Prima pagină » Actualitate » Mircea Geoană a demisionat de la NATO și urmează să-și anunțe candidatura la președinția României
Mircea Geoană a demisionat de la NATO și urmează să-și anunțe candidatura la președinția României

Mircea Geoană a demisionat de la NATO și urmează să-și anunțe candidatura la președinția României

03 sept. 2024, 16:36,
în Actualitate

Mircea Geoană a notificat Secretarul General al NATO cu privire la intenția sa de a demisiona din funcția de Secretar General Adjunct al NATO (DSG) în data de 10 septembrie, conform informațiilor oferite de alianța militară.

Secretarul general Jens Stoltenberg a acceptat această demisie și i-a mulțumit lui Geoană pentru contribuțiile sale valoroase.

„Mircea a servit NATO timp de aproape cinci ani. Concentrarea sa pe tehnologie și provocările emergente de securitate a fost esențială pentru stimularea inovației în Alianță. Munca sa cu partenerii a adus mari beneficii NATO. Îi doresc toate cele bune pentru viitor”, a spus Stoltenberg.

Geoană este primul român care a deținut această funcție și, totodată, primul secretar general adjunct provenit dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.

Până la numirea unui succesor, Boris Ruge, care ocupă poziția de secretar general adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate (PASP), va prelua rolul de secretar general adjunct interimar.

Noul partid în Parlament

În prima zi a noii sesiuni parlamentare, zece deputați au anunțat înființarea unui nou grup parlamentar numit D.R.E.P.T. Deși s-a speculat că acest partid a fost creat pentru a-l susține pe Mircea Geoană în eventualele alegeri prezidențiale, situația este mai complicată.

Deputatul Daniel Florea, unul dintre fondatorii partidului, a declarat pentru STIRIPESURSE.RO că D.R.E.P.T. va avea reprezentare doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale. Chiar dacă partidul ar decide să-l sprijine pe Mircea Geoană, acesta nu va beneficia de principalul avantaj al unui partid, și anume prezența reprezentanților în secțiile de votare.

Florea a explicat că partidul este destinat participării la alegerile parlamentare și sprijinirii candidaților independenți. Cu privire la susținerea lui Mircea Geoană, Florea a subliniat că o decizie în acest sens nu poate fi luată până când Geoană nu își va anunța oficial candidatura.

În perioada 10-15 septembrie, partidul D.R.E.P.T. va organiza o conferință de presă pentru a oferi mai multe detalii, inclusiv informații despre Congres și alte aspecte importante. Florea a menționat că, deși în prezent grupul include 10 parlamentari, există mai mulți care doresc să se alăture, dar procesul de selecție a fost unul riguros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
03 septembrie 2024
03 septembrie 2024