Profesorul Mircea Coşea vorbește despre criza fără precedent la nivel mondial. Mircea Coșea explică modul în care este afectată România de scăderea puternică a economiei la nivel mondial.
Reacția lui Mircea Coșea vine după ce Fondul Monetar Internaţional a concluzionat că scăderea economică mondială cauzată de pandemie este mai puternică decât cea din 1929-1933 şi că lumea s-ar putea confrunta cu o contracţie economică de 8,3 la sută. Deşi nu face parte din rândul marilor economii mondiale, România va fi şi ea afectată de această scădere.
„România e o ţară mică, cu o pondere mică în economia mondială, dar e influenţată de tot ce mişcă în economia mondială. Trebuie să şi nuanţăm un pic. Căderea la nivel mondial este extraordinar de mare şi se datorează unui alt tip de criză faţă de 1929-1933. Este o blocare totală a economiei şi a circulaţiei. Tocmai aici ne afectează şi pe noi, pentru că suntem încadraţi în acest circuit. Suntem o ţară subcontractoare, avem contracte şi comenzi din alte părţi. Producem pentru industria AUTO, IT, etc, dar la comandă. Dacă economia mondială nu are suflul necesar, şi comenzile scad“, a declarat Mircea Coșea.
Mircea Coșea: „Fluxul de capital care venea în România de la Diaspora se va micşora“
Economistul este de părere că banii care veneau de la românii din diaspora va scădea în condițiile în care mulți au rămas fără serviciu sau nu au mai plecat la muncă în străinătate.
„Al doilea tip de influenţă este circulaţia forţei de muncă, pe care am contat foarte mult. Diaspora a adus foarte mulţi bani în ţară. Dar acum unii nu mai pot pleca, alţii au rămas fără loc de muncă în ţările în care au plecat, deci fluxul de capital care venea în România de la Diaspora se va micşora“, a precizat Mircea Coșea.
„Depinde şi de noi în ce măsură vom avea efecte negative”
Profesorul Mircea Coșea consideră că în funcțiile de măsurile ce vor fi luate vor fi mai multe sau mai puțin efecte negative.
„Aceste dificultăţi pe care le avem ca urmare a contagiunii generale ne obligă la o creştere importantă a datoriei externe. Indicele de îndatorare a crescut într-o manieră nemaivăzută, ori asta nu e bine pentru viitor. Totuşi FMI spune că România nu e într-o situaţie atât de gravă. Dar să vedem cum vom continua pandemia, dacă vom mai închide ramuri de activitate. Depinde şi de noi în ce măsură vom avea efecte negative”, a mai spus Mircea Coşea.
„Suntem nimeni, că altceva n-avem”
Profesorul de economie, Mircea Cosea, a declarat vineri, 11 septembrie 2020, faptul că statul român este o ţară pe care astăzi poate să o asemene cu o colibă de chirpici în care ne luptăm foarte, foarte serios ca să avem o antenă parabolică şi o baie cu jacuzzi.
„Nu ne gândim la fundaţia casei, nici la pereţi. Deci, nu punem bazele dezvoltării noastre pe termen lung, nici pe termen mediu”, a explicat profesorul comparaţia.
Profesorul ne cere să aruncăm o privire asupra statului polonez: „Să vedeţi acolo model de gândire!”.
Ce fac polonezii şi noi nu facem?
Profesorul Mircea Cosea susține că Polonia este cel mai mare exportator de ceai în China deoarece aceștia îl prelucrează într-o manieră mult mai superioară și pe diferite categorii. De asemenea Polonia este al doilea producător și exportator de mere, cel mai mare exportator de produse prelucrate din somon și melci.
Cadrului didactic îi este rușine atunci când susține aceste lucruri despre alte țări comparându-le cu România, care are asemenea potențial agricol.
„Ştiţi că Polonia este cel mai mare exportator de ceai în China?! Cel mai mare exportator de ceai în China! Da, vând ceai chinezilor pentru că îl prelucrează superior, sunt diferite categorii de ceai. Polonia a devenit al doilea producător şi exportator de mere.
Polonia a devenit cel mai mare exportator de produse prelucrate din somon. Cumpără somonii din Norvegia şi-i prelucrează ei, pentru că ei au investit în fabrici foarte moderne. Poate o să râdă lumea, dar vreau să vă spun că polonezii sunt cei mai mari producători de melci, pe o piaţă foarte scumpă. Pentru cine mănâncă, noi nu mâncăm, dar francezii şi alţii mănâncă, sunt elemente de înaltă arta culinară.
Toate lucrurile astea ce arată? Că au folosit nişte crenele de piaţă. Au ştiut cum să intre pe crenelele acelea. Ce, noi n-avem livezi de mere? De ce importăm mere din Polonia şi nu le facem noi? Importăm şi suc din Polonia!” a spus profesorul Mircea Cosea.