Guvernul intenționează să crească salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Expertul economic Mircea Coșea a vorbit despre creșterea salariului minim și a atras atenția asupra efectului de bumerang, menționând că vor fi mult mai multe consecințe negative, decât efecte pozitive.
Mircea Coșea, despre creșterea salariului minim: „O să aibă niște efecte contrare!“
Creșterea salariului minim până la 3.700 de lei brut, față de 3.300 de lei cât este în prezent, va fi aprobată de Guvern. Din această sumă, 300 de lei vor fi fără taxe, ceea ce înseamnă că cei remunerați cu leafa minimă vor primi în mână cu 284 de lei mai mult ca până acum. Un angajat cu salariul minim va încasa lunar, din această vară, 2.363 lei net, iar statul 1.337 de lei.
Decizia privește aproximativ 1,8 milioane de români, care vor avea salarii crescute de la 1 iulie, potrivit estimărilor Guvernului.
Analistul economic Mircea Coșea a explicat ce înseamnă această creștere și cum va afecta măsura luată chiar înainte de alegeri, pe fiecare român în parte, dar și impactul pe care îl va avea asupra mediului de afaceri, având în vedere că efectele se vor răsfrânge asupra tuturor.
Profesorul de economie a prezentat și ce greșeli au fost comis guvernanții pentru adoptarea acestei creșteri care reprezintă o necesitate, cum ar fi trebuit să procedeze, dar și când și sub ce formă va veni „nota de plată”.
„Problema salariului minim este una dintre cele mai complicate și mai sensibile, din punct de vedere al politicilor economice. În toate țările când a fost vorba despre salariul minim au avut loc discuții foarte importante și analize foarte serioase pe acest subiect. Din păcate, nu este și cazul în România. Este sigur sub imperiul acestei presiuni electorale, dar oricum nu este bine. Pentru că salariul minim o să aibă niște efecte contrare”, a declarat Mircea Coșea.
Economistul a vorbit și despre graba în adoptarea acestei măsuri.
„Salariul minim în România este foarte mic. Deci, este de la sine înțeles că trebuie să fie mărit! Această mărire trebuie să fie neapărat și urgentă, pentru că în România condițiile de viață s-au agravat în ultima perioadă, a scăzut puterea de cumpărare, inflația este încă mare. Dar acest lucru trebuie pregătit dinainte, nu așa”, a precizat analistul economic.
Vor fi consecințe negative în lanț
Fiind o decizie adoptată în context electoral, fără nici o analiză sau pregătire, profesorul Mircea Coșea avertizează că vor urma scumpiri, inflație și șomaj.
„Salariul minim este plătit de angajator, de patron, de mediul de afaceri. Asta înseamnă o cheltuială în plus față de ceea mediul de afaceri cheltuiește pentru orice produs sau serviciu. Deja mediul de afaceri este opresat de o cheltuială mare. La toate acestea, se adaugă și salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă o creștere a tuturor prețurilor. Pentru că angajatorul nu va aduce bani de acasă, ci va include creșterea salariului minim în costurile de producție. Acestea înseamnă trimiterea la raft, așa cum se spune, în magazine, a produselor la un preț mai mare, ceea ce înseamnă inflație”, a adăugat analistul economic.
O altă consecință a creșterii salariale va determina închiderea de firme, societăți care nu vor putea să suporte această decizie.
„Vor fi firme care vor da faliment. Deja, falimentele sunt o situație clasică în România. De la începutul anului, avem aproximativ 30.000 de firme care au intrat în faliment pentru că nu au putut să-și plătească facturile la electricitate și gaze”, a menționat Mircea Coșea, care a vorbit despre creșterea salariului minim.