Prima pagină » Actualitate » Mircea Coșea vorbește despre creșterea salariului minim pe economie: „Aduce mai multe efecte negative decât pozitive!“
Mircea Coșea vorbește despre creșterea salariului minim pe economie: „Aduce mai multe efecte negative decât pozitive!“

Mircea Coșea vorbește despre creșterea salariului minim pe economie: „Aduce mai multe efecte negative decât pozitive!“

15 mai 2024, 10:23, 3 ,
în Actualitate

Analistul economic prof. Mircea Coșea vorbește despre creșterea salariului minim pe economie și despre posibilitatea amânării creșterii salariului minim pe economie după alegerile din acest an. Analistul economic este de părere că o eventuală creștere ar avea mai multe efecte negative decât pozitive.

Mircea Coșea vorbește despre creșterea salariului minim pe economie

Analistul economic Mircea Coșea este de părere că amânarea creșterii salariului minim a fost o decizie bună deoarece ar fi avut mai multe efective negative decât pozitive.

„Cred că este o decizie bună amânarea, pentru că majorarea salariului minim este o chestiune extrem de complicată, cu efecte în toate planurile, și social, și politic, și pe termen mediu, și pe termen lung. Nu se poate lua o decizie de pe azi pe mâine și nici la presiunea pe care o fac sindicatele sau altcineva.

Salariul minim nu ține de productivitate. Salariul minim este o derivație a unei gândiri franceze din anii 30-40. Salariul minim este o decizie politică și ține de un minim de trai, adică el trebuie să asigure, la cea mai joasă calificare, o viață rezonabilă. Dar acest salariu minim este pus pe spatele angajatorului, angajatorul plătește salariul minim“, declară Mircea Coșea.

Analistul economic precizează că angajatorul trebuie să suporte cheltuielile suplimentare care sigur că îi creează probleme foarte mari.

„Dacă nu se ține seama de productivitate, pentru că nu ai cum, nu se ține de dotarea tehnică, pentru că nici asta nu se poate, angajatorul trebuie să suporte cheltuielile suplimentare care sigur că îi creează probleme foarte mari. În ce condiții creează probleme foarte mari? În condițiile actuale ale României, pentru că angajatorul trebuie să suporte, în momentul de față, și consecințele Ordonanței-trenuleț.

Asta ce înseamnă? Noi impozite și taxe pe mediul de afaceri, deși în momentul de față noi avem între 25.000 și 35.000 de firme mici și mijlocii, care au ieșit din activitate, sunt în faliment, tocmai  pentru că nu au putut să își plătească obligațiile ținute de facturile cu energia. Dacă mai vine încă o presiune pe ei, cu salariul minim, lucrurile se complică foarte rău“, spune Mircea Coșea.

Salariul minim pe economie în România, la cel mai mic nivel din UE

Analistul economic a susținut că în România este cel mai mic salariu din Uniunea Europeană, iar UE dorește un salariu minim care să fie apropiat în toate țările membre.

„Salariul minim pe economie în România este la cel mai mic nivel din Uniunea Europeană, iar UE dorește un salariu minim care să fie cât de cât acomodat în toate țările membre, dar țările membre nu au același nivel de dezvoltare. Și atunci, dacă noi mărim salariul minim acum, cu sacrificiul angajatorului, îi dăm muncitorului ceva în plus. Însă așa cum sunt lucrurile acum, îi dăm foarte puțin în plus, pentru că cei 200 de lei care nu erau supuși impozitării, acum vor fi.

Deci suma este foarte mică și atunci se pune întrebarea: Este rațional în momentul de față să ridici salariul minim cu foarte puțin, dar să aduci cu foarte mult greutatea pe angajator, să mărești inflația, să pui în pericol mediul de afaceri, care să ducă la falimente și mai mari? Și atunci, sigur că această decizie s-a amânat pentru că ar fi dat niște efecte foarte neplăcute, mai ales pe mediul de afaceri, ori, înainte de alegeri, lucrurile acestea nu sunt bine venite”, mai zice Mircea Coșea, care vorbește despre creșterea salariului minim pe economie.

Comentarii
  • Asta este o mare gaselnita a celor de la guvernare, o mare prostie inceputa cu Liviut Dragnisor inainte de a pleca la puscarie.

    Cosea are foarte mare dreptate in ceea ce spune si asta cu salariul minim ar trebui scoasa din discutii, dar nu o sa renunte guvernantii nostri de acum la asa ceva.

    Cine nu a lucrat sau nu lucreaza in privat nu poate intelege ceea ce spun cei din privat, deoarece ei gandesc ca bugetarii, deci cu totul altfel si nefiind compatibili cu realitatea.

  • Patronii care se plang ca nu mai pot plati salariul minim pe economie se impart in doua categorii:

    1. Lacomii. Acestia ar vrea sa traiasca regeste pe spinarea salariatului. Ideea lor de afaceri este subplatirea angajatului si pacalirea statului.

    2. Incompetentii. Acestia ori habar nu au cum se organizeaza activitatea intr-o firma, sau desfasoara activitati cu valoare adaugata infima. Cel mai des, si una si alta.

    Am lucrat pana acum la sase patroni. Cu exceptia celui de al doilea, care a murit intr-un accident auto, toti ceilalti ar trebui concediati pentru prostie si incompetenta in forma continuata. Asta-i „patronache” roman : un prost cu apucaturi de vechil.
    Sa te mai miri ca atunci cand vine o firma de afara ii spulbera pe toti gogomanii care se cred oameni de afaceri? Nu, e perfect justificat ce se intampla.

  • angajatul cu toate riscurile si patronul cu nici unul? angajatul sa poate fi disponibilizat in orice moment, iar patronul sa fie protejat de faliment? asta este o prostie economica. firmele slabe trebuie sa dea faliment pentru a face loc unor firme noi, mai eficiente. tot cosea spunea ca peste 70% din firmele romanesti nu sunt bancabile! deci ori sunt ineficiente, ori au o afacere bazata pe evaziune. pai cu pocnitori de genul asta vrem noi sa progresam?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025