Prima pagină » Eveniment-Social » Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, spune cum este văzută România din punct de vedere cultural la Bruxelles, în Studioul BZI LIVE – EXCLUSIV, VIDEO
Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, spune cum este văzută România din punct de vedere cultural la Bruxelles, în Studioul BZI LIVE - EXCLUSIV, VIDEO

Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, spune cum este văzută România din punct de vedere cultural la Bruxelles, în Studioul BZI LIVE – EXCLUSIV, VIDEO

18 feb. 2022, 15:44,
în Eveniment-Social

Astăzi, 18 februarie 2022, Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, actor şi europarlamentar, a transmis în exclusivitate în Studioul BZI LIVE cum este văzută România la Bruxelles, Belgia din punct de vedere cultural.

Actorul susţine că în Europa nimeni nu separă lucrurile. La nivel european este o mândrie să fii sigur pe identitatea ta ca om, ca naţiune. Europarlamentarul susţine că în momentul în care se afla într-o discuţie în PE folosea deseori exemple din România şi toţi participaţii erau interesaţi. De asemenea, Diaconu susţine că este o onoare faptul că ne aflam în UE, dar trebuie profitat mult mai mult de această şansă.

„Nimeni nu separă lucrurile cultural, ca participant la conceptul european. Totul este să fii mândru şi să fii sigur de identitatea uşor retro a naţiunii noastre. Când erau discuţii la nivel european, eu dacă aveam o intervenţie spuneam cum e la mine în sat. În clipa aceea se întorceau şi se uitam la o ciudăţenie dulce. N-am încetat să folosesc exemplele şi culorile noastre care sunt diferite. Oamenii de la Bruxelles vor să te perceapă cum eşti tu, chiar diferit de ei. Cred în această diversitate şi unitate. Am văzut atât de multe lucruri şi perioade, încât pot să vă spun că este o şansă fenomenală că suntem în UE. Nu ştiu cât de mult suntem pregătiţi, dar este o bucurie că suntem acolo”, a transmis Mircea Diaconu, fostul ministru al Culturii, în exclusivitate în Studioul BZI LIVE.

Mircea Diaconu: „Ne ratăm şansă europeană pentru că acolo la decizie ajung nişte oameni mici”

În continuarea declaraţiei sale, europarlamentarul Mircea Diaconu susţine că totul constă în mentalitate. România a pierdut mult pentru a nu pus oameni mari la conducerea Culturii. Prin aceste decizii luate necorespunzător, statul român îşi ratează şansa europeană.

„Este o chestie de mentalitate. Exemplu: se punea de o coaliţie mare şi era vorba să plece un partid şi să vină un altul. Păi simplu, la negocieri le dăm Cultură. Uitaţi-vă o clipă înapoi, marile partide le-au dat cultura celor de la UDMR. Nu este nicio explicaţie. De la Bruxelles, când am făcut politici culturale din 2008 şi până astăzi nu am făcut decât politici culturale. Am trimis oportunităţi pentru toţi europenii şi acasă. Aproape nimic nu am primit. CE a chemat ţările membre pentru a lua parte la un proiect, iar România nu era. M-am supărat. Era o singură doamna din partea Ministerului Culturii, direct de la aeroport. Asta a înţeles România că trebuie să facă cu cultura noastră. Sufăr ca din păcate subiectele culturale şi nu numai, ne-am comportat mizerabil şi mărunt. Marile subiecte se decid în consiliu, acolo unde suntem reprezentanţi de preşedinte. Aceştia au croşetat cred, au tăcut. Nu au făcut nimic pentru cultura. Ne ratăm şansă europeană pentru că acolo la decizie ajung nişte oameni mici”, a mai spus fostul ministru Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu a mai transmis în Studioul BZI LIVE că nu a dorit să devină președinte al României, însă este mândru că a putut reprezenta țara la Bruxelles din punct de vedere cultural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`