată luni, 1 iulie 2024, în PressOne.

Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.

Mircea Geoană a plagiat lucrarea de doctorat

Potrivit anchetei semnate de Emilia Șercan, cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse.

Plagiatul lui Mircea Geoană provine în special din trei surse, relatează Pressone, și anume trei rapoarte prezentate de foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush. Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie. Acestea totalizează 72 de pagini din cele 78 suspecte de plagiat.

Într-un răspuns oferit PressOne, Geoană a afirmat că și-a realizat teza de doctorat „onest” și nu simte că a încălcat „regulile din vremea respectivă”.

„Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva. N-am niciun fel de problemă în clipa în care e ceva care e demonstrat că e în afară normelor, să zic, academice de atunci. N-am nicio fel de problemă, sunt absolut pe linie cu dumneavoastră și cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată și obiectivă”, a declarat Mircea Geoană.

Potrivit legislației din 2005, de la momentul susținerii doctoratului de către Mircea Geoană, originalitatea într-o teză de doctorat era condiție obligatorie, reamintește PressOne.

„Mircea Geoană a plagiat în teza de doctorat din președinții americani Bill Clinton și George W. Bush și a folosit o tehnică utilizată și de alți politicieni: plagiatul prin traducere.

Cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat preluat fără atribuire: text, grafice și tabele.

Și în anexele lucrării există conținut plagiat: la o verificare aleatorie, am descoperit în Anexa nr. 2 un număr de 9 pagini cu conținut plagiat.

Geoană și-a susținut teza la Academia de Studiii Economice (ASE) după 12 ani de la momentul în care a devenit doctorand, deși studiile durau, potrivit legii, 4 ani.

ASE, care i-a dat titlul de doctor în 2005, deși l-a înmatriculat în 1993, nu a reușit să explice cum a fost posibil ca Mircea Geoană să fie doctorand în toți acești ani și să nu fie exmatriculat – lucrul acesta îi voi dezvolta într-o continuare a investigației, pe care o voi publica mâine.

Până atunci, găsiți toate detaliile despre plagiatul secretarului general adjunct al NATO pe PressOne – cu link în comentarii.

Când am început să documentez acest subiect, în Biblioteca Națională erau 16 grade, iar căldura nu funcționa. Săptămâna trecută, când am încheiat documentarea, erau în jur de 30 de grade, iar instalația de aer condiționat nu funcționa.

Plus un gând de final: Astăzi se împlinesc 9 ani de când am publicat primul meu text despre un plagiat într-o teză de doctorat. Era 1 iulie 2015 când am dezvăluit că teza lui Gabriel Oprea, pe atunci era prim-ministru interimar, vicepremier și ministru de interne, era plagiată.

De atunci încoace am publicat dovezi despre zeci de alte plagiate ale unora dintre cei care se consideră sau sunt considerați elita României.
#doctorinimpostura”, a transmis Emilia Șercan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *